Miért jó, ha a gyermek a saját ágyában alszik?

0
191

A szülők körében az egyik legnagyobb aggodalom, hogy a gyermek a szülőkkel közös szobában vagy a saját kuckójában aludjon. Mutatjuk az érveket, hogy miért is jó, ha a gyermek a saját ágyában, a saját szobájában alszik.

Hogyan segítsük a gyereket, hogy egyedül aludjon?

Első lépésként maradjunk mellette, amíg el nem alszik. Amikor másnap egyedül ébred a saját ágyában, akkor dicsérjük meg, hogy milyen ügyes volt, hogy egyedül is el tudott aludni. Végezzük ezt el néhány napig, majd hagyjuk, hogy a gyerek tényleg egyedül aludjon el. Ehhez azonban az is szükséges, hogy egy kényelmes babaszoba álljon a rendelkezésére.

Második lépésként ne a gyerek mellett aludjunk el, hanem akár a szobájában lévő karosszékben ülve figyeljük az apró rezdüléseit, de az is jó megoldás, ha az ajtón kukucskálunk be, néha, hogy megnézzük, valóban alszik-e a gyerek.

Lényeges, hogy érzékenyek legyünk a gyermek érzelmeire. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermek fél vagy szorong, akkor bátorítsuk. Ez megakadályozza, hogy a gyermek azt érezze, magára hagytuk őt, vagy elhagyatottnak érezze magát.

3 ok, amiért jó, ha a gyermek a saját ágyában alszik

A gyerekeknek több alvásra van szüksége, mint a felnőtteknek. Amennyiben lehetővé tesszük a gyermekünk számára, hogy a saját ágyában aludjon, nem csak szabadságot adunk neki, hogy kényelmes helyzetben és körülmények között aludjon, hanem csökkentjük az olyan zajokat, amelyekkel megzavarhatjuk az éjszakai pihenésüket.

Igaz, hogy a gyerekeknek még nagy a képzelőerejük és gyakran képzelnek szörnyeket a szekrénybe vagy az ágyuk alá, azonban ha este mesét olvasunk nekik, vagy melléjük fekszünk az ágyában, míg elalszanak, sokkal jobb alvási környezetet teremtünk a számukra. Így a gyerekek kényelmesen is alszanak és meg tanulják legyőzni a félelmeiket, fokozódik az önbizalmuk és ez elősegíti a pozitív és egészséges érzelmi fejlődésüket.

Ha hagyjuk, hogy a gyerek egyedül aludjon, akkor ez sikerélményt is jelent számára, hiszen ezzel elősegítjük a saját alvásuk szabályozását. Ez pedig független és rugalmas egyéniséggé formálja őket.

Írásunk a Családi világ, a Családi hírek, a Magyar városok, a 4242.hu, az Ingatlanpress és az Építőipari hírek közreműködésével készült.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here