Április 19-én nyithatnak az iskolák? Húsvét utánra tervezett változások -frissítve!

0
445

Április 12-én vagy április 19-én nyithatnak ki az óvodák, iskolák, attól függően, hogy az oltottak száma Magyarországon mikor éri el a 2,5 milliót. A tanárokat, óvónőket a nyitás előtt beoltják koronavírus ellen – ismertette a kormány döntését Miniszterelnökséget vezető miniszter március 25-én online sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely hangsúlyozta, az oltás továbbra is önkéntes, ezért arra kérik a pedagógusokat, bölcsődei dolgozókat regisztráljanak. A miniszter közölte azt is, az egészségügyi ellátórendszer – nemcsak tárgyi, hanem személyi feltéteket is tekintve – felkészült arra, hogy megfeszített munkával a jelenleginél magasabb adatok mellett is képes legyen mindenki számára az ellátást biztosítani.

Továbbá: az operatív törzs pénteki ülésén dönthetnek az üzletek kérdéséről. Gulyás Gergely kifejtette, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna, miszerint tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna benne. Az operatív törzs megvizsgálja a javaslat életszerűségét, mert jó lenne ugyan egy ilyen sávozás, de a húsvét előtti időben nem tudni, milyen hosszú sorokhoz vezetne.

A miniszter még hangsúlyozta azt is, hogy csak azt az oltóanyagot nem adják be, amelyet még vizsgálnak, valamint azt, amelyet félre kell tenni a második oltásra.

Forrás: MTI, fotó archív

Frissítés! 2021. március 26. péntek

A kereskedelmi és iparkamara, illetve a gazdasági élet szereplői által javasolt változtatások bevezetésére akkor van lehetőség, ha a beadott oltásszám tekintetében Magyarország átlépi a 2,5 milliós határt, azaz 2,5 millió ember legalább az első oltását megkapta – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken rendkívüli online tájékoztatóján, hozzátéve: ez a jelenlegi számítások szerint a húsvéthétfőt követő néhány napban be fog következni.

Húsvét utánra tervezett változások:

 • a kijárási tilalom kezdete este tíz órára módosul, a tilalom hajnali ötig fog tartani.
 • Valamennyi üzlet kinyithat. A boltok hajnali öttől este fél tízig nyitva lehetnek, de tíz négyzetméterenként csupán egy vásárló tartózkodhat a területükön.
 • A szolgáltatásoknál a március 8-ai szigorítások előtti szabályokhoz tér vissza az ország.
 • Az iskolák április 19-én nyitnak meg, ekkortól az óvodák, az általános iskolák és a gimnáziumok is a rendes oktatásra állhatnak vissza. Április 1-jén elkezdik beoltani a tanárokat, remélhetőleg bő egy hét alatt mindegyikük meg tudja kapni a vakcinát – mondta a miniszter.

  Frissítés!

  KTK: legkésőbb szerda délelőtt eléri a beoltottak száma a 2,5 milliót

  2021. április 05. – 18:18

  Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, Európában kiemelkedően teljesít. Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb a szerda délelőtti órákban eléri a beoltottak száma a 2,5 milliót – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) hétfőn a kormány honlapján.

   

  A KTK azt írta: Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás. Ezt követően a 144/2021-es kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe:
  A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.
  Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
  A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra – tették hozzá.

  Forrás: MTI 2021. április 5.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here