Már csak három hétig lehet jelentkezni a Társasházi Pályázatra

0
810

Június 18-áig küldhetik be jelentkezésüket és támogatási kérelmeiket a Társasházi Pályázatra a társasházak és lakásszövetkezetek, hogy vissza nem térítendő támogatást nyerjenek korszerűsítési terveik megvalósításához. A pályázat keretében tíz lakóközösség jut másfél-, egy-, illetve félmillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz, ehhez pedig mindössze egy rövid online adatlapot kell kitölteniük a Házfórum honlapján. A vissza nem térítendő támogatással olyan, életminőség-javító beruházásokra nyílik lehetőség, amelyeket maguk a lakóközösségek állítanak össze igényeik szerint, és amelyekre egyébként nem állna rendelkezésükre elegendő forrás – emelik ki a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

Már csak három hetük van a lakóközösségeknek, hogy beadják korszerűsítési terveiket a Társasházi Pályázat 2017-es kiírásának június 18-ai lezárásáig. Az OTP Business által immár kilencedszer kiírt Társasházi Pályázaton összesen 10 társasház, illetve lakásszövetkezet juthat vissza nem térítendő támogatáshoz a meghirdetett három kategóriában. A kategóriák első helyezettjei másfél-, a második helyezettek egy-, a harmadik helyezettek pedig félmillió forintos támogatásban részesülnek, illetve a verseny közönségdíjasa is egymillió forintot nyer.

„Az immár kilenc éve minden évben meghirdetett pályázat célja, hogy támogassa a lakóközösségeket azoknak az életminőség-javító beruházásoknak a megvalósításában, amelyekre egyébként nem kerülhetne sor az anyagi források szűkössége miatt. Az előző évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy nagy igény van a lakóközösségek részéről az ilyen, uniós és állami pályázatokhoz képest kisebb volumenű támogatásokra, hiszen itt a pályázók nem előre megadott, hanem saját igényeik alapján összeállított projektekkel pályázhatnak – mondta Sárvári Marcell, a Házfórum társasházszakmai fórum vezető szakértője.

A lakóközösségek a három kategóriában akár több olyan projektet is benyújthatnak, amelyekre támogatást szeretnének nyerni. Az „Ezermester” az épületenergetikai – szigetelési, nyílászáró és fűtési rendszer – felújítások a legnépszerűbbek, azonban az ügyviteli szoftverek beszerzésétől a homlokzati munkálatokig számos további projekt támogatható. A „Biztonság” kategóriában a személyi és vagyonvédelmi beruházások adhatók be a liftfelújítástól az akadálymentesítésen át egészen a kamerarendszerek kialakításáig. Végül a „Közösségépítés” kategória a közösségi programoknak és a közösségi életnek helyt adó részek felújítását, kialakítását szolgálja a kertépítés, udvarrendezés és közösségi szobák létrehozása által.

„Ez a pár hét kulcsfontosságú időszak a lakóközösségeknek, hiszen május 31-ig kell elfogadniuk éves költségvetésüket, amelynek talán legfontosabb pontja a felújítások megtervezése, az ezekről döntő rendes évi közgyűléseken pedig már a Társasházi Pályázat figyelembe vételével tudják ezt megtenni. Ha a tervek készen állnak, mindössze pár perces adminisztrációra van szükség: a Házfórum honlapján egy egyszerű és rövid online jelentkezési lapot kell kitölteni és három fotót csatolni, további dokumentációra nincs szükség a jelentkezéshez. Mivel egyre ritkábbak az ilyen támogatási programok, a lakóközösségeknek minden ilyen lehetőséget meg kell ragadniuk: ezeknek köszönhetően elvégeztethetik kisebb összegű felújításaikat, illetve ennyivel is csökkenthetik az őket terhelő költségterheket a nagyobb beruházások esetében” – hangsúlyozta Sárvári Marcell.

A Társasházi Pályázattal kapcsolatos minden további információ a Házfórum honlapján érhető el az „OTP Társasházi Pályázat” menüpont alatt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here