Nemzetközi díjat nyert három budaörsi épület

0
462

„BIG SEE” nemzetközi díjat nyert három budaörsi épület: az új buszvégállomás, a benzinkút a Kötő utcánál és egy frankhegyi családi ház.

A BIG SEE egy szlovén központú vállalkozás, (a honlapjuk ITT érhető el) amely 19 országból (Albánia, Ausztria, Bulgária, Bosznia és Hercegovina, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Görögország, Horvátország, Olaszország, Magyarország, Koszovó, Észak-Macedónia, a Moldovai Köztársaság, Montenegró, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Törökország) gyűjti az ajánlásokat és díjazza a délkelet-európai régió kreatív ötleteit, többek között az építészet, belsőépítészet, termék- és divattervezés területén a legkiválóbb munkákat. Az elmúlt hetekben hirdették ki a 2020-as eredményeket és építészet kategóriában három budaörsi épületet is találtunk a díjazottak között: az új buszvégállomást, a kis benzinkutat a Kötő utcánál és egy frankhegyi családi házat. Az első kettő tervezője az Intramuros Architecture Studio (Dobos Botond Zsolt, a 2040 Budaörsi Fiatal Építészek Egyesületének elnöke és Kurucz Olívia), a családi házé a GINKGO Architects (Oroszlány Miklós, Gulyás Levente és Losonczi Júlia.)

A BIG SEE oldalán a budaörsi díjazottakról:

A buszpályaudvarról

A budaörsi buszpályaudvar újjáépítését a régi fogadó épület leromlott állapota és a korábban rendkívül veszélyes forgalmi rend (a szomszédos lakótelepi házakból a bevásárlóközpontba a gyalogos átjárók több helyen keresztezték a tömegközlekedési útvonalakat) indokolta. Az újra gondolt forgalmi rendszerben az épületet az előző helyzettel szemben lévő oldalra helyezték el, fizikai akadályt építve, hogy a gyalogosok ne vágjanak át keresztben az úton. A gyalogosok haladásának az irányát négy különálló épületrész biztosítja, amelyek a buszvezetőknek pihenőt, nyilvános vécét és két bérelhető üzletet tartalmaznak. Az épületek oldalai élénk színűre vannak vakolva, utalva a közelben lévő Szivárvány utcára, és egyben jelzőtáblaként is működnek, hiszen a buszok száma is látható rajtuk.

A benzinkútról

Évtizedek óta működik egy kis, kétsávos benzinkút a főút mentén. Az eredeti épület illetve a töltőállomás ellátta ugyan alapvető funkcióját, de nem hasonlított benzinkútra, és nem is illeszkedett a városközpontban elfoglalt helyéhez. Az átalakítás fő célja tehát az volt, hogy egy modern, de a kisvárosias környezetbe illő, minimalista stílusú benzinkút épüljön a régi helyén, de amit lehet, használjanak fel hozzá a meglévő elemekből. Az új, kis, helyi állomás tehát ötvözi a hagyományos jelleget a modern ipari és technológiai eljárásokkal. E célból a hagyományos házat egy kibővített acéllemez héjába „csomagolták”.

Egy frankhegyi családi házról: lejtős terep, geometriai fék

A telek Budaörs felső részén fekszik, a Frankhegyen, ahol egykor sváb gyümölcsösök voltak. A keskeny telek egy domb tetejéhez vezet, alakja nem teljesen párhuzamos a lejtővel. A ház elhelyezését a telek keskenysége és a szomszédok közelsége határozta meg.

A ház vonalát a tervező kissé fékezi a lejtő irányába, amikor eléri a szomszéd telek elejét. Ez a geometriai fék egy olyan, egyedi homlokzatot eredményez, amitől az utcáról kisebbnek tűnik az épület. A kétszintes épületet vízszintesen osztották meg funkció szerint: a szolgáltatási funkciók az alsó szinten vannak, és az összes „társadalmi” funkciót az emeleten helyezték el. A felső emeletet egy nagy fapolc uralja, amely a ház mentén fut, hangsúlyozva a ház geometriai fékjét. Ezt a fő belső elemet a látványhoz illő ablakok választják el. A kertet is a főbb funkciók szerint osztották fel. A felső rész rövidebb, mint az alsó, így különböző célra felhasználható teraszok alakultak ki. A völgy fölé emelkedő rész nagyszerű kilátást nyújt a hegyekre. A hátul lévő másik terasz a konyha és a kert közötti összekötő lejtőt érinti. Mi teszi ezt a projektet egyedivé? Az, hogy a családi ház a dombon fekszik, és kissé fékezett az íve a lejtő irányába. Az épület egészét a teraszok kötik össze.