Új színdarab a németség kitelepítéséről

0
369

 A hazai németség kitelepítéséről szól a szekszárdi Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn) új bemutatója, amit a bretzfeldi Budaörser Heimatsmuseummal és a budaörsi Jakob Bleyer Heimatsmuseummal együttműködve hoztak létre.

A „Nehéz csomag” című előadás, amely egy jelenetekbe rendezett „audio-séta”, a magyarországi németek életének döntő pillanatait mutatja be az 1941-es népszámlálástól az 1946-os kitelepítésig.
„Részeseivé válunk egy magyarországi német család életének, átérezhetjük a családtagok közötti ellentéteket, kételyeiket, fájdalmaikat, emlékeiket, és átélhetjük a megérkezést Németországba” – olvasható az ajánlás a szekszárdi Magyarországi Német Színház eredetileg februárra, majd március 19-re tervezett új bemutatójáról.
A mű történelmi forrásokon, és a Magyarországról kitelepített németekkel és leszármazottaikkal folytatott beszélgetéseken alapul – mondta Lotz Katalin, a DBU igazgatója.
Ismertetése szerint az audio-sétán a nézők fejhallgatón keresztül hallhatják a színészeknek a próbákon felvett hangját, illetve aláfestő zenét és az atmoszférát érzékeltető hangokat. A színészek néhány jelenetben szinkronként rájátszanak a szövegre, a legtöbb esetben azonban csak mozgással fejezik ki a történetet, érzelmeket, ami filmszerűséget kölcsönöz az előadásnak.
A darab azért is szokatlan lesz, mert a színházban kezdődik, majd a szekszárdi belváros három helyszínén folytatódik, ahová a közönség szintén fejhallgatóval követi a társulatot, majd visszatér a színházba. Lesz egy olyan helyszín is, amely egy vagont idéz fel, amellyel a család elhagyja Magyarországot.
„Az előadásban megjelenő fiktív családon belül is másképp gondolkoznak a németségről, a háború alatti politikai helyzetről. Mindannyian áldozatai lesznek a háborúnak vagy a kitelepítésnek” – mondta Lotz Katalin.
A produkciót a bretzfeldi Budaörser Heimatsmuseummal együttműködve hozták létre. 1946-ban Budaörsről indult el a kitelepítettek első csoportja, amelynek tagjait a baden-württembergi Bretzfeldbe szállították. A darabban felhasználták a Magyarországról érkezett bretzfeldiekkel, illetve leszármazottaikkal készült interjúk anyagát is.
Az előadást Clemens Bechtel rendezi, aki korábban színpadra vitt a Stasi-aktákon alapuló, hasonlóan dokumentarista előadást Németországban.
A DBU azt tervezi, hogy múzeumokban – elsőként a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseumban március 24-én, ez év szeptemberében pedig Bretzfeldben – is bemutatja a darabot –  mondta a DBU igazgatója.

Forrás: MTI

A tervezett előadások:

  • 2022.03.25. 16:00 (Szekszárd; Magyarországi Német Színház)
  • 2022.03.24. 13:00 (Budaörs; Jakob Bleyer Heimatmuseum)
  • 2022.03.24. 11:00 (Budaörs; Jakob Bleyer Heimatmuseum)
  • 2022.03.23. 16:00 (Szekszárd; Magyarországi Német Színház)
  • 2022.03.19. 16:00 (Szekszárd; Magyarországi Német Színház)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here