Világjárók: Háborúban és békében a Közel-Keleten

0
272

2020. január 13-án, 19 órai kezdettel Cseh Zsombor tart előadást Háborúban és békében a Közel-Keleten – Multikulturalizmus együttélése Jordánia és Libanon példáján címmel.

“Az előadásban a Közel-Kelet két ismertebb országának, Jordániának és Libanonnak példáján keresztül fogom górcső alá venni a vallások és etnikumok sokszor békés, de olykor bizony konfliktusoktól sem mentes együttélését. Mindkét ország bővelkedik a káprázatos természeti látnivalókban és a több évezredes emlékekben. S ez a természeti-kulturális rendszer ad keretet annak a több millió, számos etnikumhoz és vallási közösséghez tartozó embernek, akik évszázadok óta igyekeznek békésen egymás mellett. A látszólagos békét és harmóniát azonban a történelemben oly sokszor a külső geopolitikai érdekek élesen megtörték, véres polgárháborúkba és belpolitikai viszályokba sodorva a két országot. Libanon különösen ékes példája a béke és háború villámgyors változásának. A fényképekkel és számos történeten keresztül igyekszem minél teljesebb képet adni a két ország múltjáról, jelenéről, szépségeiről és kihívásairól.

Az előadás különlegességét adja, hogy lehetőségem volt testközelből átélni a a hetek óta zajló libanoni tüntetéshullámot, amely egy teljesen új kontextusba helyezte a közel-keleti politizálásról alkotott képemet, illetve a társadalmi sokszínűséget. “

A belépés ingyenes!