A rasszizmus ellen fellépő nemzetközi szervezethez csatlakozik Budaörs

0
1044

Ma szavazott a budaörsi önkormányzat 10 igennel és 4 nemmel (a 3 fideszes képviselő és a jobbikos) arról, hogy a település csatlakozik az European Coalition of Cities Against Racism (ECCAR) nevű szervezethez. (http://www.eccar.info/en)

Többeknek alighanem fel sem tűnt volna ez a napirend, ha előző nap Nagy Sándor András, a budaörsi Fidesz elnöke nem kürtöli vele tele az országos, kormányhű médiát, persze a tényeket rendesen kiforgatva, amit azután a kevésbé kormányhű hírportálok és a Hírtévé is, kicsit helyére téve a hazugságokat, átvettek. Az utóbbiban Kálmán Olga interjút készített polgármesterünkkel, Wittinghoff Tamással. Aki már neki is elmondta, amit ma a képviselő-testületi ülésen bővebben kifejtett, hogy a szervezethez való csatlakozás azt követően merült fel, hogy Budaörs Díjat nyert a Budaörsi Tanodával közösen a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázaton, a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei témakörben. S bár Budaörsön nem jellemző a rasszizmus (vannak azért kivételek – a szerk.), az ECCAR segítségével a városban fejleszteni lehetne az esélyegyenlőséget az oktatásban, a kulturális sokszínűséget vagy akár a bűncselekmények konfliktuskezelését.

S hogy vajon Nagy Sándor András, mint helyi ellenzéki, mivel tette hírértékűvé ezt az egyébként valljuk be, nem annyira izgalmas napirendet? Azoknak, akikhez esetleg nem jutott el a Magyar Idők tegnapi írása: „Migránsvédő szervezethez akar csatlakozni Budaörs. A javaslatot a volt SZDSZ-es Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester terjesztette elő. Nagy Sándor András szerint a szervezetnek van egy 10 pontos akcióterve arról, hogyan kell a migránsokat integrálni. Ennek egyik pontja arról szól, hogy a választójoggal nem rendelkező migránsokat politikai hatalommal ruházzák fel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy migránstanácsok alakulnának, amelyek megválasztanák ugyancsak migráns elnöküket is. Budaörsön szerdán migránsügyi szavazást tartanak. De az akcióterv egy másik pontja azt javasolja, vegyenek fel migránsokat a polgármesteri hivatalokba a dolgozók közé. Hangsúlyozta, hogy bár a szervezet azt mondja magáról, hogy a rasszizmus ellen harcol, valójában az illegális bevándorlókkal foglalkoznak. Épp ezért a budaörsi Fidesz tiltakozik az ellen, hogy a város csatlakozzon az ECCAR-hoz, mert mindaz, amit ez a szervezet képvisel, ellentétes a budaörsiek elveivel – hangsúlyozta Nagy Sándor András. Hozzátette: a Fidesz nem szeretné, hogy migránsokat telepítsenek be se Budaörsre, se máshová, viszont mindebből is kiderül, hogy Wittinghoff Tamás tárt karokkal várja őket.” Hát igen, egy jó kis migránsozással be lehetett kerülni az országos médiába.

A mai képviselő-testületi ülésen a polgármesteren kívül főként (a szintén liberális értéket valló) Bakó Krisztina (BFE) és Simándi Szelim (BFE) próbálta megértetni, hogy mennyire abszurd és szégyenteljes, hogy egyáltalán fölvetődhet a rasszizmus elleni fellépés elutasítása.  

A jobbikos képviselő, Császárné Kollár Tímea eszmefuttatása ennél a kérdésnél igencsak ellentmondásos volt. Miközben ugyanis azt hangsúlyozta, hogy eredetileg meg akarta szavazni a csatlakozást a szervezethez, mert a Jobbik ugye nem rasszista párt, a Fidesz közlemény miatt kialakult migránsozós hazugság miatt most mégsem szavazhatja meg, hiszen a Jobbik álláspontja ismert az idegenek betelepítésével kapcsolatban. Nem is szavazta meg.

A három helyi fideszes képviselő érdemben nem szólt hozzá a vitához, viszont Löfler Dávid megerősítette javaslatukat, hogy szavazzanak egy kiegészítő pontról az ECCAR-hoz való csatlakozásról szóló határozat keretében, amiben a képviselő-testület elutasítja, hogy illegális migránsokat telepítsenek Budaörsre.  Wittinghoff Tamás illetve a Budaörs Fejlődéséért Egyesület több képviselője rávilágított, hogy egyfelől ennek a mondatnak semmi köze az adott napirendhez, tehát az ECCAR-hoz való csatlakozáshoz. Másfelől egy önkormányzatnak sem hatásköre, sem eszköze nincs a Magyarországra illegálisan érkezőkkel szemben, az az idegenrendészet dolga.  Vajon mikor jelenik meg az újabb, a helyi Fidesz által kiadott közlemény, hogy a budaörsi, liberális-baloldali többségű képviselők nem szavazták meg, hogy illegális migránsokat ne telepítsenek Budaörsre? Költői volt a kérdés.

A testületi ülésről bővebb beszámolónk ITT!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here