Emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain – április 1-jétől a helyszínen 12 ezer forint

0
238

2023. április 1jétől módosul a Volánbusz üzletszabályzata. Az utazási igazolvány, kedvezményes vagy díjtalan utazásra jogosító okmány nélkül, illetve érvénytelen jeggyel, bérlettel utazók által a helyszínen fizetendő pótdíj mértéke 12 ezer, a pótdíjazástól számított 330 napon belüli teljesítésnél 25 ezer, 30 napon túli tartozás esetén pedig 50 ezer forint lesz. Új lehetőségként 3 napon belül még lehetőség lesz a helyszíni bírsággal megegyező mértékű, 12 ezer forintos pótdíjat fizetni. Az utólagos bemutatás költsége 2500 forintra . A cél, hogy mindenki érvényes jeggyel vagy bérlettel utazzon a Volánbusz járatain.

A múlt évben 186 ezer járat ellenőrzése során mintegy 12,5 ezer esetben összesen 98 millió forint pótdíjat szabtak ki az ellenőrök. A büntetésekre jellemzően azért szokott sor kerülni, mert az utas fizetés után nem veszi át a menetjegyet, nem tudja igazolni az igénybe vett kedvezményre való jogosultságát, lejárt a kedvezménye, vagy érvénytelen igazolvánnyal (diákigazolvány, hatósági igazolvány, ellátottak utalványa) veszi igénybe azt, esetleg kiemelten kedvezményes bérletét nem a megfelelő viszonylatban használja.

A Volánbusz 2023. április 1jén életbe lépő üzletszabályzata szerint a pótdíj összege 30 napon belüli fizetés esetén 8 ezer forintról 25 ezer forintra, 30 napon túli teljesítés esetén 12 ezer forintról 50 ezer forintra nő. Aki a helyszínen, vagy új lehetőségként három munkanapon belül teljesíti fizetési kötelezettségét, annak 25 ezer forint helyett csak 12 ezer forintot kell lerónia. A meglévő, érvényes utazási igazolvány utólagos, 15 napon belüli bemutatásának költsége 1300 forintról 2500 forintra nő.
Újdonság, hogy aki 3 munkanapon belül teljesíti befizetési kötelezettségét, annak áprilistól a
25 ezer forint helyett csak 12 ezer forintos pótdíjat kell megfizetni.

A 3 munkanapon belüli befizetés az alábbiak szerint teljesíthető:

személyesen az autóbuszállomások elővételi pénztáraiban, nyitvatartási idő alatt, az
ellenőrzéskor átadott tanúsítvány, illetve a pótdíjcsekk segítségével, vagy

banki átutalással a VOLÁNBUSZ Zrt. 102010065008106000000000 szá
pótdíjszámlájára. Az utalás során a befizetés beazonosíthatósága érdekében a
közlemény rovatban elsőként a tanúsítvány azonosítóját, majd a pótdíjazott nevét kell
feltüntetni. Amennyiben a közleményben feltüntetett adatok hiányosak, és emiatt a
befizetés nem azonosítható, az összeget a társaság visszautalja, és ezt követően már
nincs lehetőség a kedvezményes pótdíj megfizetésére.

Aki nem él a 3 munkanapon belüli befizetés lehetőségével, illetve nem tesz eleget az utólagos bemutatási kötelezettségnek, annak a pót és viteldíj befizetését az ellenőrzéskor kiállított készpénzátutalási megbízásokon, vagy banki átutalással kell teljesítenie.
Aki 30 napon túl sem teljesíti fizetési kötelezettségét, annak a társaság felszólítást küld, majd fizetési meghagyást, illetve végrehajtást indít a tartozás beszedése érdekében.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here