Jön az előválasztás második fordulója…

0
50

Ahogy azt bizonyára pontosan tudja, 2022 újra választási év lesz, ennek az eseménynek az előfutára pedig a 2021-es ellenzéki előválasztás. Önnek már csak szavaznia kell. Éljen a jogával, döntsön megfontoltan, alakítsa a jövőt úgy, ahogyan szeretné!

Előválasztás, első forduló – szeptember 18-26.

Az első fordulóban két szavazatot adhattunk le: a helyi képviselőjelöltekre, valamint az összes miniszterelnök-jelöltre.

Előválasztás, második forduló – október 4-10. (frissítés:  az új megállapodás szerint október 10-től október 16-áig tart az előválasztás második fordulója. Az időpont-meghatározáshoz a pártelnökök megállapodására volt szükség.)

A második fordulóban már csak a három legtöbb szavazatot kapott miniszterelnök-jelöltre lehet voksolni.

Hogyan tud szavazni?

  • Személyesen, az egyes választókerületek kijelölt szavazópontjainál. A szavazáshoz csak egy lakcímkártyára és egy érvényes, fényképes igazolványra van szükség.
  • Interneten, laptopról, mobiltelefonról. A mobiltelefonok néha felbecsülhetetlen segítők és szórakozási források, ahogyan jelen helyzetben is, így ha éppen új készülék vásárlásán gondolkodik, mert az első fordulóban cserben hagyta, akkor szerezze be az Alza széles választékából, hogy a második fordulóban már az új készülékéről követhesse nyomon az eseményeket! (x)

 

Kire lehet szavazni?

Az első fordulóban az állandó lakóhely szerinti képviselőjelöltre, illetve a rokonszenves miniszterelnök-jelöltre szavazhatott. Az első fordulóban dőlt el, hogy ki lesz regionálisan a Fidesz kihívója 2022-ben. A második fordulóban már csupán a három legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt közül választhat, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója jövő tavasszal.

Az előválasztás első fordulójában érintett miniszterelnök-jelöltek szavazólapi sorrendje ez volt:

  1. Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP)
  2. Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom)
  3. Fekete-Győr András (Momentum)
  4. Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció)
  5. Jakab Péter (Jobbik

Bár az eredményt szeptember 29-én délutánra ígérték, az összeszámolás a magas részvétel miatt a vártnál lassabban halad. Ami már biztos jelenleg is (szeptember 30-án délelőtt), hogy Dobrev Klára a vidéki választókerületekben aratott fölényes győzelmeknek köszönhetően áll az élen. De Budapesten nem csak Karácsony Gergely szerepelt jobban, hanem az eddigi eredmények alapján szűken még Márky-Zay Péter is előzi őt.  Az előválasztás legnagyobb meglepetése tehát Márky-Zay Péter, aki szinte minden választókerületben legalább a harmadik helyen végzett, de Budapesten és környékén több helyen a 2. helyre is odaért.

Ezzel biztosra vehető, hogy a második fordulóba az eredmények alapján Dobrev, Karácsony és Márky-Zay jutnak.

Frissítés: Az első forduló eredményei

Dobrev Klára: 214 319 szavazat (34,76%)
Karácsony Gergely: 168 396 szavazat (27,31%)
Márki-Zay Péter: 125 944 szavazat (20,43%)
Jakab Péter: 86 909 szavazat (14,10%)
Fekete-Győr András: 20 944 szavazat (3,40%)

A Pest megyei 2. egyéni választókerületben

  • Szél Bernadett (Momentum; támogatja: MSZP, Párbeszéd, Jobbik, MMM): 10182 szavazatot kapott, ami eddig messze a legtöbb szavazat, amit egyéni jelölt bárhol elért.
  • Hegyesi Beáta (DK; támogatja: Liberálisok): 2339

(Friss cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/szel-bernadett-nyerte-nalunk-az-elovalasztast/)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here