Vasárnap lesz az utolsó téli óraátállítás

0
1216

A téli időszámítás vasárnap, 2020. október 25-én kezdődik, amikor hajnali háromkor az órákat hajnali kettőre állítják vissza.

Az idén utoljára kerül erre sor, mert felmérések szerint az óraátállítást az emberek többsége elutasítja és európaiak több mint 80 százaléka megszabadulna tőle. Ezért az EU tavaly úgy döntött, hogy 2021-től el is fogják törölni. A Publicus Intézet tavaly novemberben készült közvélemény-kutatása szerint a magyar lakosság háromnegyede szerint is jobb lenne, ha nem állítanánk át évente kétszer az órát, hanem egy időszámítás lenne Magyarországon és Európában, és kétharmaduk szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, amikor este tovább van világos.

Vagyis az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, utoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak vissza nyári időszámításra, áll a parlamenti állásfoglalásban.

Pedig sok évezred év óta élünk olyan időbeosztás szerint, amelyben a tevékeny óráink súlypontja a természetes fénnyel szinkronizált, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg leginkább – tette közzé még idén tavasszal a Magyar Alvás Szövetség a véleményét. Szerintük ugyanis a nyári időszámítás (Daylight Saving Time) zavarja meg az emberi bioritmust, azokat a biológiai funkciókat, mint például a vérnyomás, a pulzusszám, a testhőmérséklet és a glükokortikoid hormonok szintje.

Most hétvégén azonban még a téli időszámításra állunk át. Oda kell tehát figyelnünk az órára, különösen annak, aki utazik, kiváltképp, ha vonattal teszi ezt meg. Hiszen a vasúttársaság csütörtökön azt közölte, a belföldi járatok közül a Nyugati pályaudvarról a hajnali órákban Szobra és Szolnokra induló vonat a nyári időszámítás szerint közlekedik a teljes vonalon. Míg a Nyugati pályaudvarról hajnali kettő óra után induló vonatok már a téli időszámítás szerint indulnak. A nemzetközi forgalomban a Lőkösházáról hajnali két órakor induló, Budapesten át Bécsig közlekedő 346-os számú Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról már a téli időszámítás szerinti 2 órakor indul el. A 347-es számú Dacia nemzetközi gyorsvonat a Keleti pályaudvarról 23.10-kor indul Bukarestbe, Lőkösházáig nyári időszámítás szerint közlekedik, majd onnét a téli időszámítás szerint, 2.39-kor folytatja útját. Néhány nemzetközi vonatot a külföldi vasúthálózaton ér majd az óraátállítás. Ezek az IC 407-es és IC 406-os számú Corona, az IC 473-as és az IC 472-es számú Ister, az EN 462-es és az EN 463-as számú Kálmán Imre, az nj 466-os és az nj 467-os számú Wiener Walzer, az EN 476-os és az EN 477-es számú Metropol – berlini és varsói vonatrész kocsijait továbbító – vonatok. Az autóbuszok október 24-én üzemzárásig a nyári időszámítás szerint, 25-én üzemkezdettől a téli időszámítás szerint közlekednek.

A vasárnapra meghirdetett programok értelemszerűen már a téli időszámítás szerint kezdőnek. Elkésni ezekről nem fogunk, de túl korán odaérhetünk.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here