Praktikus tippek nappali bútoraink kiválasztásához

0
421

A bútor stílusának megválasztása természetesen egyéni kérdés. Budaörs kedvező helyzetben van, hiszen a közelben rengeteg bútorbolt található. Mielőtt azonban böngészni kezdenénk az üzletek kínálatában, érdemes elemezni az igényeinket. Gondoljuk át, mire való a nappalink. A nappali bútorok gyakran a nappali fókuszpontjai, és körülöttük zajlik a családi és a társasági élet a barátokkal. Azonban mindenekelőtt kényelmesnek kell lenniük, hogy megfelelően betöltsék a rájuk szabott szerepet. A kanapék és fotelek vásárlásakor négy alapelemre mindenképpen kell figyelni a megfelelő minőségi kényelem garantálásához: a háttámlák magasságára, az ülések mélységére, a kárpitozásra és a töltőanyagokra.

Ha sokat vagyunk otthonról távol, és ezért ritkán járunk a nappaliba, például csak este egy kis tévézéssel töltjük el az időt, akkor nem kell más oda, mint egy kényelmes kanapé, elé egy dohányzóasztal és TV állvány. Egy modern, moduláris falibútor is tökéletes lesz ide. Lesz hely a virágoknak, vagy a dísztárgyaknak. És ennyi elég is, nem kell a nappalit túlzsúfolni, hiszen maga a tér is díszít!

Ha azonban mozgalmas családi és társasági élet zajlik a nappalinkban, jobb, ha minden alkalomra felkészülünk. Helyezzen el a szobába egy fiókos szekrényt, vagy egy komódot is, amelyben elrejtheti a kedvenc társasjátékait, és a kártyákat, amennyiben sokat szeret olvasni, és ezért lenyűgöző könyvkészlete van, midenféleképpen szüksége lesz könyvespolcra, vagy egy üveges vitrinre, ha sok kerámia-dísszel rendelkezik.

Nyitott, konyhával egybenyitott nappalival rendelkezik? Ekkor természetesen az étkezőasztal a székekkel is a nappali részévé válik. Ebben az esetben is jól jön majd egy komód az abroszoknak, szalvétáknak, esetleg egy komplett, vitrines étkezőszekrény, melyben az elegáns étkészleteit, és pohárgyűjteményét is bemutathatja, természetesen mindent a szobánk térbeli lehetőségei szerint.

BD Meggy ágyazható kanapé – fotó: kanape-shop.hu

Bútorvásárlás előtt érdemes magát a nappalit is alaposabban szemügyre venni, tulajdonképpen milyen gyakran és mennyi ideig kandikál be a nap? A sötét és nehéz bútorok nem mutatnak jól a sötétebb, árnyékos helyiségekben, ekkor érdemes könnyebb, modern formájú, világosabb árnyalatú ülőgarnitúrákat választani, hogy optikailag nagyítsuk a teret. Természetesen megengedhetjük magunknak a nagy méretű, tömegében masszív, hagyományos bútorokat, ha a nappalink tele van térrel és napfénnyel.

A kanapé típusa és mérete is fontos, hiszen ez lesz a nappalink fókuszpontja. A bútorok száma és típusa attól függ, hogy mekkora helyet foglal el ez a rekreációs sziget. Tehát először mérjük le, hogy mekkora helyünk van a nappali bútorainak, figyelembe véve a szokásos közlekedésre szükséges teret is. Ha egy nagyobb, kényelmes U-alakú sarokgarnitúrát, vagy egy moduláris ülőgarnitúrát szeretnénk egy nagy puffal, akkor valószínűleg szekrényeknek, komódoknak elhelyezésétől el kell tekintenünk, hogy ne zsúfoljuk tele a teret.

