Sikeres év után és izgalmas év előtt a Budaörsi Sport Club

0
612

Átadták a BSC év legjobbja, Regényi János díjakat

A Budaörsi Sport Club a versenysport, az iskolai sport és a szabadidősport területén is rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött. Az egyesület elnöksége decemberben, már hagyományosnak nevezhető módon díjátadással egybekötött évzáró ünnepséget tartott. Az ünnepségen megjelent Wittinghoff Tamás polgármester (aki köszöntőt mondott és gratulált az egyesület eredményeihez, illetve és sok sikert kívánt mindenkinek a 2019-es évre), Bíró Gyula alpolgármester és Molnár Gábor önkormányzati képviselő is.

A rendezvény elején Somlyó Gergely a Budaörsi Sport Club elnöke kiemelte, hogy – mint Budaörs város 1924-ben alakult versenysport egyesületének – az egyik legfontosabb célja, hogy a hazai és nemzetközi versenyeken a lehető legmagasabb szinten képviselje Budaörs városát. Ez 2018-ban is maximálisan sikerült, karatéban, dzsúdóban, úszásban, atlétikában és asztaliteniszben is születtek magyar bajnoki címek. A magyar bajnoki cím minden sportágban azt jelenti, hogy valaki az adott korosztály adott versenyszámában az első, tehát legjobb lett Magyarországon.

Több sportolónk is kvalifikálta magát utánpótlás és felnőtt Európa-bajnokságokra és világbajnokságokra, ez pedig a versenysport azon szintje, ahol a Budaörsi Sport Club versenyzői az adott sportág válogatottjában Magyarországot képviselve szerepelhetnek. A versenysport területén a magyar bajnoki cím és az Európa-bajnoki, világbajnoki részvétel kiemelkedő eredmények.

A versenysportnál maradva: született 2018-ban még felnőtt világkupa győzelem, láthattuk úszóinkat versenyezni a budapesti felnőtt világkupán, született karatéban, stílus irányzatban két Európa-bajnoki cím is. BSC-s sportolókat láthattunk a Papp László Arénában a dzsúdó világbajnokságon. A női asztalitenisz csapat pedig ismét szerepelhetett a legrangosabb nemzetközi kupában, a Bajnokok Ligájában. Aki jártas a versenysport területén, pontosan tudja, hogy ezek a fogalmak: világbajnokság, Európa-bajnokság, Világ Kupa, Bajnokok Ligája, magyar bajnoki címek, a versenysport legmagasabb szintjét jelentik. A Budaörsi Sport Club köszönhetően az önkormányzat és a szponzoraink támogatásának, versenyzőink szorgalmának és tehetségének, edzőink, szakosztályvezetőink szakértő munkájának és a szülők segítségének a versenysport területén a legmagasabb szinten tart.

Somlyó Gergely az utánpótlással és az iskolai sporttal kapcsolatosan az alábbiakat emelte ki: minden szakosztályunknál a lehetőségekhez képest a legtöbb gyerek edz és versenyez, akár versenysport orientáltan, akár tanfolyam szinten. Törekszünk rá, hogy az utánpótlás versenyzőink napi szinten találkozzanak, együtt eddzenek a sikeres felnőtt élversenyzőinkkel, hiszen így kézzel fogható példaképet láthatnak maguk előtt, ami erősíti bennük a motivációt arra vonatkozóan, hogy a sportolástól semmilyen más, modern elszívó erő ne tántorítsa el őket.

Több szakosztályunk tekintetében kiváló az együttműködésünk a tanintézményekkel, itt külön kiemelendő az ovi dzsúdó és a budaörsi iskolai pingpong program.

A cél az, hogy minél több budaörsi fiatal válassza a rendszeres sportolást, ennek csak az infrastrukturális lehetőségeink szabhatnak és szabnak is határt.

Az utánpótlásnál a szülők aktív részvétele és segítsége kiemelten fontos a sikerek eléréséhez.

A Budaörsi Sport Club elnöksége a szakosztályok segítségével október 27-én megrendezte a Budaörsi Sport Club Napját. A rendezvény mottója: a versenysport és szabadidősport találkozása egy helyen, ennek megfelelően szép számmal érkeztek a családok, akik kipróbálhatták sportágainkat. Különböző játékos sportversenyeken vehettek részt, baleset megelőzési bemutatót is láthattak, a nap zárásaként a versenysport is szerepet kapott egy Bajnokok Ligája mérkőzés kapcsán.

A rendezvénynek rendkívül pozitív visszhangja volt, 2019-ben is szeretnénk megrendezni, bízunk benne, hogy ismét sikerül hozzá pályázati pénzt szerezni.

Az elnök szót ejtett a pénzügyi nehézségekről, illetve eredményekről is: egyrészt manapság az egy szakosztályos klubok, egyesületek a divatosak, szemben a mi hét szakosztályos egyesületünkkel. Másrészt az egy szakosztályos egyesületek döntő többsége TAO kedvezményezett, szemben a mi egyesületünkkel, ahol egyetlen TAO-s sportág sincsen. Sokan sokféleképpen ítélik meg a sporton belül a TAO-t, egy dologban azonban egyetértés van, ez pedig az, hogy eddig soha nem látott különbséget teremtett a rendszer által támogatható és nem támogatható sportágak között. Ez az egyenlőtlenség igaz az állami támogatások tekintetében, igaz a szponzoráció területén, az infrastruktúrára nyerhető pályázati pénzek tekintetében, tehát a sporton belül igaz mindenre. A Budaörsi Sport Club elnöke hozzátette, hogy véleménye szerint ma semmilyen szempontból nem szabad összehasonlítani a TAO-s és nem TAO-s sportágakat. A Budaörsi Sport Club a nehézségek ellenére ebben az évben is sikeresen pályázott és szerzett új szponzorokat, támogatókat.

Az elnökség nevében megköszönte a szakosztályvezetők munkáját, az edzők és a versenyzők teljesítményét és eredményeiket.

Ezek után sor került 2018 legjobbjainak a Regényi János díjak átadására. A díjazottakat idén is a szakosztályvezetők javasolták, vagy olyan okból, hogy az adott versenyző kiemelkedő eredményt ért el idén, vagy azért mert valaki önmagához képest sportolt kiemelkedően. Akik tehát az elismerést kapták: Ádám Vivien (karate), Czifferi Péter (karate), Fazekas Mária (asztalitenisz), Hargitai Vanda (atlétika), Jankovics Dániel (atlétika), Murányi Tamás (dzsúdó), Nagyházi Lili (úszás), Ohát Zalán (dzsúdó), Pethő Kinga (asztalitenisz), Rácz Zsombor (úszás), Sárközi Richárd (tenisz) és Varga Zsombor (tenisz).  A díjazottak egy névre szóló üveg plakettet, és a Decathlon Magyarország jóvoltából 15 000 Ft értékű ajándékkártyát kaptak. Különdíjban részesültek: Kandikó Nikolett, Molnár Gábor, Németh Pál, amit Regényi Katalin adott át.

A Budaörsi Sport Club számára a 2019-es év hazai és nemzetközi versenyekben gazdag és izgalmas év lesz – hangzott el zárszóként.