Mikor gyanakodjunk hepatitis C vírusra?

0
497
Une infirmičre du service d'Hépatologie de l'hôpital Genevičve de Gaulle Anthonioz de Saint-Dizier prélčve une goutte de sang sur un patient avant de réaliser un Test Rapide d'Orientation Diagnostique (Trod), permettant le dépistage, rapide et sans prise de sang, de l'hépatite C, le 18 mai 2011. Déjŕ utilisé pour le dépistage du VIH, le "trod" pour l'hépatite C ressemble ŕ un test de grossesse sur lequel on applique une goutte de sang prélevée au bout du doigt. AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI

Sajnos a cikkben olvasható kampány részeként és beutaló nélkül Budaörsön nincs lehetőség hepatitis C vírusra szűrővizsgálatra, de háziorvosi beutalóval és társadalombiztosítási kártyával igénybe lehet venni a szolgáltatást. Megdöbbentő adat, hogy a hepatitis C vírussal fertőzöttek közel fele nem tud arról, hogy egy potenciálisan halálos, de gyógyítható fertőző betegségben szenved.

Magyarországon mintegy 70 000 ember lehet fertőzött a hepatitis C vírussal, ám mivel a fertőzés kezdetben nem okoz tüneteket, sokan nincsenek tisztában állapotukkal. Kevesen tudják, hogy 1992 előtt a vérkészítményeket nem ellenőrizték, így többen kaphattak hepatitis C vírussal fertőzött vért. A vér útján terjedő betegség kezelésében fontos előrelépés történt az elmúlt években: a hepatitis C vírusfertőzés gyógyíthatóvá vált. Erre hívja fel a figyelmet egy kisfilm, melyben három ismert szülő-gyerek páros szerepel.

A WHO adatai szerint jelenleg mintegy 70 millió hepatitis C vírussal fertőzött beteg él a világon, hazánkban pedig becslések szerint 70.000 érintett is lehet. A legtöbb esetben a vírus okozta kór felelős az évente körülbelül 2000-4000 magyar beteg májzsugorának és 600 májrákos esetnek a kialakulásáért. A szakértők szerint a betegség teljes felszámolásának egyik legnagyobb nehézsége, hogy a fertőzés kezdetben nem okoz tüneteket, hanem akár hosszú évtizedekig lappang a szervezetben, éppen ezért sokan nincsenek is tisztában állapotukkal.

A hepatitis C vírussal fertőzöttek közel fele nem tud arról, hogy egy potenciálisan halálos, de gyógyítható fertőző betegségben szenved. Az elmúlt években óriási előrelépés történt a betegség kezelésében, így az új gyógyszerek révén ma már azok az érintettek is a gyógyulás útjára léphetnek, akiken nem segített, vagy meg sem kaphatták a sok mellékhatással járó, korábban forgalomban levő kezelést. A diagnózis felállításához nem szükséges májbiopszia.

A hepatitis C vérrel vagy vérzéssel járó beavatkozással, tevékenységgel terjedő fertőző betegség, így kiemelt rizikócsoportba tartoznak azok, akik a vérkészítmények 1992-ben megkezdett ellenőrzése előtt kaptak vért vagy estek át transzplantáción. Erre a kockázati tényezőre hívja fel a figyelmet az a film, amelyben Puskás Peti és Kárpáti Rebeka édesapjával, Csecse Attila vlogger pedig édesanyjával szerepel. Mint az a kampányfilmből is kiderült, a fiatalok szülei is abba a veszélyeztetett csoportba tartoznak, akik baleset, műtéti beavatkozás vagy szülés közbeni komplikáció miatt kaphattak vért a kilencvenes évek előtt.

„Apukám nagyon fontos szerepet tölt be az életemben: nem csak a családtagom, de a barátom és példaképem is. Nagyon tudatos az egészségét illetően, ezért rendszeresen jár különböző szűrővizsgálatokra, ettől függetlenül én is igyekszem odafigyelni arra, hogy minden rendben legyen vele” – mondta Puskás Peti, aki fontosnak tartja a film egyik fő üzenet: hogy a szülői gondoskodást viszonozva a gyerekek is törődjenek szüleikkel és figyeljenek egészségi állapotukra. „Örömmel álltunk az ügy mellé, hiszen sok-sok évvel ezelőtt édesapám is kapott vérátömlesztést, ami miatt ő is a fertőzés rizikócsoportjába tartozott, de szerencsére nincs semmi gond. Azt gondolom, hogy az esetleges érintettek mellett a közvetlen családtagjaiknak is fontos tisztában lenniük a hepatitis C veszélyeivel, hiszen mindannyian a lehető legtöbb ideig szeretnénk együtt lenni szeretteinkkel” – folytatta Peti.

A családok tudatossága a fertőzés terjedésének megakadályozásában is meghatározó jelentőségű. A közös háztartásban élőknek különösen fontos odafigyelni, hiszen veszélyforrást jelentenek a közös használatú, nem kellően tisztán tartott és apró sérülést könnyen okozó eszközök, például a körömolló, borotva vagy fogkefe.

Kárpáti Péter és Rebeka életében meghatározó volt egy közös családi autóbaleset, amit felelevenítettek a forgatás során. „Nem gondoltam, hogy egy korábbi balesetnek évek múltán ilyen következményei lehetnek” – osztotta meg Rebeka. „Személyes felelősségemnek érzem, hogy felhívjam a figyelmet a rizikótényezőkre. Több száz család lehet még hasonló helyzetben.”

 „Senkinek nincs a homlokára írva, hogy milyen betegsége van! A hepatitis C vírusfertőzés ebből a szempontból különösen veszélyes” – mondta Csecse Ági, aki maga is izgalommal várta a teszt eredményét. „Örülök neki, hogy a gyerekeimmel együtt ilyen fontos ügyre hívhatjuk fel a figyelmet! Különösen, hogy az érintetteknek már nem kell évekig megbélyegezve élni, hiszen a betegség gyógyíthatóvá vált!”

Országszerte jelenleg 8 városban – Szolnokon, Tatabányán, Ajkán, Szombathelyen, Kaposváron, Budapesten, Szekszárdon és Békéscsabán – van lehetőség bejelentkezés és beutaló nélküli szűrésre. A szűrőpontokat kiemelten érdemes felkeresni azoknak, akik 1992 előtt vért vagy vérkészítményt kaptak, illetve májenzim emelkedése ismeretlen eredetű.

A betegséggel, szűréssel és kezeléssel kapcsolatos bővebb információ a www.hepatitisc.hu honlapon található, a segítséget nyújtó hepatológiai centrumok listájával.

Sajnos kampányszerűen és beutaló nélkül Budaörsön nem lehet ezt a vizsgálatot igénybe venni – mondta lapunknak dr. Gamal Eldin Mohamed, a Budaörsi Egészségügyi Központ igazgató főorvosa, csak ha majd másképpen rendelkezik az Országos Tiszti Hivatal. Ezért a budaörsiek esetében háziorvosi beutalóval,  a társadalombiztosítási kártyával lehet igénybe venni a szolgáltatást.

Forrás:

 1. WHO GLOBAL HEPATITIS REPORT, 2017
  2.Hunyady B., Horváth G., Makara M. Orvostovábbképző Szemle, 2017, 24: 33-38
  3. H. B. El-Serag Gastroenterology 2012; 142:1264–1273
  4. Werling K., Nemesánszky E.: Fertőző májgyulladások; Springer Med Kiadó 2014
  5. Magyar konszenzusajánlás Hepatits C 2018
  6. Fehér-Lengyel: Hepatológia, Medicina, 2001