A pneumatikus rendszerek működése, használatuk előnyei

0
303

A pneumatikus rendszer előnye, hogy olyan anyagot használ fel, amely mindenhol megtalálható, illetve a nagynyomású levegő könnyen szállítható és tárolható viszonylag kis energiaveszteséggel.

Hogyan működnek a pneumatikus rendszerek?
A pneumatikus rendszerek sűrített levegő energiájával hoznak létre mozgást és ennek segítségével végeznek el különböző munkafolyamatokat. A pneumatikus rendszerhez először is szükséges egy kompresszor, amely csökkenti a levegő térfogatát, ezzel nyomást hozva létre. Másodsorban szükség van csatlakozókra és csövekre, tömlőkre a sűrített levegő továbbításához, amelyeken keresztül áramlik a levegő az általunk kívánt területre. Így jut el a levegő egy vezérlő egységig, amely szabályozza a levegő útját, ezzel működtetve a munkahengereket, megfogókat és egyéb egységeket, amelyek ezután elvégzik az általunk kívánt munkát. A pneumatikus rendszerekben szintén kiemelten fontos szerepet játszanak a csatlakozók. A csatlakozók közé tartoznak a különböző fittingek, gyorscsatlakozók, fojtó-visszacsapó szelepek, szűkítő- bővítő csatlakozók, egyenes toldók és elosztó csatlakozók. Ezek biztosítják, hogy a csövek megfelelően csatlakozzanak teljes tömítettséggel és energiavesztés nélkül.
A pneumatikus rendszerek élettartamának és hatékonyságának növelése érdekében szinte kivétel nélkül alkalmaznak levegő előkészítő egységet, amely megszűri a levegőt, eltávolítja a benne található nedvességet és port annak érdekében, hogy ezek ne tegyenek kárt a rendszerben, ne rozsdásodjon vagy tömődjön el. A levegő előkészítő egység továbbá szabályozza a légnyomást, hogy a rendszert az optimális nyomásértéken működtessük – ne repedjenek, rongálódjanak az alkatrészek.
Szükség esetén a már szűrt és szabályozott levegőt olyan anyagokkal látja el, amelyek biztosítják a rendszer eleminek kenését, olajozását, így karbantartva azokat, megóvva őket az idő és a munkafolyamat végzése okán bekövetkező kopástól és idő előtti elhasználódástól, amortizációtól. A levegő előkészítő egység részei a szűrők,
szűrőszabályozók, olajozók, szárítók, nyomásfokozók, manométerek. Ezek az egységek az adott munkafolyamattól függően lehetnek két vagy három vagy többállásosok. Ez azt jelenti, hogy kettő vagy három különböző területre tudja irányítani a levegőt. A működésük eltér, ezért megfelelő szakértelemmel kell rendelkezzünk a témában a legjobb opció kiválasztásához. A helyes beállítást követően a légnyomás hatására a munkahengerek, munkagépek, fogadó eszközök és pneumatikus rendszerelemek megfelelően tudnak működni.
A mai ipari környezetben általában az úgynevezett nagy nyomású elemekkel találkozunk, amelyek a legtöbb esetben 2-10 bar nyomásérték között üzemelnek, ugyanis ebben a nyomástartományban már képes viszonylag nagy erő és sebesség mellett működni, de még nem terheli túl a rendszer részeit, esetleges sérülések során nem okoz kárt, nem jelent veszélyt a környezet és a dolgozók számára.

Miért érdemes pneumatikus rendszert kialakítani?
A pneumatikus rendszer előnye, hogy olyan anyagot használ fel, amely mindenhol megtalálható, illetve a nagynyomású levegő könnyen szállítható és tárolható viszonylag kis energiaveszteséggel.
Nincs negatív reakciója a szélsőséges hőmérséklet változásokra, környezetbarát, a rendszer esetleges sérülésekor, az olajos, elektromos rendszerekkel szemben nem szennyez és nem tesz kárt a környezetében. Viszonylag gyors munkavégzést lehet vele elérni, az erő és a sebesség fokozatmentesen állítható, végtelen pontossággal lehet szabályozni a nyomást. Mindezek mellett az elemek a teljes megállásig túlterhelhetőek, nincsen motor, ami leégjen, ha egy alkatrész megakad, így nincs szükség különleges érzékelőkre, amelyek az elektromos rendszerek esetén elengedhetetlenek a biztonságos és hosszútávú működéshez. A levő általi működésnek köszönhetően rendkívül gyors, így magas darabszámban készülő alkatrészek előállításához rendkívül ideális.
A pneumatika további előnye a költséghatékonyság. Újonnan telepítendő pneumatikus gépsor megépítése relatív alacsony induló költségvonzattal jár. A gép fenntartása, működése és a rendszer alkatrészeinek pótlása egy elektromos vagy hidraulikus eszközzel szemben alacsony ráfordítással megvalósítható, ráadásul az alkatrész pótlásra több alternatíva is elérhető, mint a másik két esetben.
A Next Choice csereszabatos pneumatikus termékei remek megtakarítási potenciállal rendelkeznek és bátran beépíthetők a cserélendő megfogók, munkahengerek, csatlakozók és egyéb pneumatikus alkatrészek helyére vagy felhasználhatóak már akár új gépek építéséhez is.
A fentiek miatt, ha hosszú távon gondolkodunk, mindenképpen érdemes pneumatikus rendszerekkel történő megvalósítást is mérlegelni. A megbízhatóságuk és fenntarthatóságuk mérföldekkel jobb, mint az egyéb rendszereké, ezzel pedig a termelékenység is javítható. A pneumatikus rendszereket előszeretettel használják a mikroelektronikában is használható LCD képernyők, mikrocsipek gyártásakor, az élelmiszeriparban, bányászatban, egészségügyben, az építőiparban és sok más egyéb gyártósornál, könnyű- és nehézipari területen mindenféle összeszerelési munkára, elemek mozgatására, fúrási feladatok elvégzésére.
A pneumatikus rendszer tervezésénél mindenképpen fordítsunk különös figyelmet a gyakori problémák elkerülésére; ügyeljünk a megfelelő levegőellátásra, előkészítésre és elosztásra. Megfelelő alkalmazásuk esetén a pneumatikus eszközök és egyéb működtető egységek hosszú élettartamúak, minimálisan előforduló működési problémákkal és minimális karbantartási igény mellett.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here