Nyaraló gyerekek  – jogász szemmel

0
248

A nyári szünet aktualitása, hogyan oldható meg a gyermekek elhelyezése. Nem kis probléma ez, számtalan nehezítő tényező lehet a megoldáskeresésben. A gyermeküket egyedül nevelő szülők különösen nagy nehézséggel állhatnak szemben.

A különváltak élő szülők esetében látok egy olyan problémát, hogy a különélő szülő nem viszi el a gyermeket a nyári kapcsolattartásra.  Ez nagy gondot okozhat, hiszen a gyermeket nevelő szülőnek ezt az időszakot is meg kell oldania. Külön nehézség, ha a kapcsolattartás elmaradását nem is jelzi előre a különélő szülő. Gyakran látom, hogy a gyermekeket hosszabb időre a nagyszülőkhöz szükséges elvinni nyaralni. Ilyenkor fontos a felek együttműködése, hisz ez az aktuális kapcsolattartások elmaradását okozhatja.

A nyár további nagy kérdése, lehet-e a gyermekeket felügyelet nélkül otthon hagyni, esetleg a nagyobb gyermek felügyeletére bízni? A közelmúltban a médiában is nagy port vert fel az a tragédia, amikor a rövid időre a játszótéren magukra hagyott gyermekek onnan elmentek és komoly baleset érte Őket, egyikük tűzesetben életét vesztette.  Az eset ráirányítja a figyelmet arra az alaptételre, hogy a jog mindig a következmény oldaláról vizsgálódik. Amíg nem történik baj, addig  helyénvalónak gondolhatjuk a felügyelet nélkül hagyást.  Ha bíróság kell állást foglaljon ebben a kérdésben, az mindig az összes körülmény gondos mérlegelésével történik. Fontos szempontok lehetnek: a gyermek életkora, a szülő elérhetősége, alternatíva baj esetére, a veszély források köre. Számíthat, hogy a gyermek egyedül jár-e már haza az iskolából, szokott-e önállóan időt eltölteni. A jog nem ad egyértelmű korhatárt ebben a kérdésben, hiszen nagy különbségek vannak érettségben a gyermekek közt és az egyes szituációk is jelentősen eltérhetnek. Azért mindenképpen leszögezhető, hogy baj esetén a szülői fellelőség alapértelmezett. 

Személyes véleményem, hogy óvodás korú gyermek semmiképpen nem maradhat szoros felügyelet nélkül, alsó tagozatos gyermeknél ez nagyban függ a gyerek személyiségétől is, de hosszú időre semmiképp ne hagyjuk Őket magukra. Felső tagozatos gyereknél már  gyakran megengedi a  gyerek érettsége, hogy amennyiben speciális veszélyforrás nincsen, baj esetén van kihez fordulnia gyors segítségért, akkor a megfelelő önállóság keretében felügyelet nélkül maradhasson. A felelősség kétségkívül a szülőé ennek megítélésében.    

Szép nyarat kívánok!

Dr. Moravcsik Krisztina

Bővebben: http://www.moravcsik.hu