Mapei: Kevesebb a kókler az építőiparban, mint tavaly, de még így is sok

0
299

Nincs annál bosszantóbb, amikor egy építkezést a kiválasztott kivitelező félbehagy, vagy nem javítja ki a garanciális hibákat. És bár a Mapei legfrissebb felmérése szerint a múlt évhez képest ezen a területen javult a helyzet, az általuk mért bizalmi index (ahol a 1-es a legrosszabb, az 5-ös a legjobb érték) még mindig 4-es alatt van (3,63), ezért van mit javítani a helyzeten.

Markovich Béla a budaörsi központú cég ügyvezetője online sajtótájékoztatón ismertette ma délelőtt az építőipari munka minőségéről készített felmérésüket. Mint elmondta, szakmák szerint is eltérő a végzett munka minőségének a megítélése, egyrészt mert vannak magasabban képzettek, mint például a gépészek, másrészt, mert vannak olyan munkafázisok, amelyeknek az eredménye szabad szemmel nem látszik.

A jövőbe vetett bizalom nagyon alacsony – tudtuk meg -, és a fő probléma az ügyvezető szerint, hogy ha az, aki hibázik, nem megy vissza kijavítani. Továbbá a munkadíjak is magasak és elszálltak az anyagárak.

A megkérdezettek 21 százaléka jelezte, hogy neki volt már kontármunkából származó kára. Ez is kevesebb, mint tavaly, tehát igyekeznek a mesterek jót adni, de mégis, ez a 21 százalék is sok. Ami pedig még inkább az, hogy a káresemények átlagos értéke 738 001 forint, ami például a javulás ellenére még mindig egy fürdőszoba burkolásának a költsége.

A legjobb a helyzet százalékosan (az összes elvégzett munkán belül a károk aránya) a felmérés szerint az Észak-Alföldön, a legrosszabb Közép-Magyarországon és Budapesten, bár ez utóbbi területen a legtöbb az építkezés és itt is javulás figyelhető meg.

Mindez összességében mégis azt mutatja, hogy valamit tenni kell a kóklerek ellen. „Mit teszünk, mi Mapei? Én is építkeztem, és olyan szakembereket választottam ki, akik már bizonyítottak. Ők is hibáztak, de visszajöttek kijavítani, és a jó szakembert ez jellemzi. A mi termékeinkkel jó szakemberek tökéletes munkát tudnak végezni. Ehhez továbbra is képezzük őket, és az én célom személyesen, hogy olyan etikát vigyek az építőiparba, ami kizárja a károkozást. Továbbá új kezdeményezésünk, hogy a szakiskolákban tartott képzéseken túl felnőtteknek is tartunk gyakorlati oktatást. Továbbá az építtetőket is szeretnék megtanítani arra, hogy miként válasszák ki a legjobb szakembereket, akiknek a megbízásokat adják” – mondta Markovich Béla. A cége által évekkel ezelőtt létrehozott szakemberajánló rendszerbe pedig csak olyanok kerülhetnek be, akiknek leellenőrizték a referenciáit – tette hozzá, így abban az adatbázisban is érdemes keresgélni. „Gyártók, kivitelezők, megrendelők és a sajtó közös felelőssége, hogy a kárértéket lenyomjuk”- zárta gondolatmenetét.

Újságírói kérdésekre válaszolva megtudtuk, hogy a Mapei ügyvezetője szerint az energiahatékonyság az épületek esetében a most drágább rezsiköltségektől függetlenül is nagyon fontos. Az építőanyagárak? Normalizálódtak, de vannak kivételek, ahol még hektikus. Az ágazat lassulása? Az állami megrendelések és a lakossági vásárlások területén valóban visszafogják a beruházásokat, de értékben nincs még visszaesés, csak mennyiségben. Az üzleti beruházások pedig (egyelőre?) nem csökkenek, mert a cégek egy része most fejleszt, hogy a következő két évben ezzel élre kerülhessen. Miből láthatom, hogy kontár valaki? Megnézem, hogy kommunikál, milyen árajánlatot ad (de a „cédula” se mindig baj és a szépen kidolgozott ajánlat se mindig garancia), és minimum három referenciát kérek, amiket meg is nézek. Meg kell kérdezni a megbízót, hogy mikor volt a munka, milyen ötletei voltak a szakembernek, ő mit csinált pontosan, milyen rendet hagyott ott és a felvetett problémát hogy kezelte. És nem adok előleget semmire, inkább én veszem meg, amit kell, akár az ő segítségével, de nem fizetek addig, amíg nem vettem át a munkát – hallhattuk. Hol lehet kártérítést kérni, kapni? Papírra leírt, jó szerződés és jó ügyvéd kell hozzá, de a legjobb, ha megelőzzük a kárt azzal, hogy jól választjuk ki a szakembert. „Inkább sokkal többet nevessünk, mint sírjunk, azt szeretném” – szögezte le Markovich Béla.

Akitől a sajtótájékoztató végén, mint minden ilyen alkalommal, most is kaphattunk életvezetési jó tanácsot: „Ha valami zaklat, ha nem érzed magad jól, kezdj el kommunikálni! Én is ezt teszem, illetve kimegyek az erdőbe, a szabadba, de utána beszélni kell arról, ami nyomaszt, el kell mondani az érzéseinket, ez nekem sokat segített!”

A múlt évi felmérésről ITT írtunk.

A Mapei 2022 márciusi értékelőjéről ITT olvashatnak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here