Késfajták
Magyarország legkedveltebb késfajtája a vajazó, amely lapos felületét úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen kenésre, krémek simítására. Éle azonban nem sok van, mégis sok hazai háztartásban ezzel próbáljuk elvágni a rántott húst, a sült kacsacombot vagy akár a pizzát – ami érthető okokból általában marcangolásba vagy direkt kudarcba fullad.
Ha hatékonyak szeretnénk lenni a konyhában, kellően vékonyra szeretnénk vágni a húst vagy a zöldségeket, ha zavar bennünket a csúszkáló penge, akkor érdemes célszerszámot választani. Nézzünk szét a kések típusai között:
- Fix pengés,
- Összecsukható-, vagy zsebkések, bicskák,
- Multifunkciós Svájci bicskák,
- Outdoor,
- Vadászkések,
- Faragó kések,
- Halász és filéző,
- Gombász és kertész,
- Automata,
- Karambit,
- Pillangó,
- Dobókések.
A fenti típusok eltérő célokat szemmel tartva készültek el: akadnak közöttük harcászati, kültéri, vadászatra vagy halászatra alkalmas eszközök, míg másokat kifejezetten a ház körüli munkákra tervezték. Egy konyhakés értelemszerűen nem alkalmas gombászatra, de az összecsukható késekkel sem érdemes pontyot filézni.
Hobbikések
Speciális igényekkel bíró késre van szükség a fa megmunkálásához. A faragó kések az előállítandó termék vagy művészeti alkotás egyes folyamataihoz igazodnak és akár egészen egzotikus külleműek is lehetnek. Akad kanálfaragó kés, illetve precíziós véső, ami teljesen eltér a megszokott formáktól, ugyanakkor bajosan lehetne helyettesíteni más eszközzel.
A vadászathoz és más, kültéri hobbikhoz pedig olyan késekre van szükség, amelyek bírják a gyűrődést, ellenállnak az ütéseknek, megbirkóznak a folyamatos rázkódással, és változékony időjárás mellett is állandó minőséget képviselnek. Ne felejtsük el, hogy a pengékhez érdemes fenőkövet is választanunk, illetve olyan tartót, amelyben biztonságosan, gyermekektől elzárva tudjuk tárolni az eszközeinket!