A Krúdy kör sashalmi rendezvényének budaörsi főszereplője is volt

0
648

Lelki-kártyavár

Az Ihlet Művészeti Magazin főszerkesztője Eller Mária, Kláris Nívódíjas költő és publicista május 2-án a Krúdy Gyula Irodalmi Kör felkérésére a sashalmi Szabó Ervin könyvtárban mutatta be alkotótársaival – köztük Pánti Anna Erkel-díjas operaénekessel és Bárdosi Tünde gitárművésszel – mintegy két órás előadás keretében verseit, novelláit és népszerűsítette irodalmi újságját is.

Az est Krúdy körös házigazdája M. Jankó János elsőként a két képzőművész kiállítót, Vitányi Ildikó fotóművészt majd Illés Krisztina festőművész mutatta be. Elhangzott, hogy Eller Mária költőnő pedig éppen egy 2017 tavaszi sashalmi bemutató után kapott kedvet ahhoz, hogy Krisztina alkotásai  alapján verseket írjon, majd számos közös rendezvényt szervezzen. Mégis csak akkor derült ki a Lelki-kártyavár című versbemutató résztvevői részére, amikor Mária szót kapott, hogy a mostani alkalom annak ünnepe is, hogy most már nemcsak a költőnőt ihletik meg Illés Krisztina alkotásai, hanem ezúttal a festőnő Eller Mária Lélekkel átszőtt haikucsokor tankával című verse alapján létrehozta Tündérkert című festményét. Ezt a néhány napja született alkotást itt mutatták be először a közönségnek.

Eller Mária novellájának, számos versének előadásában a szintén Krúdy kör tag (a Zila kávéházbeli estek házigazdája) Újvári Ferenc nyújtott segítséget. Egy verses blokk végén Eller Mária Szonettjét a bibliai tékozló fiúról szintén ő adta elő, melyhez kapcsolódott Pánti Anna által elénekelt zsoltár részlet.

A majd kétórás előadást a hallgatóság nagy figyelemmel és érdeklődéssel követte, és néhányan átszellemülten együtt énekelték csendben Pánti Annával a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dalt.

Eller Mária: Lélekkel átszőtt áprilisi haikucsokor tankával

Napfénnyel köszönt / áprilisi reggelen / vágyódó lelked

Vágyódó lelked / szerelmes üzenetét / a szellő hozza

A szellő hozza / tündérkert illatával/ a lélek csókját!

Az Isteni Szerelem / ott van a természetben!

(Budaörs, 2019. április 1.)