Átadták ma a látássérültek új irodáját

0
392

Ünnepélyesen megnyitották ma a Buda-Környéki Látássérültek Egyesületének új, budaörsi irodáját a szervezet szociális csoportja számára a Patkó utca 1. szám alatt. Beszédet mondott Wittinghoff Tamás polgármester, Nyikes Fatime, a BULÁKE elnöke és Kálmán Krisztina, a szociális csoport vezetője.

A Buda-Környéki Látássérültek Egyesülete szociális csoportja korábban a Szivárvány utca 5. szám alatt tevékenykedett, majd az egyesület székhelyében a Patkó utca 7-ben, szűkös helyen dolgoztak. És ma birtokba vehették a Patkó utca 1-ben megnyílt, felújított irodát, melyet Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere adott át nekik. Beszédében elmondta, kétéves adósságát törleszti az önkormányzat az új irodahelyiség kialakításával a BULÁKE felé azzal, hogy a szociális csoport önálló helyet kap. Bár az elmúlt két évben a Covid alatt mindenki jobban bezárkózott, de most arra is lehetőséget ad ez a helyiség, hogy többet találkozzanak a csoport tagjai, illetve több embernek tudjanak segítséget nyújtani a szociális dolgozók.

„Ez a BULÁKE életében megint egy történelmi pillanat” – így már Nyikes Fatime  aki fogalmazott. Beszédében a széles körű összefogást és az önkormányzat segítségét hangsúlyozta, de név szerint megemlítette Wittinghoff Tamást, aki a kezdet kezdetekkor empatikusan fogadta az egyesületet a városban, és rögtön az iránt érdeklődött, miben tudna segíteni. Sajnos ellentétben más, a kistérség többi településének önkormányzatával, ahol inkább azon aggodalmaskodtak, hogy bizonyára áldozatokkal járna a BULÁKE-t támogatni. Fatime továbbá köszönetet mondott egy egyesületi tagnak is, aki magánszemélyként pénzbeli adománnyal járult hozzá a berendezési tárgyak megvásárlásához és Hauser Péter önkormányzati képviselőnek, aki támogatókat talált a BULÁKE számára, illetve a szomszédos Terraparkban található Belinda Kft.-nek, ahonnan a berendezés bútorait kapták.

Nyikes Fatime szavaira a polgármester úgy reagált, hogy valójában emberileg a nehéz helyzetben lévőknek való segítségnyújtás a természetes reakció. Így szerinte nem az volt meglepő, ahogy ő fogadta a BULÁKE-t annak idején, hanem az, amikor ilyen együttérzés, támogatni akarás nincs jelen. „Szerintem egy önkormányzatnak, sőt az államnak is alapvető feladata, hogy a rászorulókon segítsen” – mondta, majd kitért arra, hogy éppen a minap módosították úgy a szociális ellátásokról szóló törvényt, hogy ezt a feladatot az állam levetette magáról. Ilyen helyzetben pedig különösen fontos, hogy helyi, önkormányzati szinten jó példát mutassanak e téren.

A megnyitóra eljöttek a BULÁKE budaörsi tagjai is. Egyikőjük a nemrég csatlakozott Tábor István, aki elmondta, hogy mentor coach-ként tudna a BULÁKE látássérültjeinek segíteni az úgynevezertt reziliencia fejlesztés módszereit alkalmazva.

Bemutatkoztak az irodát birtokba vevő dolgozók is, Kálmán Krisztina, a szociális csoport vezetője és kulturális szervező megköszönte a tagok jelenlétét, mondván, hogy aktivitásuk nélkül a szociális csoport munkatársai sem tudnának eredményesen dolgozni.

Az új irodahelyiség a budaörsi lakótelepen a Patkó utca 1-ben, egy tízemeletes ház aljában található. Itt kap tehát helyet a BULÁKE öt főből álló szociális csoportja, melynek munkája többféle tevékenységből áll. Az irodahelyiség előterében az ügyfélfogadás és a papírmunka történik, hátrébb egy kis közösségi tér ad helyet a tematikus kluboknak, beszélgetéseknek. Kis konyha és mosdók biztosítják a komfortot, melyek a helyiség hátsó traktusában helyezkednek el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here