Erre kaptak eszközfejlesztési támogatást

0
1151

Kilenc budaörsi vállalkozás nyert eszközfejlesztésre állami pályázati forrást – írtuk meg néhány napja. Közülük eddig hárman osztották meg velünk, hogy mennyi támogatást kapnak és mire fordítják azt. Van olyan a cégek között, amelyiknek az ügyvezetője elmondta, hogy nem szeretné egy újabb cikkben felhívni magukra a figyelmet, mások arról tájékoztattak, hogy még nem kapták meg a pályázatuk elfogadásáról a hivatalos értesítést, és persze olyan is akadt, aki nem válaszolt megkeresésünkre.

 

Speciális kábeldiagnosztikai vizsgáló berendezés

A DTP Energie Kft. eszközfejlesztésre beadott pályázatának elnyert támogatási összege nettó: 14 487 370 forint – válaszolta lapunk kérdéseire Buzás Krisztina. A beruházás célja speciális kábeldiagnosztikai vizsgáló berendezés beszerzése, amely az egyre növekvő számú megrendelések határidőre, hibátlan szereléssel, és ellenőrzött gyártással történő kiszolgálása érdekében vált szükségessé. „Célunknak tekintjük a technológiai felkészültségünk javítását, az eszközparkunk és a szolgáltatásaink körének folyamatos fejlesztését a vevői megelégedettség érdekében” – tette hozzá. A készülékkel kábeldiagnosztikai és egyéb kábelmérési, vizsgálatok is elvégezhetők lesznek, „ezzel biztosítva a cégünktől már eddig is megszokott színvonalas gyártást és szerelési szolgáltatásokat, azok fenntartását és fejlesztését, valamint a szolgáltatási tevékenységi körünk és az alkalmazotti létszámunk további bővítését. Bízunk abban, hogy a tervezett fejlesztéseink megvalósításával növekedni fog a vevőink megelégedettsége és jó hírét viszik a vállalkozásunknak is, mely itt Budaörsön az Ipari Parkban található.”

Ha nem kapnak a tervezett beruházáshoz támogatást, a fejlesztés akkor is akkor is megvalósul – tudtuk még meg -, mert a terveik között szerepelt egy kábelvizsgáló műszer beszerzése, azonban pályázati forrás nélkül csak évekkel később tudták volna megvalósítani a beruházást, mely a piaci pozíció megtartását és a vállalkozás fejlődését nehezítette volna, ezért is nagyon örültek a pozitív támogatói döntésnek.

A DTP Energie Kft. – az energiaszektorban eltöltött több, mint 15 év alatt szerzett tapasztalatok és kapcsolatok alapján – 2012 májusában alakult azzal a céllal, hogy megbízható, ellenőrzött minőségű transzformátor csatlakozó kábeleket gyártson, valamint minden igényét kielégítő nagyfeszültségű kábelszerelési szolgáltatásokat nyújtson a villamos ipar speciális területein működő partnerei számára. A cég fő profilja a kábelszerelés, nagyfeszültségű Tr. csatlakozó kábelek gyártása és kábelszerelési anyagok forgalmazása. Az értékesített termékeik megbízhatóak, biztonsággal alkalmazhatóak és a legjobb ár-érték arányt képviselik, minden termék rendelkezik a piaci igények által megkövetelt minőségi tanúsítványokkal, és megfelelnek az érvényben lévő MSZ és EU előírásoknak. A cég fő tevékenységei tehát nagyfeszültségű kábelhidak gyártása és kábelszerelvények, kábelrögzítő bilincsek, feszültség kémlelők és földelő-rövidre zárók forgalmazása. Továbbá vállalják középfeszültségű berendezések telepítését és karbantartását, kábelszerelést és termék specifikus kábelszerelési oktatást.

„A DTP Energie Kft. az eszközparkjának fejlesztésére irányuló pályázatával a vállalkozásának fejlődését, gazdaságban betöltött szerepét és piaci pozíciójának erősítését, valamint új munkahely kialakítását célozta meg, melynek megvalósításával a helyi, térségi gazdaságot is erősíteni kívánja” – válaszolta még a cég munkatársa érdeklődésünkre.

