Sokan utalták rossz helyre a gépjárműadót, ezt lehet tenni…

0
575

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vette át az önkormányzatoktól. Az első részletet március 15-e helyett április 15-éig kellett befizetni, az adó második részletét szeptember 15-éig. S bár a NAV mindenkit, akinek gépjárműadót kell fizetnie értesített a változásokról és az aktuális összegekről, nagyon sokan a korábbi, önkormányzati számlákra utaltak. Így az önkormányzati adószámlán túlfizetésük keletkezett, a NAV-nál azonban hiány.

Így van ez Budaörsön is – mondta kérdéseinkre válaszolva az adóiroda munkatársa. Az általános szabályok szerint a túlfizetésről évente kétszer küldenek üzenetet az ügyfeleknek – ismertette -, de a visszafizetéshez ez nem elég. Ahhoz az ön kormányzat honlapján vagy személyesen a recepción elérhető kérelem nyomtatványt is ki kell tölteni és benyújtani. Egy bizonyos összeghatár felett (ez önkormányzatonként változó, nálunk 2000 Ft) küldenek soron kívül is értesítést a túlfizetésről – tudtuk meg -, de erre a NAV átállás miatt alig van szabad kapacitásuk. Ezért arra kérik a gépjármű tulajdonosokat, hogy figyeljenek oda jobban az átutalásnál.

A gépjárműadót tehát már a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell utalni. Banki átutaláskor a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni. Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással, a levélhez mellékelt csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. Ha valaki esetleg elveszíti a csekket, akkor legegyszerűbben a NAV honlapján igényelhet újat.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással rendezhetik a befizetést.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here