Vírus után: csak minden ötödik dolgozó távmunkás

0
508

A foglalkoztatottak munkahelyi helyzete 2020 júniusában

A GKI Zrt. egy 1000 fős, reprezentatív lakossági kutatást folytatott annak érdekében, hogy megtudjuk, az alkalmazottak milyen módon dolgoznak a koronavírus járványt követő hatósági szigorítások részleges feloldását követően. Június elejére, a felmérés idejére, lényegében Közép-Magyarország régiót leszámítva mindenütt feloldották a szigorú korlátozásokat, illetve Pest megyében is jelentősen enyhültek a szabályok.

Foglalkoztatási helyzet megoszlása a foglalkoztatottak körében, 2020. június eleje

A válaszokból (657 fő) kiderül, hogy továbbra is a hagyományos, munkahelyen történő munkavégzés az elterjedt, a munkavállalók 66.6% ebben a formában dolgozik. Bár a technológia fejlődésével gyorsan nő a távmunka súlya, a munkavállalók alig 20%-a (kb. 800 ezer fő) dolgozik jelenleg távmunkásként, a vírushelyzet felgyorsította az erre alkalmas munkafolyamatok áthelyezését az online térbe. Kérdéses ugyanakkor, hogy ez az arány tartósan fennmarad-e.

A foglalkoztatottak 2.9%-a (kb. 120 ezer fő) állásidőn van, míg 1,4%-uk (kb. 55 ezer fő) fizetett szabadságát tölti. Rendkívül sok munkavállaló (az összes foglalkoztatott 1,5%-a, kb. 60 ezer fő) van fizetés nélküli szabadságon, miközben a munkavállalók 0.5%-a (20 ezer fő) felmondási idejét tölti. Az utóbbi két csoport valószínűleg a munkanélküliek táborát fogja gyarapítani, ha továbbra sem születik megfelelő kormányzati válasz a krízishelyzet kezelésére. Szintén magas (7%, 280 ezer fő) a részállásban foglalkoztatottak aránya.

Forrás: GKI Gazdaságkutató Zrt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here