Tengelyes megmunkáló központ

A Schal-tech Kft.-t 2005 szeptemberében két magánszemély, Apkó László és Schindler Endre alapította. A cég székhelye Budaörsön található és a mérnök irodájuk is Budaörsön van, munkatársaik több nagyobb projekt megvalósításában vettek részt. A fő tevékenységük homlokzatok tervezése, gyártása és kivitelezése. Elsősorban igényes alumínium-üveg homlokzatok, függönyfalak, ablakok, ajtók, üvegtetők, beltéri üvegszerkezetek gyártásával foglalkoznak. „Vevőink egyedi elképzeléseinek megfelelően mérnök irodánk elkészíti a szükséges terveket, majd gyártó üzemünk elkészíti a megrendelt terméket és a helyszínen saját szerelőink és alvállalkozóink beépítik azokat. Így komplett szolgáltatást nyújtunk ügyfeleink, hiszen az ötlet megszületésétől annak megvalósulásig jelen vagyunk egy adott projekt kivitelezésen” – ismertette a cég tevékenységét Gila-Zakor Beáta. Hozzátéve, hogy az elmúlt években egyre nagyobb költségvetésű projektek megvalósításában vettek részt. Többek között ez a cég építette az Atenor Group ingatlanfejlesztő megbízásából a Váci Greens irodaépület-komplexum „B” és „C” épületének homlokzatait. Ezenkívül az EGIS Nyrt. új igényes látogatóközpontja, az Europa Tower Irodaház, Eiffel Irodaház, kecskeméti Mercedes Irodaház, Graphisoft diákszálló, valamint a Bálna homlokzatait is ő készítették. „A jövőben is szeretnénk megőrizni az üvegszerkezet gyártása és kivitelezése piacán vezető szerepünket. Elsősorban a hazánkban épülő magas épületek, irodaházak kivitelezői által nyújtott igénynek, elvárásoknak szeretnénk megfelelni. A pályázaton nyertes projekt hatása érződni fog a létszámunkon is, hiszen bővíteni szeretnénk csapatunkat. Az új munkahelyek teremtésével szeretnénk hozzájárulni a helyi munkanélküliség csökkentéséhez.”

De mi is ez a beruházás? A Schal-tech Kft. az aszódi gyártóüzemében szeretne kifejleszteni egy új, innovatív gyártási technológiát, amelyhez egy 5 tengelyes EMMEGI SATELLITE XT típusú 5 tengelyes megmunkáló központ szükséges. Felismerve az egyre növekvő piaci igényeket és a jelenlegi piaci űrt, előre gyártott elemekből álló homlokzatokat fognak gyártani. Az új technológiával a kivitelezési idő az egyharmadára csökken, ami az építőiparban az egyik legfontosabb tényező. A gyártási hatékonyság növelése mellett további előnye az új technológiának az, hogy kizárhatók a helyszíni beépítés miatti pontatlanságok. „A projektnek köszönhetően a fő célcsoportunk a hazánkban gigamennyiségben újonnan épülő irodaházak, magas épületek lesznek. A projekt nettó összköltsége 97 552 350 forint, a megítélt támogatás 39 999 999 forint, tehát a teljes költségek 41 százaléka. „A projekt hatása érződni fog a létszámunkon is, hiszen bővíteni szeretnénk csapatunkat. Az új munkahelyek teremtésével szeretnénk hozzájárulni a helyi munkanélküliség csökkentéséhez.”

CNC lézer lemezmegmunkáló központ

A Kor-product Kft. eszközfejlesztésre 39,99 millió forint pályázati támogatás igénybevételére lett jogosult. „CNC lézer lemezmegmunkáló központ vásárlásánál használjuk fel a támogatást, ami a költségek kis részét fedezi. Vállalatunk 20 éve alakult és 16 éve van jelen a Gyár utcában a budaörsi ipari parkban (Bitep), ahol már három telephellyel rendelkezünk” – válaszolta kérdéseinkre Lévai Gábor ügyvezető. Hozzátéve: „Közel 80 fő alkalmazása mellett évek óta töretlen a fejlődésünk. Folyamatosan fejlesztjük és bővítjük a CNC üzemeinket. A lemez és csőmegmunkáló géppark a kor igényeinek megfelelő, jellemzően export tevékenységet végzünk. Az Ipari Park legjelentősebb gyártói vagyunk, viszont Budaörs térségében nem tudunk tovább bővülni, hiszen a város külterületén is jellemzően kereskedelmi, logisztikai és raktározási területek vannak, nem jellemző a gyártási tevékenység.” A cég ugyanakkor büszke arra, hogy évről évre jelentős iparűzési adóval járul hozzá a település fejlődéséhez, ami mellett például a budaörsi kézilabda egyesületet is jelentős összegekkel támogatták a korábbi években, és „Budaörs fejlődéséhez évről évre folyamatosan hozzájárulunk” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A lezárt pályázatról korábbi cikkünk: ITT olvasható.

Új pályázat

Új pályázatot is kiírtak eszközfejlesztésre, 3 milliárdos keretösszeggel jelent meg a GINOP-2.2.1-18 K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések pályázati felhívás, melyre alapkutatás, kísérleti fejlesztés, eszközbeszerzés, infrastruktúra fejlesztés és immateriális javak beszerzésének megvalósítására nyújthatnak be támogatási kérelmeket a vállalkozások. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 350 millió forint, maximum 1500 millió forint lehet. A támogatási kérelmek benyújtására 2018. október 26-tól 2018. november 7-ig lesz lehetőség. Erről ITT olvashatnak.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here