Sok köszönettel adták át ünnepélyesen az Aramis sportcsarnokot

0
2462

Szabó Tünde államtitkárt, Bánki Erik országgyűlési képviselőt, az MLSZ vezetőségi tagját és az MLSZ jelen lévő vezetőit és munkatársait köszöntötte Farkas Norbert, mint műsorvezető, ma délelőtt az Aramis Sportcsarnok ünnepélyes átadásán. Továbbá Ritter Imrét a magyarországi németek országgyűlési képviselőjét, az Aramis SE tiszteletbeli elnökét, Wittinghoff Tamás polgármestert és a jelen lévő önkormányzati képviselőket, az önkormányzat munkatársait. Árendás Pétert az Illyés Gyula Gimnázium igazgatóját és az iskola tanárait, továbbá a Budaörsi Diák Sort Egyesület vezetőit, házigazdaként Soós Ferencet az Aramis SE elnökét és az egyesület minden korábbi vezetőjét és egyszerű tagját. Továbbá a sportcsarnokot tervezőket, kivitelezőket, műszaki ellenőröket, a pályázat sikeres lebonyolításának minden közreműködőjét, és a jelen lévő sportegyesületek képviselőit és minden kedves ünneplőt. Budaörs, az Aramis SE és a Futsall család nevében.

Mi futsalosok nem vagyunk sokan. A pályán öten, és a háttérben is csak egy maroknyian. Elszántságunknál csak a megszállottságunk nagyobb, nálunk ez alapkövetelmény, mert ha valaki nem megszállottja ennek a sportágnak, aligha veszi a fejébe, hogy otthont teremt neki. Isten hozta önöket az otthonunkban!” – mondta a műsorvezető. Majd felidézte a hazai kispályás teremfoci létrejöttének történetét, egészen 1978-ig és ide Budaörsre visszanyúlva, amikor néhány jó barát összeállt, a mai, már nemzetközi eredményekig. A ma ünnepélyesen átadott csarnok pedig egy 2013-ban megálmodott terv megvalósítása – tette hozzá.

Én is köszönöm minden megjelentnek, hogy elfogadta a meghívásunkat” – ezt már Soós Ferenc mondta ünnepi beszédében. Aki szintén egy megvívott csatáról beszélt, hogy ez a csarnok elkészülhetett, többeknek köszönetet mondva, köztük kiemelten a budaörsi polgármesternek illetve az önkormányzatnak, és az MLSZ-nek. Majd a csapat fiataljait biztatta, illetve mindenkit arra kért, hogy „fogadják szeretettel ezt a csodát, ami itt van mögöttem.

Ezt követően közösen vágták át a jelképes szalagot mindazok, akiket a bevezetőben felsoroltunk.

Az ünnepség további részére a sportcsarnokban került sor. Itt elsőként Wittinghoff Tamás polgármester – ahogy ő fogalmazott – elsősorban azokat köszöntötte, akikért ez a csarnok megépült, tehát a sportolókat. Majd rátért arra, hogy miért csúszott a beruházás átadása egy évet. Így hozta szóba az építőiparban (is) jelenlévő munkaerőhiányt, „de ahogy itt körülnézünk, az eredmény azért magáért beszél” – tette hozzá.

A polgármester beszélt arról is, hogy Budaörsön már a bölcsődékben is biztosítják a testmozgás lehetőségét és az óvodákban mindenütt tornaszobákat alakítottak ki, majd valamennyi oktatási intézményben akár nemzetközi versenyek megtartására alkalmas tornatermet építettek, még jóval az előtt, hogy erről jogszabály határozott volna. „S persze sok más szabadidős sportlétesítmény is létrejött a településen, ideértve a városi sportcsarnokot. De ahogy az lenni szokott, az egyre bővülő lehetőségek egyre bővülő igényeket generálnak” – jegyezte meg, és hosszasan felsorolta, hogy Budaörsön az asztalitenisztől a kézilabdán és teniszen át a triatlonig, mely sportágakban lehetünk méltán büszkék bajnokainkra. Ám az önkormányzat támogatása, anyagi ereje véges – tért át a gondokra -, megemlítve, hogy az állam a település saját bevételéből von el ebben az évben 1,3 milliárd forintot. „Tehát minden egyes fillérre oda kell figyelnünk, hogy hogyan tudunk mégis értéket létrehozni” – hangsúlyozta. „Az pedig nem történhet meg, hogy itt áll ez a csarnok és a gimnázium tanulói nem fogják tudni használni” – jelentette ki egy másik fontos problémára utalva, hogy milyen módon egyeztethető majd össze az Aramis versenyzőinek, az utánpótlást jelentő fiataloknak és a gimnázium diákjainak az edzésigénye. Örömmel adva hírül, hogy a gimnáziumot fenntartó KLIK-től ma kapott egy e-mailt, mely szerint a diákokra jutó időben finanszírozni fogják a fenntartás költségeit.

