A budaörsi buszvégállomás újabb építészeti díja, lehet rá szavazni is

0
1128

Kihirdették a Média Építészeti Díja idei finalistáit

Családi házak, buszpályaudvar és egy komplett településközpont is bejutott a Média Építészeti Díja idei döntőjébe a nemzetközi zsűri csütörtökön bejelentett döntése szerint. Immár 16. alkalommal rendezi meg az Építészfórum online építészeti napilap a Média Építészeti Díja versenyt és gálaeseményt, amelynek célja, hogy az építészet iránt érdeklődők tág körével ismertesse meg a magyar építészet legjavát. A megmérettetésre ezúttal 59 épületet, 84 tervet és 22 környezeti alkotást neveztek – derül ki a szervezők közleményéből.

A kétfordulós verseny során elsőként egy négyfős nemzetközi zsűri válogatott, második körben a továbbjutott finalisták mutatják be munkáikat egy élőben, online közvetített gálaműsor keretében a médiazsűri előtt, amely végül eldönti, hogy melyek voltak 2020 legjobb építészeti alkotásai.

Az előzsűri elnöke idén is egy nemzetközi szaktekintély, az Amszterdami Építészeti Központot (ARCAM) vezető Indira van’t Klooster volt; mellette Brendan Cormier urbanista, kurátor, szakíró (Kanada/Egyesült Királyság), Stefan Ghenciulescu (Románia), a Zeppelin című lap szerkesztője, magyar részről pedig Nagy Csaba, az ARCHIKON Architects vezető tervezője vett részt a zsűri munkájában.
 

Az Épület kategória finalistái a Családi ház Cserépfalván (Arkt Építész Stúdió/Fábián Gábor, Fajcsák Dénes); a Gyermely új településközpontja (Gereben Marián Építészek/Gereben Péter, Marián Balázs); a Családi ház Üllőn (Konkrét Stúdió/Sónicz Péter Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Tatár Gönczi Orsolya); az SA43 társasház (Szelecsényi Balázs, Numbernow/Varga Noémi), valamint a Buszmegálló Budaörsön (Intramuros/Dobos Botond, Kurucz Olívia) című pályázatok. A Terv kategória döntős pályázatai: Tasnádi Gergely (MOME Építészeti Intézet) ELDORADO című terve, Fodor Zsófia (MOME Építészeti Intézet) TECH-Blokk című terve, Anschau Péter (BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszék) Gyógyteagazdaság bővítse című terve, Szántó Hunor (BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszék) Táj-Restaurációs Központ című terve, valamint Szegál Anna Laura (Royal College of Art, London) Theatroforum, Moszkva című terve.

Az előzsűri kategóriánként 10-10 pályaművet választott ki az Építészfórum felületén indított közönségszavazásra. A hagyományos Épület, valamint Terv kategóriák mellett a 2020-as mezőny újdonsága, hogy a szerkesztőség létrehozott egy új közönségdíj kategóriát is Épített környezet név alatt az ideiglenes építmények, installációk, kiállítások, belsőépítészeti munkák, közterek, tájépítészeti vagy közösségi alkotás során létrejött téralakítások számára.

A közönségszavazás csütörtöktől november 15-ig tart, majd a közönségdíjakat a Média Építészeti Díja online közvetített gálaestjén, november 21-én adják át a szervezők.
A médiazsűri tagjai idén Zubreczki Dávid kultúrblogger, építészeti szakíró, a zsűri elnöke; Bagi László újságíró, művészettörténész, a Forbes magazin szerkesztője; Földes András újságíró, a Telex munkatársa; Géczy Nóra építész-belsőépítész, egyetemi docens; Oltai Kata művészettörténész, kurátor, a FERI projektgaléria vezetője, valamint Wesselényi-Garay Andor építész, építészelméleti szakember, egyetemi tanár.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here