A budaörsi iskolák is részt vettek a mai sztrájkban, szülői támogatással

0
224

Hányan vettek részt a mai sztrájkban? E sorok írásakor, kora délután pontos számokat még nem tudunk írni, de a Hermanban például a tanári karnak több, mint a fele és körülbelül ilyen az arány a Bleyerben, a Kesjárban és az Egyesben (frissítés: 74%). A gyerekeknek viszont csak a 10-15 százalékát vitték ma be a szülők az iskolákba, így támogatva a pedagógusokat.

Ma egy éve kezdődtek (újra, hiszen 2015-ben már volt egy hullám) a pedagógus demonstrációk a kormány oktatáspolitikája ellen, ami hangsúlyozottan nem csak a béremelési követelésekről szól. Azóta folyamatosak a tüntetések, a pedagógusok pedig a sztrájkjog korlátozására polgári engedetlenségi akciókkal válaszoltak. A kormány egy-két látszólagos és – a pedagógusokat képviselők szerint – eredménytelen egyeztetésre volt csak hajlandó, és olajat öntve a tűzre a tankerületek demonstratív módon felmondtak néhány olyan tanárnak, akik kiálltak a jogaikért és a gyerekeink jövője érdekében.

Az  évfordulóra mára, tehát 2023. január 31-re a szakszervezetek ismét országos, úgynevezett gördülő sztrájkot, munkabeszüntetést hirdettek meg, és országszerte számos akcióval készültek. Budaörsön ehhez mind a négy állami általános iskola és az Illyés Gyula gimnázium is csatlakozott, amit az ebben részt vevők, illetve a szervezők napok óta folyamatosan hirdettek a közösségi és a helyi médiában. Ehhez csatlakoztak a szülők is, amit néhány szülői munkaközösségben aktív anyuka fogott össze, és szolidaritásukat elsősorban azzal fejezték ki, hogy aki tehette, nem vitte ma óvodába, iskolába a gyermekét.

Azt, hogy ma sztrájk van, főként az iskolák (és szolidaritásból több óvoda) kerítésén, bejáratán elhelyezett „kockás ing” darabok és transzparensek jelezték. Illetve délben, ezzel is az országos felhíváshoz igazodva, a pedagógusok az iskola udvarán gyűltek össze, az eddigi demonstrációkon ismert jelszavakat skandálva, illetve több helyen is elénekelték a tiltakozások jelképé vált „Mi vagyunk a grund” című dalt a Pál utcai fiúkból.

Lapunk munkatársai reggel és délben járták körbe az iskolákat, és a fotók magukért beszélnek. Az is, hogy a szél bizony már megtépázott néhány kisebb feliratot és kevésbé jól rögzített molinót, de például a Herman iskolánál e sorok írója éppen tanúja volt annak, amikor egy idősebb, kutyát sétáltató házaspár besegített a szélnek a feliratok megtépázásában. Ahogy azt is hallhattuk azonban, amikor délben például az Illyés előtt elhaladó autók dudálással jelezték egyetértésüket a figyelemfelhívó akciókkal.

Hányan vettek részt a mai sztrájkban? E sorok írásakor, kora délután pontos számokat még nem tudunk írni, de a Hermanban például a tanári karnak több, mint a fele (a fotón nincs rajta mindenki), és körülbelül ilyen az arány a Bleyerben, a Kesjárban és az Egyesben (frissítés!) 74 százalék. A gyerekeknek viszont csak a 10-15 százalékát vitték ma be az iskolákba, így azok a tanárok, akik nem sztrájkoltak, az óráikat nem tudták megtartani, hanem a gyermekek felügyeletét látták el.

Kesjár iskola

Egyes iskola

 

Herman iskola

Voltak akik segítettek leszedni a szélnek a feliratokat.

 

Bleyer iskola

 

Illyés Gyula gimnázium

Csillagfürt óvoda

Fotók: Borhegyi Éva és Hepke Kaszás Maja

Korábbi cikkeink: ITT érhetők el.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here