Tíz éve vezeti a művelődési házat Simon Erika

0
498

Újra éled a művelődési központ”

Simon Erikát tavaly decemberben újabb egy évre bízta meg az önkormányzat a művelődési ház vezetésével, így több mint tíz éve látja el ezt a feladatot. Beszélgetésünkből kiderül, hogy a pandémia alatt a járványügyi szabályok betartása volt és most is ez az első, de a JMMH az elsők között tért át online programokra is. Továbbá, hogy idén sok, kedvelt régi sorozat folytatódik, mint a Világjárók vagy a Kapcsolatok, lesz Dumaszínház és Csokibár; és persze újdonság is, mint például a RégIdők.

Éppen tíz éve lett Simon Erika a Jókai Mór Művelődési Ház igazgatója, akivel „Újra éled a művelődési központ” címmel 2012. januárban készítettünk először ebben a minőségében interjút, bár ekkor már megbízott igazgatóként ő vezette az intézményt, előtte pedig igazgatóhelyettes volt. Az első megbízatása 2016-ban járt le, tavaly decemberben pedig újabb egy évre bízták rá Budaörs legfontosabb, önkormányzati fenntartású kulturális intézmények a vezetését.

Részletek a 2012-ben megjelent interjúból: „Korábban is végeztem hasonló munkát. (…) Itt születtem, tanultam és jelenleg is Budaörsön élek. A JMMK-ban 2009-ben helyezkedtem el művelődésszervezőként és tavaly a vezetőhelyettesítéssel is megbíztak. (…)
Kitűnő kollégák dolgoznak együtt már évek óta és mindannyiunk érdeke, hogy ez így is maradjon. A művelődési központnak a kiegyensúlyozott és zavarmentes munkájához pontos egyeztetés szükséges nem csak a Budaörsi Játékszínnel, hanem Budaörs Város Önkormányzatával, a budaörsi Közoktatási Intézményekkel, a kisebbségekkel és civil szervezetekkel. Beosztjuk és lefoglaljuk megállapodott számú napokat és termeket, majd a megmaradt szabad napokra tervezzük és szervezzük saját programjainkat. (…)
Úgy gondolom, hogy itt az ideje a művelődési központ falainál tovább is látni és külsős programokat, rendezvényeket szervezni.  Például komoly túra klubot („Surranók”)  szeretnénk indítani.
(Ez azóta is sikeresen zajlik, és közben kiegészült egyebek között a Kocogi futó-klubbal – a szerk.). „a Csokibárban a félévben Grimm meséket láthatnak az érdeklődők. Szeretnénk jó minőségű műsorokat szervezni, figyelve arra, hogy egyben költségkímélőek is legyenek. Februártól a Budaörsi Andretti Cukrászda  (mint a művelődési központ első szponzora) vállalta, az előadásokhoz tartozó édesség szállítását.” Kiknek a támogatására számít? – kérdeztük akkor. „Őszintén mindenkiére. Az egyesületek és civilszervezetek szakmai segítségére, a város vállalatainak, cégeinek szponzorálására és a város lakosságának segítségére is. (…) „Bővítjük a felnőtteknek szóló rendezvények számát is. Önképző körön ismerkedhetünk meg a saját lelkünkkel, gondolatainkkal a jövőben.” (Most is nagy sikerrel megy egyebek között a Kapcsolatok sorozat, de a Világjárókat is kiemelhettem volna – a szerk.) (…) Több civil szervezet és egyesület nálunk tartja a rendezvényeit. (…) Természetesen ezekre a színház is tekintettel van. Gyorsan betelnek a napok, mivel iskolák is gyakran tartják nálunk rendezvényeiket, de lakossági fórumok részére is biztosítunk termet.”

A fentiekből minden terv megvalósult és gyakorlattá vált mára, és a fejlődési folyamatot – ahogy a világon minden más kulturális intézményben – a járvány törte meg 2020 márciusától. Így értelemszerűen az első kérdésünk is erre vonatkozott Simon Erikához:

A pandémia alatt, aminek azért még nincs vége, hiszen a járvány tart, ha a korlátozások lazábbak is, szóval az elmúlt két évben mit sikerült szerinted jól csinálni és mit kellett volna másként?

Semmit sem csinálnék másként. Szerintem következetesek és határozottak voltunk, Folyamatosan követtük és betartottuk a vírushelyzettel kapcsolatos épp aktuális előírásokat. Követtük az önkormányzat  vírushelyzettel kapcsolatos álláspontját, amennyire csak lehetett csökkentettük a személyes találkozásokat, elkerültük a sok fős rendezvényeket, illetve nem szerveztünk ilyeneket. Ennek jegyében maradtak el évek óta bejáratott, megszokott budaörsi programok, amiért voltak, akik bíráltak, de szerintem a többség megértette, hogy az egészségünk fontosabb. Ugyanakkor az elsők között álltunk át online programokra, először a tévések készítettek rólunk/nekünk felvételeket, amiket leadtunk, utána vettünk saját kamerát, majd élő adásokat csináltunk, és ezeknek – hiszen ekkor kellett az embereknek tömegesen otthon maradniuk – igen nagy volt a nézettsége. Egy év múlva ajánlottak nekünk mások, a miénknél sokkal kezdetlegesebb megoldásokat, amiken mi már rég túl voltunk. Tehát nem hiszem, hogy bármit másként kellett volna csinálnunk. Most pedig, amikor még tart ugyan a járvány, de kevesebb a korlátozás elindultak rendezvényeik és az időjárás függvényében szeretnénk minél több kültéri programot szervezni. Várhatóan erre lesz igény. Ebben az évben már visszatértünk az online-ról a hagyományos találkozásokra, hiszen például egy Halász Judit koncertre el szeretnének jönni az emberek, nem pedig a képernyőn keresztül nézni, vagy Grecsó Krisztiánnal (április 28. csütörtök) is találkozni és beszélgetni szeretnének az új novellás kötetéről, Piros Ildikót szintén személyesen szeretnék látni az önálló estjén (Abigél titkai/március 03. csütörtök), nem pedig virtuálisan látni őket.

