Felhívás (is) egy terraparkos futásra!

0
704

Sokat nevetnek, barátságokat kötnek, miközben kocognak

Egyre többen érdeklődnek a Budaörsön működő Kocogi Futóklub iránt, melynek Gyurcsák Szilvi az edzője. A futóklub a Jókai Mór Művelődési Központ csoportfoglalkozása és rajtuk keresztül a város önkormányzata biztosítja a részvétel ingyenességét.

„Sok emberrel szerettettem már meg a futást, és Simon Erika, a művelődési ház igazgatója is erről ismert, így kerültem képbe” – mondta kérdéseinkre válaszolva Gyurcsák Szilvi. „Több, mint négy év távlatából, jól gondolta, hogy van rá igény, pedig az elején pesszimista voltam, hiszen hiába ingyenes valami, ha az nem összehangolt és nem jól felépített, illetve nem motiválom az embereket, akkor nem fog működni. Ráadásul addigra már sorra alakultak meg itt helyben is futóklubok, sportklubok. De persze tudtam, hogy én kicsit másként fogom csinálni” – tette hozzá. „Eleinte csak az ismerőseim, később mások is csatlakoztak. A hétfői foglalkozások a Herman iskola pályáin vannak, és ott jobban tudok figyelni a teljesen kezdőkre és a már versenyzői múlttal rendelkező, visszatérő futóimra is” – folytatta Szilvi. A csütörtöki edzések télen szintén ezen a pályán zajlanak, de a jó idő beköszöntével, ahogy hosszabbodnak a nappalok, már Budaörs hegyein, erdeiben futnak. „Ide már azok jönnek, akik 30-40 percet folyamatosan tudnak kocogni, futni, de még senkit nem hagytunk fent ” – nyugtat meg az edző.

A Kocogi tagjai nagyon különböző edzettségi szinten vannak, de Szilvi mindenki számára testre szabott edzésprogramot határoz meg. „A kezdőknek a gyaloglás sem olyan egyszerű ám! Majd a gyors gyaloglásból szépen átbillen az ember mozgása kocogásba, utána futásba. Persze türelem és kitartás kell hozzá, és fontos a fokozatosság, egy-egy körön is beszélgetve a többiekkel. Van olyan a csoportunkban, aki így kezdte és most már futóversenyeken is indul, de olyan is akad, akit évek óta versenyekre készítek fel” – tudtuk meg.

Az edző minden alkalommal hangsúlyt fektet a bemelegítésre, és ha az megvan, akkor kezdődhet maga az edzés, amely nemcsak futásból, hanem futóiskolázásból és erősítésből áll és a végén természetesen nyújtással, hengerezéssel fejeződik be a program.

Az első közös versenyünk Budaörsön az első Bridgestone félmaraton volt, ahol azóta is minden évben képviselteti magát a Kocogi Futóklub. Tavaly az egyik női csapatunk a dobogóra is felállhatott. Legutóbb néhány hete Kecskeméten voltunk a Mercedes félmaraton futóversenyen, ahol váltóban indultunk” – osztotta meg velünk Szilvi a sikereket is. A következő futóverseny pedig talán a Terraparkban lesz, hiszen Szilágyi Éva, a Terrapark értékesítési vezetője is oszlopos tagja a Kocoginak, és a bérlőknél dolgozó futókkal is szoktak arról beszélgetni, hogy kéne szervezni egy saját futónapot. Így ez akkor most egy felhívás is, hogy akinek az olvasottak alapján lenne kedve csatlakozni, jelezze!

Végül amire az edző a legbüszkébb: „Sokat nevetünk, barátságokat kötünk, inspiráljuk egymást, tanulunk egymástól, recepteket cserélünk…”