Baasic Design Bono U-alakú ágyazható sarokülő – fotó: kanape-shop.hu

A kanapé méretét általában annak a helyiségnek a területe, amelyben el kívánjuk helyezni, és a háztartás tagjainak száma határozza meg. Ezért az utóbbi években a legnépszerűbbek a moduláris bútorok amelyek az Ön igényeihez igazíthatók, hiszen itt a különféle elemeket szabadon kombinálhatunk, hogy legyártassuk tökéletes szófánkat. A legkülönfélébb modulok közül választhatunk, kiegészítő felszerelésként gyakran vásárolhatunk párnákat vagy kivehető fejtámlákat is. Mindez azt jelenti, hogy a háztartás minden tagja elfoglalhatja saját ízlésének megfelelő helyet a sarokgarnitúrán.

Deda moduláris sarokülő – fotó: kanape-shop.hu

Vannak hagyományos megoldások annak elképzelésére, hogyan mutatnak majd új bútorai: ez esetben javasolt, készítsen egy méretarányos alaprajzot, például festőszalaggal kimérheti, belehelyezheti a térbe is a bútorokat. Ennek köszönhetően felmérheti, hogy a kiválasztott ülőbútor alkalmas-e az Ön nappalijába. Fontos figyelni a magasságára is, hiszen egy magas ülőgarnitúra ugyancsak eluralja a teret, ellenben egy alacsonnyal.

Feltétlenül nagyon hasznos megoldás a legújabb technológiák alkalmazása. A legmodernebb alkalmazások, mint például a kanape-shop.hu 3D kanapétervező szolgáltatása a kiterjesztett valóságban – angolul augumented reality – képes valóságszerűen, virtuálisan megmutatni egy ülőbútort az Ön otthonában, valós időben különböző színekben is! Ezzel a vásárlás előtti döntését nagymértékben támogatják, hiszen Ön valósi időben látja, hogyan mutat majd álomkanapéja valójában otthonában. Természetesen az ülőgarnitúra különböző funkciói is bemutathatóak: hogyan nyílik az ágyazható kanapé,  az ágyneműtároló, mekkora helyet foglal egy kinyitható sarokgarnitúra. Körbejárható egy elektromos, relax funkciós kanapé is. Ezzel a megoldással egyértelműen rengeteg időt is megtakarít, hiszen a tanácsadó előre egyeztetett időpontban házhoz megy, és nem Önnek kell a különböző bútorboltokat napokig járnia.

Mano moduláris ülőgarnitúra – fotó: kanape-shop.hu

A kényelem garanciája – a lounge bútorok

A két legfontosabb méretet a felhasználó magasságának megfelelően, egyénileg érdemes  kiválasztani – az alacsony és közepes testmagasságúak alacsonyabb ülőgarnitúrát válasszanak, hogy ülve is könnyen hozzáérjenek a padlóhoz, míg a magasak emberek számára a mélyebb ülések lesznek jobbak, alátámasztva a combot teljes hosszában. Ez esetben a háttámla magassága sem lehet túl alacsony, hogy az egész gerinc kényelmesen megpihenjen. Az állítható fejtámlák nagyon jó megoldást jelentenek, ezek egyre több szófában és fotelben sztenderd megoldásokká válnak, melyek igény esetén a megfelelő magasságra beállíthatóak.

Hogyan épül fel minőségi kárpitozott ülőbútorunk?

A minőségi kanapé vagy fotel váza tömör fából, acélból készült vázszerkezet, az oldalsó, nem tartó részeknél megengedett bútorlap használata. A modern bútorok ülőfelületének kényelméről hullámrugó, és nagyrugalmasságú hideghab gondoskodik: ez utóbbiak az ágymatracokhoz hasonlóan a legjobb megoldást jelentik, mert nagyon magas pontrugalmasság jellemzi őket. A feszesebb ülőfelületet kedvelők választhatják a duplarugós megoldást, vagy Lux rendszert is. Ez mindkettőre igaz, ha a kanapéágyat fekvésre és alvásra is használják.

Egy ülőbútor kényelmes és egyben funkcionális is

Kis lakásokban, ahol a szülők elveszítik a hálószobájukat, melyet átadnak a gyerekeknek, el kell gondolkodni egy megfelelő, mindennapi alvásra is alkalmas kanapéágyon. Ekkor egy kihajtható sarokgarnitúrát érdemes választani: mely összecsukva ellátja alapfunkcióját, vagyis nappal ülőhelyet biztosít, este azonban kibontás után kényelmes alvóhelyként fog minket szolgálni. Egyes modellek ágyneműtartóval is rendelkeznek, mely igen praktikus megoldás lesz a takarók és párnák tárolására.

