Kockák a domboldalakon

0
289

Sorozatunkba ezúttal az újépítésű házak közül válogattunk be néhány lakóépületet. E házak mindegyike magán viseli a napjainkban – hogy némi képzavarral éljek – reneszánszát élő Bauhaus építészeti irányzat stílusjegyeit: geometrikus formák, minimalista külső és belső terek és lapos tető jellemzi őket elsősorban. De mielőtt unalmasnak mondanánk ezeket az épületeket, vizsgáljuk meg közelebbről, hiszen még e sivár keretek közepette is találunk olyan hangsúlyos részleteket, melyek egyedivé teszik őket.

Budaörs építészetileg vegyes összevisszaságában a napjainkban épülő lakóházak között a letisztult vonalú, a Bauhaus stílusirányzatot idéző nagy tömbökből lehet látni egyre többet, miután már jónéhány éve lecsengett a mediterrán villák iránti kereslet. Az új házak jellemzői – a nem lapos tetőseké is – a minimalizmus: többnyire a világos látszó beton, fehér vakolat vagy a mészkőlapokkal borított homlokzatok, ezen kívül az üveg és a fém anyagok gyakori használata. Ami sajnálatos, hogy ezek az óriás, modern objektumok egyre feljebb bukkannak szem elé, például az Odvas-hegyen. Mert legyen bár külsejük csiszolt mészkőlapokból, az csak hazug természetességet kölcsönöz nekik. A sziklás, részletgazdag hegyoldal pusztítása súlyos fizikális és vizuális környezetszennyezés, aminek elviselésére a városban élőket kényszerítik.

Kétlakásos villaépület óriás tömbjei hívják fel magukra a figyelmet a Huszonnégyökrös-hegy oldalában. A két, északkelet-délnyugat tájolású lakóegység a telek felső részén áll, monumentalitásához képest légiesen ül a lejtőn, fő homlokzata alatt el is engedi a talajt és a város irányában fúrja a levegőbe hatalmas ablakait. A két épülettömb a domboldal vonala mentén egymás mellett elcsúsztatva, egymáshoz szoros közelségben helyezkednek el. A telek alsó részén az utcára nyílik a terepbe rejtett teremgarázs, innen hosszú lépcsősor vezet a házakhoz.

A Törökugratóval szemközti lankás területen áll az a többgenerációs ház, amely a lejtő felé – részben – kétszintes, de az utcáról nézve fura lábakon álló, egyetlen szolid magasföldszintnek látszik, hiszen nem emelkedik ki az utca többi épülete közül, sőt, inkább szerényen megbújik közöttük, ami az utcakép előnyére válik. A ház különlegessége, hogy U-alakban fordul délnek, és a két épületszárny közötti kis kert, ami elválasztja őket egymástól, egyúttal összekötő kapocs is a fedett teraszban végződő lakások között. Az épületet egyedivé teszi a keleti szárny erkélyt és teraszt S-vonalú keretbe foglalt vége.

Diszkréten az udvar felé forduló, két, eltérő magasságú tömbből álló, L-alaprajzú ház épült a közelmúltban a Verseny utcában. A több szempontból is az Árpád utcai gyógypedagógiai iskola otthonát idéző épület (bejárat a fal síkjába süllyesztve, kis dőlésszögű tető, sok fehér felület), feltűnésmentesen illeszkedik a heterogén utcaképbe egyszerű vonalvezetésével. A steril falaknak az utcafront felől a beépített színes üvegtéglák adnak játékos, hétköznapi jelleget. Az épülettömbök udvar felé nyitott elrendezése teraszt ölel át, mely intim része lehet a térnek a szabad ég alatt, illetve délnyugati tájolása is kedvező így.

Az Odvashegy elnevezésű városrész területén található egy visszafogott külsejű, kocka alakú épület. A szoros közelségben lévő oldalszomszéd és a saroktelek pozíció miatt egy irányba nyitott építmény egyszerűségét részletei teszik harmonikus látvánnyá. A keskeny üveg betétek és a fal síkjába süllyesztett lodzsa teszi változatossá az egyébként egyhangú felületeket. A fa borítású terasz képez a mészkőlapokkal borított házon kapcsolatot a természettel, ugyanakkor erősen hangsúlyos a ház és a hozzá tartozó medence szegletes formái miatt a mesterséges jelleg.