Megbízási szerződés vagy vállalkozási szerződés, melyikre van szükségem?

0
194

Amikor valaki másra, külsősre vagy alvállalkozóra bízzuk egy feladat megoldását, akkor megbízási, vagy vállalkozási szerződést kötünk vele. Azonban nagyon nem mindegy, hogy melyiket a kettő közül. Az alábbiakban utánajárunk a lényegi különbségeknek.

Csináld magad?

Olyan nincs, hogy valaki mindenhez ért, és ideje is van rá. Az autónkat szerelőhöz hordjuk, a lakás klímáját a klímás tisztítja, ha pedig elromlik a lakásunkban a redőny, szakembert hívunk. Ugyanígy jogi ügyeink során ügyvéd szolgáltatását vesszük igénybe, adott esetben vállalkozásunk népszerűsítését pedig marketing cégre bízzuk. Ezekben az esetekben az a közös, hogy mindnél egy külső személyt vagy céget bízunk meg a feladattal, juttatás ellenében. Viszont jelentős különbség, hogy ezen esetek egy részében konkrét eredményt, más részében pedig „csak” a feladat elvégzését várjuk el. Pontosan ez a kulcskérdés, és a lényegi különbség a megbízási szerződés és a vállalkozási szerződés között.

Megbízási szerződés

A megbízási szerződés a megbízó és a megbízott közt fennálló megállapodásról szól, melyben a megbízott vállalja, hogy a szerződésben megjelölt határidőre a megbízó által megjelölt feladatot legjobb tudása szerint elvégzi a megbízási díj ellenében. Azonban nem vállal garanciát arra, hogy az elvégzett feladat a megbízó számára a várt eredményt hozza. Szemléletes példaként, ha megbízunk valakit egy kút ásására, akkor a kút el fog készülni, viszont a megbízott nem garantálja, hogy az a kút nem fog pár év múlva kiszáradni.

Mikor válasszam?

Abban az esetben válasszuk ezt a szerződéstípust, ha a cél maga a feladat elvégzése, nem pedig egy abból fakadó eredmény elérése.

Vállalkozási szerződés

A vállalkozási szerződés keretében a vállalkozó az általa választott és legjobbnak ítélt módszerrel végzi el a feladatot, és a megrendelő felé az általa elvárt eredményt garantálja. A megrendelő a kész eredményt veszi át, és annak a díját fizeti meg. Az előbbi szemléletes példa esetén ez azt jelenti, hogy a vállalkozót egy adott terület vízellátásának biztosításával bízzuk meg, mondjuk 5 évre, de hogy ő ezt ásott kúttal, vízvezetékkel, vagy tartálykocsival oldja meg, az minket legkevésbé sem érdekel.

Mikor válasszam?

Abban az esetben, ha nem számít a módszer, hogy pontosan milyen feladatokat végez el a vállalkozó, csak az, hogy a várt eredmény teljesüljön.

Hogyan kössem meg?

A kívánt szerződés megkötésére is érvényes a korábbi megállapítás, mely szerint nem csinálhatunk mindent magunk. A legegyszerűbb megoldás a Szerzi platformon elérhető megbízási szerződés vagy vállalkozási szerződés okosdokumentum használata, mely alkalmazásával a szerződő felek akár távolról, megosztva is szerkeszthetik a szerződést. Ha még mindig bizonytalan, hogy melyiket is válassza, használja az online jogi tanácsadás szolgáltatást, ahol a platformra regisztrált Ügyvédek segítenek a megfelelő dokumentum kiválasztásában.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here