Parkokról, játszóterekről és fákról is beszélgettünk a főkertésszel

0
152

Megkezdődtek Budaörs idei zöldfelületi munkálatai

Tavaly ősz óta Szűcs Barbara, okleveles kertészmérnök Budaörs főkertésze. E változás apropóján rövid bemutatkozást kértünk tőle, egyúttal az aktuális tavaszi parkfenntartási munkákról beszélgettünk vele.

Szűcs Barbarát a lakosság láthatta már nyilatkozni a TV2040-ben, illetve előadást tartott az önkormányzat zöldfelület fenntartási feladatairól a Kertbarátok Nyitnikék rendezvényén, márciusban. Az új főkertész tanulmányait a Corvinus Egyetemen végezte, még az ötéves képzés keretei között, a kertészettudományi tanszék hallgatójaként, ahol 2008-ban szerzett diplomát. Az egyetem elvégzése után a szakmában maradt, parképítéssel
és -fenntartással foglalkozó cégnél helyezkedett el, majd pályázat útján nyerte el a budaörsi önkormányzatnál a zöldfelületi beruházó mérnök állást, melyet 2012 és 2016 között töltött be. Ebben a minőségben gyakorlatilag igen hasonló munkakörben dolgozott, mint most, főkertészként, a különbség annyi, hogy már nem csak a zöldfelületek (parkok, utcai fák, virágágyások), hanem a játszóterek is az ő hatáskörébe tartoznak, ahogyan az óvodák, bölcsődék és azok az iskolaudvarok is, amelyek önkormányzati kezelésben maradtak.

Jelenleg a tavaszi kertészeti munkákat végzik a városban. A korán beköszöntött tavasz miatt már megtörtént az első fűkaszálás is. Sok helyen a sövényeket idén ifjították, ami annyit tesz, hogy nem csak az egyéves növekményt nyírták le, hanem a szokásosnál erősebben visszavágták a bokrokat, ami  lombfakadás előtt egyelőre drasztikus látványt nyújt, azonban mire újra kizöldülnek, dúsabbak lesznek, mint voltak.

Minden évben biztosít az önkormányzat egy-egy nagyobb összeget külön az intézményi és külön a közterületi játszóterek megújítására. Mivel a játszóterek eszközeinek az állapotfelmérése folyamatosan, havonta történik és erről jegyzőkönyvet is felvesznek, ebből a keretből gazdálkodva végzik el a szükséges játszóeszközcseréket, illetve a nagyobb javításokat.

A Napsugár sétánynál lévő játszótérrel kapcsolatban – melynek teljes körű felújítását idén nyárra ütemezték – Szűcs Barbara elmondta, hogy a meglévő, jellegzetes előnyein nem változtatnak, ugyanazon funkció szerint meglesznek az eszközök, a padok-asztalok megmaradnak, ahogyan a nagy füves terület és az árnyékot adó nagy fák is. A fa építményt azonban a tartóoszlopainak a korhadása miatt ki kell cserélni, az alatta lévő gumiborítás pedig az európai uniós szabványok szerinti, azoknak az előírásoknak leginkább megfelelő megoldás lesz.

Idén is folytatódik a virágágyások évelőkkel való beültetése, melyek több szempontból gazdaságosabbak, mint az évente ültetett egy nyáriakkal való telepítés, egyrészt mélyebbre nyúló gyökereik miatt kevesebb öntözést igényelnek (és öntözőrendszert sem kell kiépíteni számukra), illetve begyökeresedésük után beérik a természetes csapadékkal. Másrészt jóval kevesebb munkaerőt igényelnek. Idén a Patkó utcai park és a Vasút utca -Nádas utca – Kamaraerdei út kereszteződésében lévő körforgalom újul meg ezen a módon.

Interjúnk során megkérdeztük a főkertészt, milyen észrevételekkel keresi meg őket a budaörsi lakosság. Általában az ingatlanaik előtt álló utcai fák állapotával kapcsolatban telefonálnak, legtöbbször azért, mert hozzáérnek a vezetékekhez. Az önkormányzat megbízásából a BTG munkatársai egyébként is folyamatosan ellenőrzik a fák állapotát, a lakossági észrevételek ezt a munkát segítik, bár előfordult már, hogy a helyszíni szemle során derült ki, hogy a kiszáradtnak hitt fa csak későn lombosodó fajta. De a legtöbb esetben bebizonyosodott, hogy jogos volt az észrevétel. Ha szemmel nem látható probléma gyanúja merül fel, akkor Fakop műszeres vizsgálatot végeznek el, amivel bizonyosan megállapítható, egészséges-e belül a fatörzs vagy nem.

Sok esetben az ELMŰ megrendelésére, a felsővezetékek és a faágak közötti védőtávolság kialakítása során nyírják meg oly módon a fákat, hogy lombkoronájuk egyensúlyát veszti, emiatt tesznek bejelentést a lakosok, ilyenkor szükséges kiigazítani a koronát.

Azonban olyan, a fa eltávolítására vonatkozó kérést az önkormányzat nem teljesít, amelyet nem a fa rossz állapotával indokolnak, hanem például azzal például, hogy árnyékol.

Ha közterületen kell kivágni fát, mert kiszáradt vagy elkorhadt és balesetveszélyessé vált, azt az önkormányzat pótolja, lehetőleg ugyanott, de ha erre nincs lehetőség, akkor máshol a város területén belül. A város faültetési rendjéhez tartozik néhány éve, hogy a kamaraerdei óvoda ballagó nagycsoportosai közösen elültetnek egy emlékfát.

A közterületre szánt lakossági növényültetés egyébként engedélyköteles, mert a földben futó közművek és az esetleges, a közeljövőben megvalósítandó földmunkák miatt, illetve az ültetés szabályainak a betartása érdekében egyeztetni kell az önkormányzattal, és ha egyébként nincs semmi akadálya a telepítésnek, tulajdonosi engedélyt ad.

Általánosságban elmondható, hogy Budaörs faállománya elöregedőben van, ez különösen érvényes az egyébként sem hosszú életű nyárfákra, és azokra a gyümölcsfákra, melyeket több évtizede telepítettek. Amely fánál felmerül például a kidőlés veszélye, ott az eltávolítás mellett döntenek, nem kockáztatják a balesetveszélyt. A visszatelepítéseknél továbbra is elsődleges szempont, hogy őshonos fajok közül válasszanak, tudtuk meg a főkertésztől, akár azok kertészeti változatait, például felsővezeték alá a nem túl magasra növő mezei juhart, illetve gömbkőrist. Utóbbiból az évek során szép fasor állt össze a Kossuth Lajos utcában.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here