Kaphat-e Budaörs a Pest megyei 80 milliárdból?

0
785

Közel 5 milliárd forint keretösszeggel jelent meg az első két pályázati felhívás, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási program részeként hirdet meg „Ha valóban megnyílik a települések előtt ez a Pest megyei fejlesztési forrás, ez kedvező fordulatot hozna Budaörs számára. Az elmúlt években azonban csak kisebb pályázatokon volt lehetőségünk nyerni, míg a nagyobbakon úgy tűnt esélytelenek vagyunk” – kommentálta lapunknak Vágó Csaba.

Közel 5 milliárd forint keretösszeggel jelent meg az első két pályázati felhívás, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási program részeként hirdet meg – jelentette be Rákossy Balázs az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár december végén. A teljes keretről még a 2016. június 1-jei kormányülésen döntöttek, hogy mivel Pest megye szinte semmilyen forrást nem kap az Európai Bizottságtól fejlesztésekre, ezért 2021-ig saját forrást biztosít a kormány.

A mostani két felhívás keretében a Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások telephelyfejlesztésére 1,4 milliárd forint, belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására pedig 3,5 milliárd forint lesz elérhető. Egyenként 20-100 millió forintos támogatásra pályázhatnak a Pest megyei vállalkozások. „A támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pest Megye Önkormányzatával együttműködve használja fel. Alapvető cél itt is a források kihelyezésénél, hogy azok 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja közvetlenül” – hangsúlyozta Rákossy Balázs. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2017-ben további 25 milliárd forint értékben tervez pályázati felhívásokat meghirdetni a Pest megyei támogatási program keretében. A most meghirdetett felhívásokra 2017. január 23-tól nyújthatók be pályázatok.

Vajon mennyit profitálhat ebből Budaörs? – kérdeztük Vágó Csabát, a polgármesteri kabinet vezetőjét. „A város szempontjából pénzügyileg összetett helyzet alakult ki”– kezdte kicsit visszatekintve. „2017. január 1-től az iskolák működtetése is állami kézbe került és szolidaritási hozzájárulás címen új kvázi adónemet vetettek ki. Ez országos szinten Budaörsöt sújtja a legnagyobb mértékben. Magyarország 3200 településétől várnak 21,3 milliárd forintos szolidaritási hozzájárulást, és ebből csak a budaörsi összeg 2,1 milliárd forint, ami a teljes össze 10%-át teszi ki. A helyi iparűzési adó, ami Budaörs legkomolyabb bevételi forrása, kb. 7,8 milliárd forint lesz 2017-ben. Így szinte minden nagyobb fejlesztésünk csak külső forrásból valósulhat meg” – tette hozzá a kabinetvezető. Így folytatva: „Ebből adódóan minden olyan pályázati forrás kiemelten fontos, ami Budaörsön tud hasznosulni. Költségvetési koncepcióként december közepén elfogadott a képviselő-testület egy tervezetet, amely a január, február folyamán készülő költségvetést megkönnyítő elvcsomagot tartalmaz. Ebben egy nagyságrendileg 9 milliárd forintos fejlesztési csomagot fogalmaztunk meg magunknak a következő három évre.”

Ebben a már meglévő infrastruktúrák szinten- és karbantartása, felújítása, új fejlesztések megvalósítása, továbbá teljes útfelújítások és a város egyes intézményeinek fejlesztése, bővítése a nevesített cél. Korábban a város filozófiája az volt, hogy egy jó gazdasági erővel bíró város kedvezményes önkormányzati konstrukciójú hitelt vesz fel, így a kitűzött célokat nem hosszú évek alatt tudja csak megvalósítani. De a nagymértékű elvonás miatt azt is újra kell gondolni, hogy a későbbiekben a fizetési kötelezettség mekkora terhet jelent majd a városnak. A képviselő testület december ezzel együtt jóváhagyta, hogy Budaörs 2017 folyamán hitelt vegyen fel és a város megköti a szerződést a finanszírozó bankkal. De azt majd a következő 2 év során kell eldönteni, hogy valóban szeretnénk-e élni ezzel a lehetőséggel.

Ami biztos: évek óta húzódik a Kamaraerdei Idősek Otthonának a felújítása , amely egyre sürgetőbb megoldást követel. Így ott egy nagyobb bővítés megvalósítását tervezik. Továbbá a Farkasréti úton a Pagony óvoda teljes körű felújítása is régóta a tervek között szerepel, most is. A következő háeom évben pedig a városnak hozzávetőleg 8-10 útját kell majd ismét szilárdítani.

„Ha valóban megnyílik a települések előtt ez a Pest megyei fejlesztési forrás, ez kedvező fordulatot hozna Budaörs számára. Az elmúlt években azonban csak kisebb pályázatokon volt lehetőségünk nyerni, míg a nagyobbakon úgy tűnt esélytelenek vagyunk” – összegezte Vágó Csaba.

A pályázati felhívások és a hozzájuk kapcsolódó részletes útmutatók elektronikusan ITT érhetőek el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here