Már csak egy hét és Budaörs Fesztivál. Ajánló!

0
257

Budaörs Fesztivál 2023. május 10-14-ig

25. alkalommal rendezik meg Budaörs legnagyobb ingyenes kulturális seregszemléjét: 1 város, 5 nap, 8 helyszín, 33 program, 180 közreműködő – a Budaörs Fesztivál minden korosztályt és stílust kielégítő műsor kínálattal várja vendégeit – nem kötelezi el magát egyetlen zenei műfaj mellett sem. A választék és a kínálat rendkívül széles és sokszínű: a jazztől az elektronikus zenén és indie folkon át a komoly zenéig, a tánctól a képzőművészeti kiállításokon át a gyerek programokig minden megtalálható.

Az első nap a városházán a Budaörsön élő zenész, szaxofon művész St. Martin (azaz Szentmártoni Imre) nevéhez kapcsolódik, aki azonban ezúttal nemcsak zenél, hanem az általa 2012 óta szervezett művésztelepen készült alkotásokból hozott el Budaörsre egy válogatást.

A meghívóban olvashatjuk:” a lélek nem rozsdásodik be alkotás, zenélés közben.
A művészet megőrzi a világból azt, ami már elveszni látszik – a lélek titkos rekeszeibe sokszor csak a művészet világít be!” (St. Martin) Rudabánya, Sajószentpéter, Varbó és a Szabadkígyósi Wenckheim kastély adott otthont ezeknek az alkotótáboroknak, és St. Martin művésztelepei hazai és külföldi neves kortárs festőkkel népesedtek be mindig: Győrfi András (igen, őt is jól ismerjük Budaörsön, hiszen a PostART-ban többször ott lehettünk már a „nyitott galériájában), Szőke Péter Jakab, Székács Zoltán, Manajló András, Korbely István, Georg Brandner és sokan mások vettek részt.

A Budaörs Fesztivál keretein belül azonban először láthatunk városunkban ezekből a művekből válogatást. A kiállítás a városháza aulájában 2023. június 2-ig tekinthető meg.

És hogy emlékezetes legyen a fesztivál nyitónapja, és ne csak a többi napon igényes zenével abszolút kiszolgált fiataloknak, május 10-én lesz Hobo önálló estje, Hármasoltár címmel. „Az előadás a szabadság álmát járja körül három egymástól időben és földrajzilag távol eső, egymással mégis testvéri kapcsolatban levő szerző műveinek segítségével.
József Attila költő, Vlagyimir Viszockij orosz énekes-színész és Jim Morrison a Doors együttes egykori szövegíró-énekesének műveiből összeállította, fordította, rendezte és előadja: Földes László Hobo” – áll a meghívóban. A helyszín a PostART Kulturális Színtér.

És ugorjunk a negyedik naphoz!

Hol maradnak a gyerkőcöknek az ajánlatok? Szombaton a Szabadság út lezárt szakaszára érdemes velük kilátogatni újra, a Kisfaludy utca és Károly király út közötti részre. Délelőtt 10-kor kezdődik a Makám gyerek koncert, majd jön Gryllus Vilmos. Délután pedig 16 órára a Gólyalábas hökkentő (interaktív játék a közönséggel, zászló forgatás, gólyalábas táncház és egyéb gólyaságok. Kötéltánc veszedelmes magasságokban, védőháló nélkül!) és a közkedvelt Tűzmadarak. Továbbá egész nap
Kisvasút, póni lovaglás a vásár területén, DaruMadár – ha vállalkozó kedvű vagy, próbáld ki milyen repülni a magasban, OkosMese – az OkosMese Magyarország legújabb gyermekfoglalkoztató sorozata, Varga Dóra nemezelő játszóháza, Molyolda. A régmúlt játékokkal körülbelül száz évet repülünk vissza az időben. Hiszen lesz Felhőkapkodók – repülőgépes felhő vadászat: korabeli pilóta és asszisztense felhővadászatra invitál minden érdeklődő gyermeket. Ládafia Bábszínház – vesszőkosaras körhinta. BáBaKalács Bábszínház – Ismert mesék kikukucskálása egy mese kuckóban. Paprika Jancsi Csúzlizdája, vásári wurslis hangulat, és Vitéz László Bábautomata, amelyet a budapesti Kolibri Színház két művésze üzemeltet. Kádár Ferkó fotószínházában pedig örök emlék készülhet, hiszen a régi idők vásári fotózását eleveníti meg modern technikával.

Végül, de nem utolsó sorban, idén is csodálatos élményt ígér a klasszikus zenét kedvelőknek ezúttal nem a sportcsarnokban, hanem a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház nagytermében este 19 órától a Vivart Budaörsi Sinfonietta koncertje, opera és operett gálaestje.Verdi, Puccini, Lehár, Kálmán, J. Strauss műveiből vgárhatók népszerű dallamok. Szólisták: Kolonits Klára (Kossuth- és Liszt-díjas) Boncsér Gergely (Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje) Vezényel: Török Géza Liszt-díjas és Hauser József emlékdíjas karmester.

A Budaörs Fesztivál összes programja ingyenesen látogatható!

A (majdnem) teljes program: https://budaorsinaplo.hu/budaors-fesztival-2023-majus-10-14-ig/

Minden egyes programról részletek: https://www.facebook.com/BudaorsFesztival

Menet közben többször is beszámolunk majd az eseményekről, figyeljék tudósításainkat, illetve örömmel vesszük olvasóink élménybeszámolóit is!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here