Még mindig menő a diákhitel?

0
769

Egy diák élete sok szempontból megváltozik, ha egy másik városba költözik és ott kezdi meg a tanulmányait, hiszen nemcsak a biztonságot nyújtó otthontól, hanem a biztos anyagi háttértől is távol kerülhet. Egyszerre főiskolára/egyetemre járni és dolgozni sosem volt könnyű és kifizetődő, ami végül az esetek nagy százalékában mindig a tanulmányok abbahagyását eredményezi. Szerencsére azonban erre is lehet megoldást találni!

Melyek a diákhitel általános előnyei?

A Diákhitel Központ nyereség nélkül szolgáltatja a diákoknak a hiteleket, amelyeket magyar és külföldi befektetőktől szerez meg kedvező feltételekkel. Ezért is kevesebb a diákhitel kamata, mint más hiteleké. A diákhitellel pénzügyi támogatást kapnak a diplomát szerezni vágyó személyek, hiszen sokan a munka miatt nem tudnak eleget tenni a tanulmányi kötelezettségeiknek, míg mások nem rendelkeznek a tanuláshoz szükséges eszközökkel és forrásokkal.

2012 óta ezért már két diákhitel fajta létezik a piacon, amely sok mindenben megkönnyítheti a diákok életét. Az egyik a Diákhitel1, a másik a Diákhitel2.

 Amit érdemes tudni a Diákhitel1 és Diákhitel2-ről

Mindkét diákhitelt bárki igényelheti, aki magyar állampolgárkevesebb, mint 40 éves és valamelyik oktatási intézményben hallgató. Ezenkívül egyik felvételéhez sem szükséges fedezet vagy állandó munkahely. Különbség viszont, hogy a Diákhitel1 bármilyen célra felhasználható, míg a Diákhitel2 kizárólag a képzés finanszírozására lehet felhasználni, így nem a saját számlára megy az igényelt összeg, hanem az intézmény számlájára.

A felvehető összeg nagysága egyiknél sincs megkötve, valamint mindkét hitel törlesztését csak azután kell elkezdeni, ha befejeztük a tanulmányainkat.

Hogyan kell törleszteni a diákhitelt?

Van ugyan lehetőség a diákhitel azonnali törlesztésére, de nem muszáj ezzel élni, ha még nem állunk biztos lábakon.

A hitelt minden esetben a hallgatói jogviszony megszűnésével kell elkezdeni törleszteni, legkésőbb a 35. életév betöltése után, amelynek a törlesztőrészlete a jövedelem minimum 4, maximum 11 százaléka. Ha szeretnénk már a tanulmányaink alatt előre gondolkodni, akkor lehetőség van a hitel előtörlesztésére, amely a tőketartozásból kerül levonásra. Ezzel csökkenthetjük a későbbi pénzügyi kiadásokat.

Amit érdemes tudni a Diákhitel3-ról

 A diákhitel3 a nyelvtanulási lehetőségek finanszírozására jött létre, amely nyelvtanulás mellett a nyelvvizsga bizonyítvány megszerzésére is szolgál. A hitelt aktív, passzív jogviszonyú és záróvizsgát tett diákok is felvehetik, akik nyelvvizsga hiányában vagy a meglévő nyelvvizsga alacsony szintje miatt nem tudják megszerezni a diplomájukat. A hitel felvételéhez mindenesetben magyar állampolgársággal, menekültként elismert, vagy letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel kell rendelkezni, valamint a hitelt igénylő személynek be van jelentve a lakcíme és minden személyes adata. De ezenkívül nyitnia kell egy saját magyarországi számlát, amelyet közölt a Diákhitel Központ felé, illetve nem rendelkezhetnek korábban kötött és fennálló Nyelvtanulási Diákhitel hitelszerződéssel, és nem lehet hiteltartozása sem.

Milyen buktatókkal járhat a diákhitel? És mi van, ha nem törlesztünk időben?

Bármilyen hitelről beszélünk, az előnyei mellett hátránya is akad. A Diákhitel1 és Diákhitel2 esetében mindkettő napi kamatozású, ezért az első naptól az utolsóig halmozódik a kamat, és mindkét hitelfajtára kamatos kamat vonatkozik, tehát az év végén a ki nem fizetett kamat is kamatozik. Szóval, ha nem fizetjük rendesen, akkor még több adósságunk lesz. Valamint előtörlesztés nélkül a törlesztés megkezdése után is nőhet a felvett diákhitelünk összege. Ajánlott az előírt minimumnál többet törleszteni, ugyanis a minimálbér után számolt törlesztőrészlet nem elég ahhoz, hogy az éves kamatot fedezni tudja. Végül, de nem utolsó sorban, észben kell tartani, hogy minden hónap 12-ig be kell érkeznie a törlesztőrészletnek a számlaszámra, ugyanis késedelmi kamatot számítanak fel a következő törlesztésnél. És ez addig nő, amíg be nem érkezik az elmaradt összeg.

A diákhitel felvétele előtt mindenképp gondoljuk át, hogy megéri-e felvenni és nincs-e más alternatívánk a tanulmányok fedezésére, hiszen adóssággal indítani az életünket mindig nagy kockázat.

Éppen ezért, hogy a célunkat elérjük, de anyagilag se járjunk rosszul először próbáljunk a kiadásainkra és a megtakarításokra összpontosítani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here