A bűncselekmények száma csökkenő tendenciát mutat Budaörsön a lakosságszám emelkedése ellenére is

0
1487

Május 30-án, szerda este a budaörsi rendőrkapitány, Dr. Pál Adrián rendőr alezredes és Szeremlei Csilla rendőr zászlós voltak a Gr. Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár vendégei, ahol interaktív beszélgetésen, a közönség kérdéseire válaszolva számoltak be városunkat érintő témákról.

 

A szerda esti beszélgetés a könyvtár azon rendezvényeinek sorába illeszkedik, amelyekre Budaörs életében szolgáló embereket hívnak meg, hogy a lakosság jobban megismerhesse őket és munkájukat. A beszélgetés moderátora Dr. Csabay Károly a könyvtár igazgatója volt.

Dr. Pál Adrián rendőrkapitány Kazincbarcikán született, majd a gimnázium elvégzése után a Budapesti Rendőrtiszti Főiskolán tanult tovább. Később, munka mellett levelezőn szerzett diplomát a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 1998 óta dolgozik rendőrként, a mintegy húsz év alatt sok város kapitányságán különféle beosztásokban tevékenykedett. 2017. augusztus elsején kérték fel a Budaörsi Rendőrkapitányság rendőrkapitányi pozíciójába, ahol jelenleg is dolgozik. Felesége szintén rendőr, ő jogi területen dolgozik. Két gyermekük van: egy négyéves kislány és egy nyolcéves kisfiú.

A rendőrség struktúráját tekintve a Budaörsi Rendőrkapitányság tizenkét más rendőrkapitánysággal együtt a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, azon felül pedig az Országos Rendőr-főkapitánysághoz tartozik. Városunk rendőrkapitányságához három rendőrőrs csatlakozik, a lélekszámot tekintve Pest megyén belül a második legnagyobb kapitányság: 21 település tartozik hozzá, az illetékességi területe Pilisvörösvártól Zsámbékig terjed, ahol a 2017-es KSH-adatok alapján 143 ezernél is több lakos él. Ám a tendenciák azt mutatják, hogy pár éven belül 8-10 ezer fővel fog emelkedni a lakosság száma, ezen belül Budaörs lélekszáma is 4-500 fővel nő évenként.

A Budaörsi Rendőrkapitányság fő feladata a helyi közbiztonság fenntartása, amelyet több osztály összehangoló munkájával oldanak meg: egy évben több ezer ügy érkezik be hozzájuk. A rendőrkapitányság hivatalos létszáma 231 fő, de a létszámhiány miatt jelenleg nem teljes a struktúra. Ennek enyhítése miatt folyamodott a kapitány a tegnapi ülésen lakhatási támogatásért a fiatal rendőrök számára, amely véleménye szerint erős megtartóerő lehetne.

„2010-ben 1528 bűncselekmény történt Budaörsön, a tavalyi évben 790, tehát mintegy 50%-kal csökkent ez a szám. Pest megyében 2012-ben 45 ezer bűncselekményt regisztráltak, 2017-ben pedig épphogy elérte a 22 ezret. Tehát hatalmas csökkenés látható annak ellenére, hogy y lakosságszám növekszik. Természetesen ehhez meg kell nézni a társadalmi fejlettséget és a lakosság összetételét is. Budaörsön drágábban az ingatlanok, és az itt élő személyek általában nem is követnek el bűncselekményeket. Akik elfogásra kerülnek lopás vagy betörés miatt, azok 90%-ban nem budaörsi illetőségű lakosok” – emelte ki a rendőrkapitány. „Nyilván az a tény, hogy többen laknak és gazdag a település, vonzhatná magával azt, hogy nagyobb a bűnözés, de úgy tűnik, a polgárok is felnőttek a feladathoz, jobban odafigyelnek a javaikra és a rendőrség is egyre professzionálisabban nyilvánul meg. Most tehát csökken a bűncselekmények száma, és reméljük, hogy ezt tartani is tudjuk” – tette még hozzá.

A rendőrkapitány véleménye szerint Budaörs azért is nevezhető élhető városnak, mert jó a közbiztonság, a gyerekeket el lehet engedni játszani a parkba és azzal sincs gond, ha sötétedés után sétálunk az utcákon. A rendőrség munkáját nagyban segítik a városunkban telepített térfigyelő kamerák, amelyeknek prevenciós, azaz megelőző jellegük van, de segítségükkel már több sikeres elfogást is végrehajtottak.

Jó hír, hogy a droghasználat és a –terjesztés nincs számottevően jelen a településünkön. A droghasználók főként ittas vezetéssel összefüggésben bukna le, illetve a rosszabb anyagi helyzetben lévő szerhasználók bűncselekmények elkövetésével próbálják előteremteni a droghoz szükséges pénzt. A rendőrség nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az iskolákban, illetve az iskolák környékén ne legyen jelen a drogterjesztés.

„Egyet kell látni, hogy Budaörsön egyébként nincs olyan szórakozóhely, diszkó, egyéb más csoportképző hely, ahová a fiatalok eljárnak, ellenben Budapestre bejárnak, és a drog nagy részét ott szerzik be és ott fogyasztják el” – jelentette ki a rendőrkapitány. Fontos tehát azt látni szülőként is, hogy manapság a drog valamilyen formában jelen van a fiatalok életében, ezért elengedhetetlen, hogy minél előbb megismertessék őket a kábítószerek veszélyeivel. A budaörsi iskolákban zajló drogprevenciós előadássorozat lebonyolítása Szeremlei Csilla feladatkörébe tartozik éppúgy, mint a közlekedésbiztonsági és baleset-megelőzési előadások megtartása.

„Az iskolába járó, 1-4. tagozatos gyerekek számára interaktív közlekedésbiztonsági órákat tartunk, ami nem unalmas, mivel életképekben és rajzfilmekkel tanítjuk őket a legalapvetőbb gyalogos és kerékpáros közlekedésre. Ha az iskola hív minket, akkor megyünk, és nagyon szívesen megtartjuk ezeket az órákat, vagy hogyha vannak közlekedési napok az iskolákban, akkor kitelepülünk, fölállítunk KRESZ-pályákat és abból is nagyon sokat tudnak tanulni a diákok” – fogalmazta meg Szeremlei Csilla rendőr zászlós.

A rendezvényen azt is megtudtuk, hogy a Budaörsi Rendőrkapitányság területéhez 32 általános iskola tartozik, ahol jelen vannak az iskolarendőrök, valamint Szeremlei Csilla is időről-időre felkeresi az intézményeket és interaktív előadásokat tart a diákok számára. Arra is ígéretet kaptunk, hogy a rendőr zászlós folytatni fogja a könyvtárban tavasszal megkezdett előadássorozatát: a következő alkalmat ősszel, október 3-ára tervezik, témája pedig a drogprevenció lesz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here