Megnyílt a Magyar Kosárlabda Múzeum Budaörsön

0
379
    A pénteki avatóünnepségen Gyurta Dániel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri főtanácsadója kiemelte, olimpiai bajnok úszóként pontosan tudja, hogy Magyarország pozitív megítélésében a sportnak kiemelten nagy szerepe van.
  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja közölte, az olimpiához és a kosárlabdához kötődő jó eredmények azért is fontosak, mert örömöt okoznak valamennyi magyarnak.
  Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke azzal kezdte, hogy megtisztelő olyan kosaras legendák jelenlétében ünnepelni, mint a közönség soraiban ülő Németh Ágnes, Boksay Zsuzsa, Kiss Lenke vagy Dávid Kornél.
 „Ez az első ilyen múzeum, amely ugyanakkor jó példával ösztönözheti a többi sportágat arra, hogy megmutassák saját történelmüket” – tette hozzá Deutsch Tamás.
 Szalay Ferenc, az idén 80 éves MKOSZ vezetője arról beszélt, hogy a magyar sportpolitika jelentősége nem csak a létesítményfeltételek javításában lakozik.
  „2010-ben még csak egy iroda voltunk a Magyar Sport Házában, most pedig saját székházunk van, amely a sportágunkra jellemző összefogás eredménye” – utalt arra az elnök, hogy tavasszál átadták a Magyar Kosárlabdázás Házát, azaz az MKOSZ székházát Budaörsön, ahol már méltó helyet alakíthattak ki a mintegy 500 relikviát bemutató tárlatnak.
A mintegy 130 meghívottat videóüzenetben köszöntötte Hódi László, az 1955-ben Budapesten Európa-bajnok válogatott tagja. A Sydneyben élő sportember hangsúlyozta, a 67 évvel ezelőtti Eb-n sem a saját egyéni sikerükért, hanem minden magyarért harcoltak.
A kosárlabdát a 110 évvel ezelőtti hazai megjelenésétől kezdve a napjainkig bemutató állandó kiállítás összeállítására az MKOSZ Lugossy Norbertet, a Magyar Kosárlabda Archívum Alapítvány kurátorát és Dobor Dezső sportriportert kérte fel. Az egykori kosarasok, családjaik, a klubok közreműködtek a múzeum létrejöttében, és számos emléktárggyal gazdagították azt. A 300 négyzetméteres, interaktív elemeket is tartalmazó, Magyarországon egyedülálló tárlat olyan különlegességeket rejt, mint az Európa-bajnok magyar férfi válogatott 1955-ös Eb-döntőjének eredeti jegyzőkönyvét, amelyet a FIBA főtitkára hozott el a tavaszi székházavatóra.
Láthatja továbbá a nagyközönség a mindmáig egyetlen magyar NBA-kosarasnak, Dávid Kornélnak azt a cipőjét, melyben először lépett pályára a Chicago Bullsban. A valaha volt egyik legjobb európai center, a sportági Hírességek Csarnokába beválasztott Németh Ágnes szinte valamennyi érmét a múzeum rendelkezésére bocsátotta. Megtekinthető továbbá a 100 éve kiadott szabálykönyv, a női válogatott legelső mérkőzésének a jegyzőkönyve, az 1955-ös magyar arannyal zárult Eb népstadionbeli jegye, Puskás Ferenc levele a Bp. Honvéd kosarasaihoz, továbbá Kassai Ervinnek a nemzetközi játékvezetők szövetségétől kapott Oscar-díja is.Forrás: MTI 2022. október 28., péntek 13:23
Bővebben: ITT
Előző

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here