Az Illyés gimnázium tavaly végzett diákját vették fel a Yale-re

0
411

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum, egyik tavaly végzett diákja, Dörnyei Bendegúz a Yale hallgatója lett, így ő az első az intézmény fennállása óta, aki a neves amerikai egyetemre bejutott.

A hírről a gimnázium közösségi oldaláról lehet tájékozódni:

„Olyan sikerről szeretnénk beszámolni, ami eddig példa nélküli volt az Illyéshez köthető diákok körében.
Tavaly végzett, hatosztályos képzésünket befejezett diákunk, Dörnyei Bendegúz bekerült a YALE-re. A Y A L E-re! Igen, mi sem hittünk elsőre a fülünknek, de a csodás hír igaz.
Így tudatta ismerőseivel a hírt Bende:
„Örömmel jelentem, Magyarország újra képviselve lesz a Yale-en (és az Illyés felkerült az Ivy League térképére ;))
Sok év munkája van ebben, több száz óra jelentkezéssel töltött idő, kudarcok, de végül mindez beért. A felvétel mellett ráadásul a maximális, majdnem 98%-os ösztöndíjat is sikerült elnyernem, ami a jövő évre 86.300 dollárt jelent. Tandíj, szállás, étkezés, biztosítás, és sok egyéb költség is finanszírozva van az egyetem által.
Tavaly 4,6%-os volt a felvételi sikerességi ráta, és az elmúlt 5 évben, 2017-2021 között összesen 1 alkalommal került be magyar jelentkező, így végig az járt az eszemben hogy ez lehetetlen… bár titkon végig bíztam abban is, hogy meg lehet törni a statisztikát.
ÉS VÉGÜL CSAK MEGÉRTE HINNI BENNE!!
Hihetetlenül hálás vagyok mindenkinek, aki ehhez bármilyen formában hozzájárult és segített az idáig vezető hosszú, kalandos úton.”
Bende sikere nem minden előzmény nélküli, a nálunk töltött években is hihetetlenül aktív, innovatív és sokoldalú személyiséget ismertünk meg személyében.
Így mutatta be tavaly az InnoGEN a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közösségépítő platformja:
„15 évesen megalapította első startupját, hogy csökkentse a háztartási ételpazarlást.
17 évesen csatlakozott a Skeebdo csapatába és pár hónapja sikeresen léptek piacra alkalmazásukkal, melynek segítségével a felhasználók a kedvenc filmjeik nézése közben bővíthetik angol szókincsüket.
2020-ban a Startup Maffia vezetőségi tagja lett, és 2021 nyarától egyesületi elnöki pozíciót tölt be.
2020-ban megszervezte az első országos kenus konferenciát, ahol a világ- és olimpiai bajnok sportolókat Törökbálint polgármestere köszöntötte nyitó beszédével.”
Számos nemzetközi és hazai innovációs és startup verseny győztese is Bende.
És most már azt is hozzátehetjük: a közel 47.000 (!) jelentkező közül azon kevesek egyike, akik elmondhatják: a YALE diákja. A szakot egy év általános képzés után lehet kiválasztani, minden kapu nyitva áll!
Kedves Bende, az Illyés tanári kara szívből gratulál megérdemelt sikeredhez és szeretettel várunk vissza majd egy személyes élménybeszámolóra!”
A bejegyzés alatti kommentelők közül volt, aki megkérdezte, segített-e Bendegúznak olyan magyar cég, amely külföldi egyetemre való felvételik intézésére szakosodott. „Nem, semmi ilyesmit nem vettünk igénybe. A JÉG (Jövőt Építő Generációk) Egyesület tagjaként viszont nagyon fontos segítséget kaptam sok másik kedves tagtól, régi barátomtól, többek között az egyesület elnökétől, akiknek nagy tapasztalatuk van abban, hogy mire kell odafigyelni egy ilyen jelentkezésnél!” – válaszolt Dörnyei Bendegúz.
Forrás és fotó: Budaörsi Illyés Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum Facebook oldala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here