Oktatási kerekasztal-megbeszélés lesz jövő csütörtökön Budaörsön

0
296

Országszerte élőláncokkal állnak ki ma tanárok, diákok és szülők, illetve szimpatizánsok az oktatás tarthatatlan helyzetének rendezéséért, illetve Budaörsön is van több olyan iskola, ahol sztrájk vagy polgári engedetlenség miatt nincs ma tanítás. Az előzmények évekre nyúlnak vissza, és ha nem sikerül eredményt elérniük a tiltakozóknak, ha az Orbán-kormány továbbra is „Brüsszeltől” várja a forrást a 9 pont egyikében kért bérrendezéshez, a következmények évtizedekre okoznak majd súlyos problémákat. De vajon mindenki tisztában van ezzel? Azt, hogy a kormánypártiak mennyire másként értékelik a demonstrációkat, hűen adja vissza például az a nyílt levélváltás, ami a napokban zajlott le lapunkban Czuczor Gergely, a Fidesz helyi elnöke, a St. Benedek iskola volt igazgatója, jelenleg tanára és a Herman iskola fejlesztő-pedagógusa, Farkas Gábor között. Amit mi is azzal zártunk, hogy nyílt fórumon kellene, lehetne a vitát folytatni.

Nos, A korábbi budaörsi demonstrációk két fő szervezője Tollner József az Illyés tanára és Szilágyi Kitty budaörsi óvodapedagógus ismét a tettek mezejére léptek és egy nyilvános kerekasztal-beszélgetést hirdettek meg első alkalommal 2022. november 24-én, csütörtökön, 16:00 órára, ami a budaörsi városházán lesz. (Az önkormányzat „csak” a helyszínt biztosítja – erősítette meg lapunknak a városházán Ács Annamária sajtós.)

Íme a meghívójuk:

„Tisztelt budaörsi állampolgárok!

Ki ne értene egyet azzal a kijelentéssel, hogy a magyar oktatás, a magyar iskolák, az óvodai nevelés komoly reformra szorul?

Ki ne gondolná, hogy mindezt az oktatásban, nevelésben résztvevő összes szereplő közötti párbeszéd útján kellene elindítani?
Meggyőződésünk, hogy időszerű, és nagyon indokolt lenne, ha az iskoláink, óvodáink, minden szereplőjének képviselői összeülnének, hogy kezdődhessen végre párbeszéd arról, hogy ki mit vár a XXI. századi magyar oktatástól, neveléstől.

Ezért elindítunk egy példaértékű és újító fórum sorozatot!

Első alkalommal 2022. november 24-én, csütörtökön, 16:00 órakor, várjuk a Budaörsi Városházán az oktatási kerekasztal megbeszélésre minden budaörsi intézménynek a vezetőjét, a dolgozóinak képviselőjét, a szülők képviselőjét és iskolánként a diákok és a fenntartók képviselőit. Indítsuk el mi Budaörsön az érdemi párbeszédet! Kérjük, hogy intézményenként maximum 1-1 fő jelenjen meg minden érintett szereplő képviseletében.

A találkozások célja, hogy konstruktív javaslatok által előremutató megoldásoknak tudjunk hangot adni úgy, hogy minden érintettnek lehetőséget biztosítunk a felszólalásra.
Adjunk hangot a megoldásoknak együtt, mert az oktatás közös ügy!

Az üléseken megfigyelőként vesznek részt oktatási 9 pont megalkotóinak delegáltjai is. Az oktatási kerekasztal megbeszélésről felvételek készülnek, hogy mindenki számára könnyen elérhető legyen kezdeményezésünk.

Az intézmények delegáltjainak listáját az alábbi űrlap kitöltésével tudják megtenni:

https://docs.google.com/…/1CDYsh4rzQ00guEbnUw9FKLH…/edit

Kérem, az alábbi űrlap kitöltésével jelentkezzenek az eseményre:

https://docs.google.com/…/1-zhuWmw9QDr18xh…/edit

A jelentkezés jóváhagyását követően egy visszaigazoló e-mailt küldünk ki az események résztvevőinek.

Kezdeményezésünk megosztását hálásan köszönjük!
Várjuk a mielőbbi találkozást!

Üdvözlettel:
Dialógus az Oktatásért/Budaörs
Budaörsi Oktatással foglalkozó szakemberek, civilek, állampolgárok kezdeményezése

A Budaörsi Napló kérdésére, hogy vajon Czuczor Gergely is kapott-e meghívást, Tollner József azt mondta személy szerint nem, de az intézménye igen. Azt is megtudtuk, hogy a tervezett fórumról hétfőn tartanak majd sajtótájékoztatót, így a további kérdéseinkre ott kaphatunk választ.

Tehát hétfőn folytatjuk…

A mai élőlánc Budán:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here