Perlitzy Géza festménykiállítása

0
1269

A Magyar Történelmi Szalon szervezésében tegnap festmény kiállítás nyílt a Jókai Mór Művelődési Házban egyórás kulturális műsor keretében. Perlitzy Géza festményei a galériateremben tekinthetők meg, 2019. május 22-ig.

A megnyitó beszédet  Tamás Enikő mondta, aki szintén festőművész és jól ismeri Perlitzy Gézát, mindketten tagjai a Szalai csilla által szervezett Csillag-körnek, melynek szervezésében sokat kirándulnak.

Perlitzy Géza 1942-ben született kántortanító és laboránsnő gyermekeként Újpesten. Már gyermekkorában kitűnt rajztehetségével, de a képzőművészeti főiskolára származása miatt nem vették fel. Ezért a kirakatrendezői iskolát, majd felsőfokú tipográfus szakiskolát végzett az Iparművészeti Főiskolán. Ezt követően a Múzeum Igazgatóság alkalmazta grafikusnak. E munkája mellett könyvborítókat és emblémákat tervezett. A festészettel csak hobbiként tudott foglalkozni, nyugdíjba vonulása után lett ideje mélyebben elmerülni a különböző technikákban, és fő jellemzője, hogy az alkotás öröméért fest. Témáit tekintve, annak ellenére, hogy városi ember, a vidék ábrázolására nagyon érzékeny, de jól fest portrékat is. Alkotásaira jellemző, hogy amit az emberek szomjúhozzák a nyugalmat, a harmóniát, és ezek a képek megadják ezeket

Simó József előadóművész Wass Albert Elvész a nyom című regényből olvasott fel egy-egy fejezetet, és az író két versét, a Március és a Város és falu címűt adta elő. Ezután Hollóné Kovács Márta hegedűn és Bajnóczy Orsolya zongorán előadta Mozart A-dúr hegedűversenyének első tételét.

Végül Kiss István Béla elszavalta Petőfi Sándor Dalaim című versét.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here