Andorra látnivalói

0
191

A gyönyörű Andorrai Hercegség (katalánul Principat d’Andorra) Európa 6. legkisebb állama, amely a Pireneusok keleti részén helyezkedik el, Franciaország és Spanyolország között. Andorra ezzel együtt a legnagyobb európai törpeállam, valamint az Ibériai-félsziget legkisebb független országa. Az ország egykor elszigetelt volt, de ma a turizmus és kedvező adózási szabályok miatt egyre többen látogatnak el a vidékére. Andorra különlegesen szép természeti környezetnek ad otthont, ami szinte érintetlen. Érdemes felfedezni eme kicsinyke ország festői vidékét!

Tudtad, hogy Andorra olyan szempontból (is) egyedülálló ország, hogy A Földközi-tenger közelsége miatt megvalósíthatóvá teszi azt a szinte hihetetlen dolgot, hogy reggel még a területén síelhetsz, pár óra autóúttal később pedig délután már a tengerben úszkálhatsz.

Andorra egy kifejezetten tiszta, rendezett és biztonság ország, ahol barátságos helyiek fogadják az idelátogatókat. Számtalan középkori és román stílusú épületet csodálhatnak meg az erre járók. Az ország 468 négyzetkilométeres területe valamivel kisebb, mint Budapesté (525 négyzetkilométer). Andorrában mindössze 77,6 ezer fő él (2023-as becslés).

A hegyek szerelmeseinek ideális úti cél

Andorra a Keleti-Pireneusok magas láncai között fekszik 800-3600 m közötti tengerszint feletti magasságban. A déli részek felé nyitott völgyek rendszere képezi az ország lakható területét. A hegyvonulatok teraszain jellemzően dohány (szivar, cigaretta) termesztése folyik. Andorra fő folyója, a Gran Valira két forrásból fakad, majd a Valira de Ponente és a Valira Oriente a fővárosnál találkozik és utána déli irányba folyik tovább. A hegyvidéki miniállam átlagos tengerszint feletti magassága igen magas, 1996 méter.

A Coma Pedrosa nevű 2,946 méteres csúcs Andorra legmagasabb pontja, és az ország klímáját a mediterrán és hegyvidéki hatások keveredése jellemzi. Andorra meglátogatásához nincs szükség vízumra, és az Euro a hivatalos pénznem. Az UNESCO védelem alatt álló Madriu-Perafita-Claror völgyben csodálatos hegyvonulatokat és tavakat találhatsz a meseszép túraútvonalakon. Olyan festői hegyek és völgyek díszítik ezt a törpeállamot, amitől garantáltan eláll a szavad!

Andorra nyelvei

Andorra hivatalos nyelve a katalán és a spanyol. A katalán nyelv az andorrai kultúra és az andorrai emberek mindennapi életének szerves része. Emellett a spanyol is széles körben használt nyelv, különösen az üzleti és kereskedelmi tevékenységek során. Mivel Andorra egy igen kis ország, sok andorrai polgár többnyelvű, és sokan beszélnek más nyelveken is, például franciául vagy angolul.

A nyüzsgő Andorra la Vella

Andorra la Vella, az ország fővárosa, Európa legmagasabban fekvő fővárosa. A település gyönyörű hegyi környezetben található, rengeteg turisztikai látványossággal rendelkezik. Itt található a 16. századi „Casa de la Vall” nevű parlament épülete, valamint két régi templom, a 9. századi Santa Coloma és a 11. századi Sant Esteve. Mindenképp érdemes meglátogatni a Margineda hidat és a Sant Vicenç d’Enclar kastélyt is. A fővárosban számos szórakozási lehetőség adott kicsiknek és nagyoknak egyaránt, üzletek, éttermek és szórakozóhelyek biztosítják a főváros pezsgését nappal és éjszaka.

Vámmentesség

A kedvező adózási szabályoknak köszönhetően, mint például a vámmentesség vagy az ingyenes betegellátás, virágzik az ország turizmusa, az infrastrukturális (távközlési és közlekedési) fejlesztések jóvoltából pedig mára már Andorra egy modern állammá nőtte ki magát.

Téli sportok Adorrában

Andorra ideális úti cél téli sportok szerelmesei számára is. Az ország egy igazi síparadicsom, síelésre és snowboardozásra is lehetőség van, például Arcalis 30, Grandvalira 210 és Pal-Arinsal 65 kilométernyi jól preparált pályával várja a sportolni vágyókat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here