Például Piros Ildikót hogy sikerült elhívni, ismerős révén?

Szerintem egy korlátozó tévhit, hogy az a jó programszervező, akinek hatmillió név van a „noteszában”. Ma már mindenki elérhető. Az a jó szervező, aki rálát a közönség igényeire és megtalálja a közös pontokat a vágyott előadókkal, majd pedig végig tudja vinni a szervezési folyamatot. Az előadók örülnek a felkéréseknek és abszolút nyitottak.

Látom, ide hoztad a „nagy könyvet”! Milyen programokat szeretnél még kiemelni?

Szeretettel várunk mindenkit a Kertbarátok dr. Luntz Ottokár kör és a Budaörsi Jókai Mór Művelődési ház közös szervezésében 2022. március 16-án szerdán 17 órától a Nyitnikék tavaszköszöntő kertészeti, ökológiai rendezvényre. Kertészeti szaktanácsadás mellett előadást hallhatunk a budaörsi őszibarack visszatelepítésről, a mini közösségi kertek létéről, a klímaváltozás hatásairól azaz a „gleccserolvadástól a hűtőszekrényünkig” avagy, hogy legyünk környezettudatos budaörsiek címmel.

A tavasz a kimozdulás, a megújulás időszaka, ezért is adtuk immáron hagyományos tavaszköszöntő napjainknak az „Ébredj, Budaörs!” nevet.  2022. március 19-én is a mozgásra ösztönző programsorozattal várjuk az érdeklődőket a Budaörsi Jókai Mór Művelődési ház különböző helyszínein.

Folytatódik a Kapcsolatok előadás sorozat, ennek keretében egy improvizációs előadást láthatnak „Válótársas” címmel (március 20.).

Elindult a Filmklubunk, ahol március 22-én „Az igazság bajnokait” láthatják, melyet a közös beszélgetés követ, majd Kezedben a sorsod, Dívák….

A Dumaszínház keretében márciusban Kiss Ádám majd áprilisban Dombóvári István májusban pedig Musimbe Dávid Dennis és Lakatos László közös estje látható. Folytatódik a Világjárók sorozat és havonta találkozhatnak a Csokibár gyerekprogrammal.

Lengyel Tamás színészt várjuk önálló estjével „Kitolás” címmel (április 13. szerda), ami humorral teli pillanatokat mutat be az újdonsült apukák életéből.

2021. őszétől indult új sorozatunk a „RégIdők”, melynek célja a történelem sokszínűségének a bemutatása. Az előadóink által hozott érdekes és izgalmas témákkal meg szeretnénk mutatni és közelebb hozni a régi korok embereinek mindennapjait, a társadalmi viszonyok és történelmi események tükrében. Márciusban dr. Szatmári Judit Anna „A modern női öltözködés születése. A divat és a nőideál változása a 19-20. században” címmel tart előadást.

A Jókai Napok keretében a gyerekeknek szóló vetélkedők mellett lesz felnőtteknek is program, borkóstoló, főzőverseny. A gyereknapi programokat szintén kiegészítjük felnőtteknek ajánlott eseményekkel is. Helyet adunk a társadalmi szervezetek rendezvényeinek. És persze van és lesz még sok egyéb.

A lakótelepi közösségi házat említetted. Sikerült az átszervezéskor kitűzött tervek szerint újraindítani?

Igen, tavaly szeptemberben újra elindultak a korábban ott lévő csoportok, és mivel van rá igény, most vesszük fel a kapcsolatot a vásározókkal, figyelembe véve a járványügyi szabályokat, hogy ne alakuljon ki tömeg.

Számos új programot és tanfolyamot indítottunk és indítunk az elkövetkező hetekben, így például lesz fafaragó klub, horgoló klub, Florarium készítő kézműves délutánnak is helyet adunk (mini kert készítés / március 26.), előkészítő tanfolyam indult a 8.-os korosztálynak nyelvtanból, illetve autogén tréning indul márciusban keddenként és szerdánként. A későbbiekben a Közösségi ház külterére szervezzük programjainkat, kihasználva a ház mellett lévő nagy, zöld területet. Továbbá a nyugdíjasházat is megemlíteném még, ahol a nyugdíjasok klubnapjai mellett reggeli mozgásórákat is tartunk.

Visszatérő kérdésem a kultúra területén dolgozóknak: van-e már egyeztetés a helyi intézmények között, és a főváros közelsége elszívja-e az érdeklődőket vagy akár jöhetnek onnan is hozzánk?

Az önkormányzat koordinálásával havi rendszerességgel elmondjuk egymásnak kinél, milyen programok lesznek. Az igazi együttműködés persze az lesz, ha közösen szervezünk programot egy-egy ötlet alapján. De fogalmam sincs, ha újra mindenhol tömegével lesznek programok, akkor elviszi-e a főváros tőlünk a közönséget. Ezt kérdezd majd meg újra, de később! Amit szeretnék, ha mindenki jól érezné magát nálunk, és ha továbbra is örömmel jönnének programjainkra, ahogy azt tették eddig is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here