Szerdán ismét sztrájkolnak a tanárok

0
385

Március 16-án folytatják a tanárok a munkabeszüntetést, mellyel a pedagógusok a maguk és a magyar közoktatás jelenlegi kedvezőtlen helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet. A január 31-i, figyelmeztető sztrájkjukra elsősorban az évtizede esedékes béremelés elérése és a társadalmi helyzetükre való figyelemfelkeltés miatt volt szükség, illetve akkor még a tanárok kötelező oltásáról szóló rendelet visszavonása is követeléseik között volt. Már akkor jelezték, hogy ha nem érnek célt, folytatják a sztrájkot március 16-tól, határozatlan ideig. Azonban nemhogy nem értek célt, de még a sztrájkhoz való jogukat is megkérdőjelezték, amikor február 11-én a kormány rendeletbe foglalta, hogy a pedagógusoknak munkabeszüntetéssel sztrájkolni csak úgy engedélyezett, ha közben azért dolgoznak is. Nem sok logika kell ahhoz, hogy belássuk, így a sztrájk a lényegét vesztené el.

A négynapos szünet után, tehát március 16-án a budaörsi iskolák tanárai is tervezik a tanítás szüneteltetését, a január 31-i részvételi arányt figyelembe véve a mostani sem lesz észrevétlen. „Szakmai és lelkiismereti indíttatásból cselekszünk: a jövő iskolájáért, a jövő nemzedékért” – írják a szülőknek tájékoztató levelükben.

Ennek előzményeként január 31-én Budaörsön az Illyés gimnázium, a Kesjár, a Herman és a Bleyer iskolában is sok tanár csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a  Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett sztrájkhoz, az első két órát nem tartották meg (gyermekfelügyeletet azért biztosítottak). Az 1. Számú Általános Iskolában ekkor (mint hangsúlyozzák: az előzetes ütemterv szerinti) igazgatói hatáskörben elrendelt tanítási szünet volt.

Majd február 11-én este, a járványhelyzetre hivatkozva a kormány rendelettel akadályozta meg, hogy a pedagógusok jogszerűen sztrájkolhassanak. Erre válaszul sok iskola pedagógusai folyamodtak polgári engedetlenséghez tiltakozásul. Így a budapesti Kölcsey után másodikként az Illyés gimnázium is, ahol aznap a tanárok nagy része úgy döntött, ennek keretében nem tanít. Ehhez február végén már az 1. Számú iskola 48 tanára is csatlakozott, kiállásukkal tiltakozva.

Március 7-én a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös közleményben azt írja, mivel a kormány nem lép sztrájkköveteléseik teljesítésében, tovább folytatják a sztrájk szervezését.

Ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 7-én levelet küldött az iskolák vezetőinek, hogyan járjanak el a március 16-án kezdődő pedagógussztrájk idején. Ebben Kisfaludy László államtitkár-helyettes arról ír az igazgatóknak, hogy joguk van utasításokat adni kollégáiknak „a még elégséges szolgáltatás” biztosításának érdekében, vagyis kötelezhetik arra a sztrájkoló tanárokat, hogy tanítsanak. Ennek érdekében különböző határidőket szabott ki a kormány, például azt, hogy a sztrájk első napján az igazgatók mindennap reggel hirdessék ki az aznapi munkabeosztást (bennük az sztrájkoló tanárokkal). De azt is kikötik, hogy voltaképpen listát kell vezetni a sztrájkoló tanárokról, akiknek kötelező a munkabeszüntetés ideje alatt is az iskolában tartózkodniuk.

Március 10-én a Fővárosi Ítélőtábla már jogerősen is kimondta, hogy csak a jogszabályoknak megfelelően lehet megszervezni a pedagógussztrájkot. Az iskoláknak tehát a sztrájk idején is biztosítaniuk kell a gyermekfelületet és az oktatást.

A két nagy pedagógus-szakszervezet ezért arra kéri a szülőket, hogy ha megtehetik, ezeken a napokon ne vegyék igénybe az iskolai gyermekfelügyeletet – így válik igazán „láthatóvá” a sztrájk. A szakszervezetek szerint a szülők felé kérést bárki megfogalmazhat, mivel a kérés nem utasítás. A szülőknek pedig szíve joga eldönteni, hogy a sztrájkot támogatják-e azzal, hogy nem küldik gyermeküket a közoktatási intézménybe.

És arra kérnek minden sztrájkolni kívánó pedagógust, hogy kövesse a szakszervezetek által kiadott tájékoztatókat. Ezek alapján egyeztessenek az intézményvezetővel, ne fogadjon el olyan utasításokat, amelyek minden jogi alapot nélkülöznek, és amelyek tovább korlátozzák a sztrájkjog gyakorlását!

Egyúttal arra kérik a kormányt, hogy a pedagógusok munkabeszüntetések idejére levont munkabérét fordítsa az Ukrajnából menekülni kényszerülő családok támogatására, gyermekeinek taníttatására! Utalja át olyan szervezetek és önkormányzatok számlájára, akik részt vesznek a fenti célok megvalósításában, illetve az ellátások megszervezésében!

Forrás: MTI, www.eduline.hu

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here