Óriási gratuláció Barbi a Kulináris világkupán megnyert aranyéremhez!

0
367

A cukrászati világkupán Luxemburgban most megnyert aranyérem után a budaörsi Józan Barbi úgy tervezi, hogy  két év múlva Stuttgartban is ott lesz a szakmai olimpián. Addig pedig tovább készíti cukorból a teljesen élethű virágkompozícióit, egyebek között a barátai örömére.

Barbi nagyon helyes, kedves kislány volt, de saját emlékezete szerint nem volt különösebben ügyes a kézimunkában. Viszont már gyerekként szeretett sütni, ami akkor is megmaradt, miután felcseperedett. Így szinte magától értetődő volt, hogy édesanyja születésnapjára saját tortát készítsen, és erre sem a boltban vásárolt rózsát, hanem ő maga próbálta meg elkészíteni. Ám ahogy most ránéz az aranyéremre, amit Luxemburgban a Kulináris világkupán megnyert, nevetve mondja, hogy az az első cukorvirág elég viccesre sikeredett. „Utána jó pár év eltelt, mikor találtam egy virágkészítős, egynapos tanfolyamot. Onnantól nem volt megállás, már nem a tortákra készítettem a kis nyomi virágokat, hanem dekorációnak, illetve ajándékoknak a családnak, a barátoknak. Ők pedig sorra hordták el tőlem a kidobásra szánt, elrontott virágaimat is, mert szerintük olyanok lettek cukorból, mint az élő. Hát, szerintem nem, de a biztatásuk inspirációt adott, hogy folytassam.”

Józan Barbara első szakmája fogászati asszisztens, és bár közben elvégzett egy cukrászati képzést is, az egészségügyben dolgozik, két munkahelyen, és emellett készült fel a cukrászati versenyekre. „A luxemburgi volt az ötödik és az első nemzetközi megmérettetés, amin részt vettem. Gödöllőn rendezték meg a Royal cake-et, ott még hobbi cukrász kategóriában indultam és ezüst érmet nyertem. Utána a Covid miatt kettőt online tartottak, ezekre csak be kellett küldeni a képeket. A londoni Cake internationalon ismét ezüstérmes lettem. Az online soproni tortafesztiválon pedig megint csak ezüstéremmel zártam. Ennek már nem örültem, hiszen megint lemaradtam az aranyéremről, ami nem volt jó érzés, ráadásul egyetlen ponttal. De mindez nagyon motivált, hogy jobb és jobb legyek. Végül idén tavasszal a Pataki János emlékversenyen (itt már cukrászként versenyeztem) végre aranyérmet nyertem és a legmagasabb pontszámot elérő versenyző különdíját is sikerült elhoznom.”

Barbi tehát egyre közelebb került ahhoz a két évvel ezelőtti elhatározásához, hogy ott szeretne lenni a világbajnokságon. Erre készült egész 2022-ben, mind anyagilag, mind szakmailag, hol nagyon lelkesen, hol már-már feladva. „Ezeknél a versenyeknél nincs első és második stb. hely, hanem a zsűri pontozza az alkotásokat és az alapján adja ki az arany, ezüst, bronz érmeket, vagyis több ember is kaphat ugyanolyat. Luxemburgban ezen a cukrász-szakács világbajnokságon, amit négy évente rendeznek meg, a világ közel kétezer cukrásza méretteti meg magát, öt napon keresztül. Én november 28-án, a második napon kerültem sorra azzal a cukorvirág kompozíciómmal, ami négy hónapon át készült, itthon. Tehát velem együtt 1200 kilométert utazott a versenyre, mégpedig sérülésmentesen, annak ellenére, hogy nagyon törékeny, mivel a cukor porcelán keménységűre szárad. Köszönet ezért elsősorban a férjemnek, aki eljött velem!”

Mit nyert az aranyéremmel Józan Barbi? Mindenképpen egy kis hírnevet, hiszen a Facebook bejegyzése óta sorra keresik meg az újságok, tévék. Megerősítette az eredmény az önbizalmát és kapott érmet, plakátot és egy bögrét emlékbe. „És szereztem egy hatalmas élményt, ami elkísér az életemben. Azért azt szeretném még egyszer kiemelni, hogy ez nem csak az én érdemem, mert a családom támogatása nélkül a határig sem jutottam volna el.”

Lesz-e folytatás? „Igen, tervezem, hogy két év múlva a Stuttgartban megrendezett olimpián is ott legyek és képviseljem az országomat és a várost, ahol élek. Nagyon meghatott, hogy ennyien örültek velem és büszkék rám. Köszönöm.”

Mi pedig azt köszönjük, hogy ezen a versenyen egyedüli magyarként ráadásul budaörsiként ilyen szép eredményt értél el!

És ahogy a közösségi oldaladon többen írták: „Óriási gratuláció!”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here