Mulassanak jól az év utolsó napján és boldog új évet kívánunk!

0
825

Az idén nem teszek újévi fogadalmat, így azt be is tartom. Te milyen népi szokásokat tartasz meg? Minden kedves olvasónknak és partnerünknek sikeres, boldog 2017-es esztendőt kívánunk!

Számomra a szilveszter nem éppen a legvidámabb napja az évnek, mert többféle szempontból az elmúlásra emlékeztet. Egy közelálló szerettemre, akivel negyven évvel ezelőtt egy évbúcsúztató utcabálon ismerkedtünk meg, de már nincs közöttünk. A lassan távolodó fiatalságomra, hiszen minden évvel öregebb leszek, bár az igazi idős kor remélem, még messze van. És arra, hogy egyre kevesebb régi barát vesz már körül, akiket az újak – akiknek köszönöm, hogy beléptek az életembe -, sajnos nem pótolhatnak. S az év utolsó napjára időzített mulatozással is van egy kis bajom: minek, ha „kötelező”? Miért ne inkább akkor, ha tényleg jó a kedvem?

De hagyjuk is az én érzéseimet, inkább nézzük mit jelent a Szilveszter másoknak. Tamás: „December 31. nem csak a Szilveszterek neve napja, hanem I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában.” Kis tudálékos. Andi: „A nagymamám azt mesélte, ha nem eszünk meg minden karácsonyi maradékot meg télire eltett élelmet szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk éhezni. Ja, és hogy nem szabad baromfihúst enni, mert a baromfi elkaparja a szerencsénket.” Igen, ezeket a babonákat szerte Magyarországon ismerik. Éva: „Én mindig főzök lencsét a szilveszteri bulira, bár még soha nem lettem gazdagabb tőle a következő évben, sajnos.” Kati: „Nálunk mindig malacsült kerül az asztalra – mint máshol is -, és marcipánból szoktam elkészíteni a négylevelű lóherét tartó malacot.”

A népi hiedelmeket és a hozzájuk kapcsolódó szokásokat még hosszan sorolhatnánk, de ezeket szinte mindenki ismeri, mert az idők folyamán alig változtak. Az is örök bennük, hogy az újévtől (tehát január elsejétől) a legtöbben a szerencsét, sorsuk jobbra fordulását remélik. Aminek racionális alapja persze nincs, de ha egy nagy elhatározással párosul, amit sikerül betartatni, akár be is következhet a kedvező változás.

Nagy elhatározás? „Nem szoktam újévi fogadalmat tenni – mondja Éva -, mert úgyse tartom be. Ha valamin igazán változtatni szeretnék, akkor azt azonnal megteszem, nem várok vele szilveszterig.” Piri: „Két éve azt fogadtam meg, hogy leszokom a dohányzásról és azóta egy szálat se szívtam. Örülök neki.” Sanyi egész évben gyakran álmodozik a nagy lottónyereményről, ezért újévkor azt fogadja meg, hogy a szerencsejátékra költött pénzt inkább megspórolja és egy év múlva befekteti okosabb dologba. De még soha nem gyűlt össze pár ezer forintnál több. Én magam minden szilveszterkor megfogadom, hogy holnaptól egészségesebben táplálkozom, és még többet mozgok. Ennek köszönhetően eddig négyszer fogytam már le 5-10-20 kilót, és szedtem vissza mindig a dupláját. Az idén úgy döntöttem: nincs újabb fogadkozás., de egészségesen kell élnem fogadalom is.

Te milyen szokásokat tartasz meg? Mit szeretnél 2017-ben? BUÉK mindenkinek!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here