Az ülőgarnitúra gyártók emellett ötletes kiegészítő funkciókat is kínálnak – például az oldaltámlákba vagy a hátfalba szerelhető praktikus polcokat könyvek és egyéb apróságok számára, mely fantasztikus megoldás, ha a nappali két részét sarokülővel szeretnénk elválasztani vizuálisan, például a nappalit az étkezőtől, tárolórekeszek a távirányítók és újságok számára a karfákban, sőt hangszórók, USB bemenetek vagy okostelefon dokkoló állomások!

Allente moduláris sarokülő – fotó: kanape-shop.hu

Válasszunk tartós, és funkcionális kárpitot

A legtöbb gyártó a kárpitos anyagok széles választékát kínálja – többféle szövet és bőr, számtalan minta és szín közül válogathatunk. A zsenília szövetek hatékonyak és meglehetősen könnyen karbantarthatók – puhák és vastagok, finom kordbársonyra vagy velúrra emlékeztetnek, tartósak, ellenállnak a foltosodásnak és könnyen tisztíthatók, csak rendszeresen porszívózni kell. Az igazi velúr ugyanolyan tartós, de sokkal kevésbé ellenáll a szennyeződéseknek.

Az allergiásoknak különösen ajánlott a mikroszálak – sűrűn szőtt szintetikus szálakból, kellemes tapintású és nagyon könnyen tisztán tartható – a legtöbb pollen, szennyeződés és por porszívóval távolítható el. Az egyik legjobb mikroszálas anyag az alcantara, amely úgy néz ki, mint a velúr, nagyon kellemes tapintású és egyben tartós is. Kárpittisztítóval, vagy kézzel nedvesen tisztítható.

Jelenleg a legnépszerűbb anyagok a vízzel könnyen tisztítható szövetek az AquaClean és EasyClean szövetek. Ezek a mikroszálas a modern szövetek egy fajtáját képviselik, amelyet a mechanikai sérülésekkel és nyúlással szembeni rendkívül magas ellenállás ugyancsak jellemez. A szövetszál felülete speciális bevonattal (pl. teflon) van ellátva, ami megakadályozza a szennyeződést, így az anyag könnyebben tisztítható. Ne higgyünk az eladónak, aki azt mondja, hogy a csokoládéfoltok is könnyen lemoshatók egy anyagról, nyugodtan kérjük meg, hogy mutasson be egy próbát! Kaphatóak továbbá vízlepergető, égéskésleltetett és kifejezetten háziállataink igénybevételének figyelembe vételével kifejlesztett huzatanyagok is.

A megfelelő huzat és színárnyalat kiválasztása egy messzi üzletben ugyancsak nehéz feladat, de természetesen már rendelkezésre állnak olyan szolgáltatások, melyek lehetővé teszik, hogy Ön kényelmesen, előre egyeztetett időpontban választhatja ki nappalijába leginkább passzoló kárpitanyagot is.

A bútorok minőségét nem csak a kiváló minőségű szövet vagy bőr, hanem a kárpitos módszer is hangsúlyozza. Régóta divatos a foltvarrás és a különféle varrások, melyeket gyakran markáns pattintással vagy kristályokkal díszítenek, amelyek eleganciát adnak a bútornak.

Amennyiben a nappalink nem „3 az 1-ben” szoba, akkor érdemes kipróbálni egy kényelmes, tágas bútordarabot, ahol az egész család leülhet és lustálkodik. Ne feledje, hogy a strapabíró, modern szövetekkel, vagy elegáns bőrrel kárpitozott ülőgarnitúrák stilisztikai meghatározói lesznek a nappali többi bútorának is.

Ha még mindig nem tudja eldönteni, hogy melyik anyag mellett szeretne dönteni, látogasson el a kanape-shop.hu weboldalára, ahol sok inspirációt, hatalmas kanapé és huzatválasztékot és hasznos lakberendezési tanácsokat talál.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here