Több kis lépés Budaörs környezetének védelméért

0
535

Egyre többeket foglalkoztat a környezetünk védelme, aminek rengeteg összetevője van, és a globális kérdéseken túl (itt olvashatnak városunk klímastratégiájáról) sok olyan döntést kell hoznunk, amely a mindennapi életünket befolyásolja. Cikkünk szerzője a Budaörsi Polgármesteri Hivatal műszaki és környezetvédelmi szakembere az ezzel kapcsolatos önkormányzati lépéseket foglalta össze.

FŰTÉS

Sokat foglalkoztunk az elmúlt időszakban azzal, hogy milyen a levegő minősége Budaörsön. Kicsit beszéljünk az eredményekről is.

Sikeresnek mondhatjuk a lakossági zöldszámos bejelentést. A budaörsiek egyre környezettudatosabbak, jogos igény a tiszta levegő, esti séta, futás, kutyasétáltatás közben sem szeretnénk mások hulladékából származó füstöt szívni, oxigén dús levegő helyett. Szerencsére sokan veszik a fáradtságot és tesznek pontos bejelentést ha füstölést vagy fahulladék felhalmozást tapasztalnak, ami segíti a megelőzését.

Az őszi-téli szezonban 57 család kért és kapott tűzifa támogatást. Sok esetben azonban kiderült, hogy nem a rossz anyagi körülmények okozták a hulladékégetést, hanem elsősorban az információ hiány. Minden eljárás esetén tájékoztattuk az elkövetőket a tüzelés helyes módjáról, az éves ingyenes lomtalanítási lehetőségről is. Ugyanakkor két bejelentés esetében kiderült, hogy a levegőszennyezést nem a tüzelő minősége, hanem a tüzelőberendezés és a kémény állapota okozza. Mindkét esetben a Katasztrófavédelem kémény ellenőrzést tartott és intézkedést írt elő a tűzveszélyesség megszüntetésére.

Sokan nem tudják, hogy magánszemélyek részére a kémény ellenőrzés ingyenesen megrendelhető. Tüzelőt spórolhatunk meg ha a kémény szabályos, karban van tartva, jól szellőzik, jobban hasznosul a tüzelő, a füst nem reked meg az udvarokon.

Sajnos nem csak a tüzelőberendezésekkel okozott légszennyezés jelent problémát városunkban. Avart, kerti zöldhulladékot égetni Budaörs belterületén továbbra is tilos. Sokan mégis megpróbálkoznak vele. Minden kihágás esetén eljárás indul, tűzveszély esetén pedig a tűzoltóság is bevonásra kerül. Pozitív tapasztalatként számolhatunk be arról, hogy illegális zöldhulladék égetések esetén az érdi és a budaörsi tűzoltóság is a jelzéstől számított 10 percen belül a helyszínre vonult és eloltotta a tüzet.

A komposztálás a legkörnyezetbarátabb megoldás, de az ágdarálás is jó opció lehet. Két hetente az ÉTH zöldzsákok kihelyezésére is van mód. Továbbá nagyobb mennyiségnél konténeres elszállítást is lehet rendelni az ÉTH ügyfélszolgálatán.

ILLEGÁLIS HULLADÉK

Sajnos a városban elképesztő méreteket öltött az illegális hulladéklerakás, szemetelés. A város 12 pontján került kihelyezésre új lerakást tiltó tábla. A súlyosan szennyezett gócpontokon kamerás megfigyelést is be kellett vetni. Az elmúlt pár hétben is sikerült már elkövetőket azonosítani. Minden esetben feljelentésre kerül sor. Hulladék típustól és mennyiségtől függően 15 000-50 000 Ft-os szabálysértési bírságtól a bűncselekményi eljárásig terjedhet a szemetelők elleni szankció. Sokan nem tudják, hogy a szelektív lerakókon csak a gyűjtőedényzeten is jelzett hulladékot szabad elhelyezni. Veszélyes hulladékot, sittet, egyéb oda nem illő szemetet TILOS és veszélyes. Érden a Sas u. 2 szám alatt található Hulladékudvarban budaörsi lakosok is ingyenesen leadhatják hulladékukat. Évente 1 lomtalanítás ingyenesen kérhető. Elektronikai hulladéknak sem a szelektív szigeten a helye. Az éves gyűjtőakcióról lemaradók sem kell aggódni. Minden elektronikai boltban egész évben le lehet adni a meghibásodott eszközöket.

Ugyanakkor szerencsére sokan törődnek környezetükkel. A Zöld erdőben Jártam Egyesület is és az Auchan Magyarország is szemétszedő akciót szervezett ahol több mint 10 tonna hulladék gyűjtöttek össze önkéntesek, az Önkormányzat pedig finanszírozta az elszállítást. A hulladékradar applikáción keresztül 42 bejelentést érkezett Budaörsről, a magáningatlanok tulajdonosainak a saját ingatlanukat kellett megtisztítani, az Önkormányzat pedig a közterületekről, önkormányzati ingatlanokról szállíttatott el illegális hulladékot nagy mennyiségben.

SZÚNYOGGYÉRÍTÉS

A nagyobb kiterjedésű vizes tenyészőhelyek feltérképezését és biológiai kezelését az Önkormányzat Budaörsön 2020-ban már megkezdte és idén is folytatja. Ugyanakkor a hasznos rovarokra veszélytelen (pl. beporzást végző méhfajok) és környezetbarát módszerrel a szúnyoglárvákat csak pl. a tavak szegélyén, patakok árterén lehet hatékonyan irtani.

Azonban több olyan járványügyi szempontból (is) jelentős szúnyogfaj ismert, melyek lárvája kis térfogatú pangó vízgyülemekben él. Minden deciliternyi ilyen tenyészőhelyről több száz szúnyog repülhet ki.

A kis térfogatú tenyészőhelyek hatása elleni védekezés kivitelezhetetlen a lakosság segítsége nélkül!

 Mit tehet a lakosság?

ZÖLDFELÜLET

Idén is megrendezésre kerül a Tiszta, Virágos Budaörsért pályázat, melyre június végéig lehet majd jelentkezni.

Felülvizsgálat alatt vannak a kaszált területek, tavaly már egy részük nem került kaszálásra, méhlegelőt alakítottunk ki, a többi területen is vizsgáljuk az ökológiai zöldfelület kialakításának lehetőségét.

A 2020-2021-ben született gyermekek után idén is folyamatosan igényelhető fa, melyek ősszel kerülnek majd elültetésre.

Írta: Székelyné Szatmári Csilla 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here