A polgármester beszéde után Farkas Norbert, mielőtt Bánki Erik országgyűlési képviselőt szólította volna, felidézte, hogy 2013-ban, majd 2014-ben és 2015-ben milyen sok segítséget kapott ez a projekt a politikustól, amikor többször is úgy tűnt, hogy nem lesz rá elegendő forrás. A sport a legcsodálatosabb dolog a világon” – kezdte Bánki Erik. Hiszen a sport megtanít fegyelmezetten viselkedni, rendszeresen edzésre járni, nap mint nap küzdeni azért, hogy a döntő pillanatban a legjobban teljesítsünk; illetve hogy ha legyőznek, azt emelt fővel viseljük el. „S végül, ami a legfontosabb, megtanít bennünket arra, hogy küzdjünk másokért és a fair play szabályai szerint segítsük azokat, akik erre rászorulnak.” Majd a politikus méltatta a kormány sportért tett erőfeszítéseit, a TAO-rendszert, amit több hónap alatt tudtak csak elfogadtatni 2010-ben az Európai Unióban, és adatokkal igyekezett alátámasztani e rendszer működőképességét: „az elmúlt hét év során 9015 pályázatot nyújtottak be magyarországi sportegyesületek, alapítványok. Ebben 380 milliárd forint fejlesztési igényt fogalmaztak meg, amelyből közel 200 milliárd forint támogatás jóváhagyásra került. Ehhez – ahogy azt polgármester úr is elmondta -, nyilván szükség volt a helyi forrásokra. Példátlan összefogás jött létre az ország számos területén (…). Megduplázódott 133 ezerről 266 ezer főre az aktív sportolók száma. 2800-ról 13 ezerre nőtt a csapatok száma.” Rátérve a budaörsi Aramis csarnokra a politikus úgy fogalmazott, hogy a támogatás megadása „a törvényesség határát súrolta”, mert csak futsall csarnokra nem adhattak volna ennyi pénzt. Mellette szólt azonban, hogy Budaörs jelentős saját erőt is mozgósított és nemcsak a futsallosok használják majd a létesítményt – húzta alá Bánki Erik. Kiemelve még, hogy „Ritter Imre nélkül ez nem jöhetett volna létre.

A német nemzetiségi politikus előtt azonban még Árendás Péter, az Illyés igazgatója kapott szót, aki „budaörsi polgárként” azt mondta, hogy „szívből örülök, hogy egy ilyen nagyszerű létesítménnyel gazdagodott a város.” De azt is látta, hogy az építkezés komoly forgalomkorlátozással, felfordulással járt. Ami azonban szerencsésen lezárult és mostantól mintegy ezer fiatal fogja használni a futsall mellett több más szakosztályban, sőt, edzőtáboroknak is helyet adhat majd. Igazgatóként” pedig név szerint köszönetet mondott a tervezőknek és kivitelezőknek és sok más közreműködőnek a hozzáállásukért.

Érdekes volt a sportcsarnok építéséről levetített mintegy tízperces videó, amit Wunderlich Gábor készített, és amelynek végén Ritter Imre hangsúlyosan pártállástól függetlenül mondott köszönetet mindenkinek. És mintegy képletesen átadta a stafétabotot Nagy Ádám fiatal labdarúgónak, aki – már egy másik videó üzenetben – elmondta, milyen büszke arra, hogy itt kezdhette a pályafutását és sok munkával eljutott a Bolognába és a magyar válogatottságig.

„Nagyon nagy öröm számomra, ha valahol egy sportlétesítményt adhatok át, különösen, ha erre a létesítményre már nagyon sokan régóta vártak” – ezt már élőben mondta Szabó Tünde államtitkár. Megismételve az előtte elhangzottakból, hogy ez a csarnok milyen sok fiatalnak és sokféle sportágban ad majd otthont. „Hiszen fontos, hogy a gyermekeink szellemi fejlődése mellett a fizikai állapotukra is hangsúlyt fektessünk, és tudjuk, a kettő szorosan összefügg.”

Végül Ritter Imre, a projekt „pénzügyi gazdája” is a mikrofonhoz lépett: „Nem magunknak építettük ezt a sportcsarnokot, talán 30-40 évvel ezelőtt még tudtunk volna vele mit kezdeni, hanem a gyerekeinknek, a jövő generációinak, és azt tudom csak mondani nekik, hogy éljék meg azokat a sportélményeket (…), azokat a barátságokat, amiket nekünk az élet megadott.”

Az ünnepélyes megnyitó a gyerekek sportbemutatóival zárult.