A rendőrkapitány lakhatási támogatást kér a fiatal rendőrök számára

0
1554

A rendőrség célkitűzése a bűncselekmények csökkenő tendenciájának a megtartása – mondta ma dr. Pál Adrián a Budaörsi Rendőrkapitányság vezetője a mai budaörsi képviselő-testületi ülésen. Ahol megköszönte a város eddigi támogatását és egyben azt kérte, hogy Budaörs segítse az ide jövő fiatal rendőrök lakhatásának megoldását.

A mai – e sorok írásakor még zajló – képviselő-testületi ülésen dr. Pál Adrián elsősorban megköszönte a budaörsieknek a 2017. évi támogatást, amit nemcsak pénzben kaptak meg, hanem – ahogy ő fogalmazott – az önkormányzattal való együttműködésnek köszönhetően élhető várost teremettek közösen, melynek fontos része a közbiztonság. Az, hogy a gyermekeinket le merjük engedni a játszótérre, illetve hogy ha a hölgyek éjszaka leszállnak a buszról, nem éri őket atrocitás, amíg hazasétálnak. Ezt az érzetünket a statisztikai adatok is alátámasztják, hiszen míg 2010-ben Pest megyében 45 ezer bűncselekmény történt, tavaly ez 22 ezer alá csökkent, ezen belül Budaörsön 2010-ben 1810 tavaly 790. A rendőrség célkitűzése ezt megtartani vagy tovább csökkenteni. Tavaly nem volt olyan kirívó eset, ami miatt a kapitányságnak egyeztetnie kellett volna az önkormányzattal – tette még hozzá dr. Pál Adrián –, ezt is szeretnék fenntartani. Amit pedig kérnek – és nemcsak Budaörstől, hanem minden hozzánk tartozó település önkormányzatától – , a lakhatási támogatást. Ugyanis „van némi fluktuáció, és az itteni ingatlan- és albérleti árak nem megfizethetők a fiataloknak, akik ide felkerülnek rendőrnek, de mi szeretnénk megtartani őket. Kérem, ha kérdés van felénk, tegyék fel!” – mondta a kapitány. Nem volt. Wittinghoff Tamás polgármester annyit fűzött hozzá, hogy igyekszünk támogatni a fiatal rendőrök lakhatását, de a 2016-os országos költségvetésben bevezetett „szolidaritási hozzájárulás” – azaz elvonás – miatt nagyon nehéz az anyagi helyzetünk.
A kapitány beszámolóját 13 igennel fogadták el a képviselők.

A követező napirend éppen a kapitányság támogatása volt, közvetett módon, amit a polgármester sajátos és a jelenlegi hazai viszonyokra jellemző kérésnek nevezett, de 13 igennel ezt is megszavazták a képviselők. Nevezetesen azt, hogy egy vállalkozó az önkormányzatot bevonva támogathassa a rendőrséget. Részlet az előterjesztésből: „A GeneralCom Mérnöki Kft. jelezte, hogy Budaörs város részére Budaörs város közbiztonságának növelése céljából 1 000 000,- Ft összeget kíván adományozni. Budaörsi gazdasági társaságként támogatná az önkormányzatot a helyi közbiztonság növelésével kapcsolatos feladatok teljesítését illetően. Ez a felajánlás a Ptk. 6:589. § szerinti közérdekű célra való kötelezettségvállalásnak minősül. Az Mötv. 13.§ (1) bekezdés 17. pontja értelmében a helyi önkormányzat feladatai közé tartozik a közreműködés a település közbiztonságának biztosításában. A fenti adomány elfogadásával Önkormányzatunk számára lehetőség nyílna e feladata jobb ellátására, akként, hogy maga is támogatást nyújtana a Budaörsi Rendőrkapitányság számára a helyi közbiztonság növelésére irányuló tevékenysége érdekében, technikai eszközök, illetve a működéshez szükséges eszközök vásárlására. A közérdekű célú felajánlásnak az Önkormányzathoz történő beérkezését követően a helyi közbiztonság védelmét úgy szolgálnák legkiemelkedőbben, ha az adományt eljuttatnánk a Budaörsi Rendőrkapitányság részére, amelyet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság támogatása útján, célhoz kötötten tudunk megtenni.

Dr. Pál Adrián eddigi megbízott kapitány végleges kinevezéséről dönt hamarosan a Pest megyei közgyűlés, ezt is véleményezte a budaörsi testület, egyhangú igennek támogatva őt.

A testületi ülésre az előterjesztések ITT érhetők el, a 6. napirendnél található a kapitány írásos beszámolója.

Mint írtuk, a kapitány ma esete a városi könyvtárban lesz vendég, ahol lehet tőle kérdezni. Természetesen az ott elhangzottakról is tudósítani fogunk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here