Megújult két óvoda és a zeneiskola, de szalagátvágás nem volt

0
1209

„Minden óvodapedagógus javadalmazásában kis előrelépés lesz” – jelentette be Wittinghoff Tamás polgármester a szerdai ünnepségen a most felújított Rózsa utcai épületben.

A szalag átvágása ugyan elmaradt, és mint Wittinghoff Tamás polgármester mondta, azon is gondolkodtak, meg szabad-e az intézmény működését zavarni a felújított óvoda ünnepélyes átadásával. De mivel részben állami támogatásból valósult meg a beruházás, az ünnepélyes avató előírás, továbbá illik is megköszönni az elvégzett munkát az abban résztvevőknek – tette hozzá. Így került sor ma – azaz január 9-én délelőtt – a Rózsa utca 17. szám alatti épületben, amelyben a földszinten a Csicsergő óvoda, az emeleten a zeneiskola működik, a megújult csoportszobák és udvar ünnepélyes átadására.

Mi is készült el? Összességében mintegy 200 millió forint értékű beruházásról van szó – ismertette a polgármester – amiben az energetikai rendszer korszerűsítése és az épület külső tatarozása is szerepel, illetve a Rózsa utcai tagóvodában és a Clementis utcában lévő Csicsergőben az ajtók és ablakok cseréje és négy-négy csoportszoba otthonossá tétele. Az uniós pályázaton elnyert forrás a belső felújításokra 29 millió volt, amiről eredetileg azt hitte az önkormányzat, hogy az 58 millióra tervezett összeg felére elegendő, de már kivitelezés közben a költségek úgy megemelkedtek, hogy 74 millióra nőtt a számlák végösszege. Így a kifizetéshez meg kellett emelni az önkormányzat saját részét. Az említett energiatakarékossági beruházás értéke 109 millió forint, ez teljes egészében KEHOP forrásból valósult meg, és ebből cserélték ki egyebek között a Rózsa utcában a födémet, végezték el a szigetelést, valamint a Clemetis utcai épületben ebből került sor a kazánház felújítására, korszerű, energiatakarékos új kazánok beépítésére, gépészeti felújításra. Továbbá megújult a Rózsa utcai óvoda udvara is, 9,9 millió forintból, de ehhez a saját forrást már 8 millió forint hitellel kellett kiegészíteni.

A két óvodában mintegy 200 kisgyerek számára váltak még jobbá a körülmények, illetve a Rózsa utcai épületbe járó zeneiskolásoké.  „Jobbá” – írtuk, mivel az ünnepségen Veres Gáborné Erika óvodavezető és Oláh Erzsébet tagóvodavezető is azt emelte ki, hogy bár régi épületekről van szó (a Clementis utcai 1972-ben épült, a Rózsa utcai még korábban) panaszra eddig se volt okuk, mert a szükséges karbantartásokra mindig időben sor került. Most a megújulás során olyan további szempontok érvényesülhettek, mint a színek tudatos megválasztása a csoportszobákban, a szemnek kellemes intelligens lámpák felszerelése és többek között a gyerekek számára alapvető mozgáshoz az ideális környezet az udvaron.

A szerdai ünnepségre az óvodások zenés, táncos műsorral és Benedek Elek Egerecske című meséjének színpadi előadásával készültek, amivel igen nagy sikert arattak a város vezetéséből (polgármester, alpolgármester és mindkét politikai oldalról néhány képviselő jött el, továbbá a hivatalból többek között a jegyző, a műszaki ügyosztály vezetője, az oktatási referens), és persze a helyi média képviselőiből, illetve a többi, budaörsi óvoda vezetőiből álló közönség előtt. Az utóbbiak egy jó hírt is hallhattak a polgármestertől, aki itt jelentette be, hogy idén „minden óvodapedagógus javadalmazásában kis előrelépés lesz”, annak ellenére, hogy az állam által elvont több mint 2 milliárd forint miatt 2019-ben is takarékos költségvetést kell készíteni.