Svábbál, ami volt, van és lesz idén is

0
1743

November 18-án Budaörsi Svábbál

Az idei 22. Budaörsi Svábbálon (1995-2017) is az ország egyik legjobb zenekara, a Schütz Kapelle fogja húzni a talpalávalót és Budaörsön is szebbnél szebb Tracht-ruhákban táncolnak és énekelnek az I. számú Általános Iskola diákjai, a Wunderkäfer tánccsoport tagjai és a Lyra Dalkör énekesei.

A törökdúlás utáni időkben, az elnéptelenedett Magyarországon alig találunk zenei életre utaló emlékeket, azonban a 18. században érkezett, betelepülő németek fejlett zenei kultúrát hoztak magukkal, így ezeken a területeken meghatározóvá vált a sváb fúvós zene.

A német falvakban és községekben, a sváb közösségek életét az ének(karok), a fúvós zene, a hagyományos német nemzetiségre jellemző tánc határozta meg: ősszel a kukoricafosztáskor, tollfosztáskor, télen a disznóöléskor énekeltek, de a temetéseken is énekkel, fúvós zenével búcsúztatták halottaikat. Az adventi és a nagyböjti időszakon kívül minden évszakban, mindegyik ünnepkörben nyílt alkalom a vigasságra: farsangkor, a templomi búcsú alkalmával, Szent István napján vagy az Erzsébet és Katalin napokon is mindig bált rendeztek. „Katreinsperrt die Geigenein” (Katalin elzárja a hegedűket), mondja a szólás, hiszen Katalin-nap után az adventi várakozás kezdődött. A 20. század elején a legtöbb magyarországi német falunak és községnek volt egy vagy több fúvószenekara, a hangszeres zene hagyománya apáról fiúra szállt. Ők, apák és fiaik kisebb, vegyes összetételű együttesek sramli zenéje, vagy nagyobb fúvós zenekarok teremtették meg a sváb közösségekben az egyházi és a világi ünnepek zenei hátterét.

A Magyarországon élő német nemzetiség számára – a budaörsi német ajkú lakosság részére is – minden évben várva várt eseménynek számít a Svábbál. A bálok programja mindig is kiemelkedően fontos volt, hiszen az ország legjobb fúvós zenekarai, énekkarai, táncegyüttesei léptek fel szebbnél szebb népviseletbe öltözve, kezükben rozmaring ágakkal.

Az idei 22. Budaörsi Svábbálon (1995-2017) is az ország egyik legjobb zenekara, a Schütz Kapelle fogja húzni a talpalávalót és Budaörsön is szebbnél szebb Tracht-ruhákban táncolnak és énekelnek az 1. Számú Általános Iskola diákjai, továbbá a Wunderkäfer tánccsoport tagjai és a Lyra Dalkör énekesei.

A régi svábbálokon szívmelengető hangulatot teremtett az éjfélkor árverésre kerülő, hagyományosan feldíszített rozmaringbokor, melynek elnyeréséért nagy volt a versengés.

Az idei Budaörsi Svábbálon is biztosan emelkedett lesz a hangulat, amikor értékesebbnél értékesebb nyeremények találnak majd gazdára a tombolán.

A svábbál rendezője, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata nagy szeretettel vár minden táncolni vágyó vendéget 2017. november 18-án a budaörsi 1. Számú Általános Iskolába (2040 Budaörs, Hársfa u. 29.) ahol – az elmúlt évtizedek tapasztalata alapján – az egész estét, illetve éjszakát kellemes, vidám, emelkedett hangulat, baráti, őszinte jókedv jellemzi.

A mindenkor nagyszerű zenekari kíséret – idén a Schütz Kapelle vendégszereplése –biztosítja azt, hogy a bálozók jókedvűen, vidáman járhatják a keringőt/walzert, a landlert vagy a polkák gyorsabb és lassabb változatait.

A hazai németségről az a mondás járja, hogy énekelve, zenélve, táncolva jönnek a világra, olvasható a német nyelvészet és a magyarországi németek történetének elismert tudósa Manherz Károly könyvében (A magyarországi németek).

Várjuk Önöket 2017. november 18-án BudaörserSchwabenball/Budaörsi Svábbál táncparkettjén – énekelve, zenélve, táncolva!

Írta: Dr. Gajdos-Frank Katalin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here