Frissítve! A kormány megszüntetné a budaörsi orvosi ügyeletet is

0
296

Frissítés: „Mindent meg fogunk tenni azért, hogy az ügyeleti rendszer fennmaradjon, amihez rengeteg pénz kell és még az is kérdéses, hogy engedik-e majd ezt nekünk”  – mondta Wittinghoff Tamás a 17 órakor kezdődött közmeghallgatáson.

A Népszava szerint az OMSZ-koncepciója a jövőben 300 helyett csak 102 ügyeleti központja lenne országosan a 81 járásnak, amiből 21 csak gyermek, 21 csak felnőtt ellátóhely és 60 vegyes lesz/lenne.

Megyénként 3-4 úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központ működne, ami főként az aprófalvas megyékben komoly betegbiztonsági kockázatot is jelenthet, írja a lap szakértőkre hivatkozva.

A tervek szerint megszűnne helyben az alapellátási ügyelet Budaörsön is.

„Ezzel pontosan úgy verik szét az egészségügyet, mint az oktatást” – ezt volt a hír hallatán az első reakciója Wittinghoff Tamás polgármesternek. Hozzátéve: „Persze itt is lesznek olyan térségek, ahol fellélegzik az önkormányzat, mert a kiöregedett orvosokkal, lepusztult infrastruktúrával nem tudja ellátni az ügyeletet. De attól nem lesz jobb egy ellátás, ha államosítom, attól nem lesz több orvos, attól nem lesz több finanszírozott óraszám, attól a vállalkozó orvosok nem maradnak a rendszerben, jó részük a magánellátásba fog menekülni. A javulást az óraszámok növelése, az ellátás finanszírozásának érdemi növelése jelentené. Persze egy remek, jól felszerelt, orvosokkal jól ellátott, kiterjedt kórházi és mentős hálózat mögött lehetnek olyan elemek, például ügyeleti rendszer, ami működhetne másként. De ilyet nem látok.”
A tervezet szerint a háziorvosi ügyeleti rendszer új szerkezete úgy nézne majd ki, hogy:
08:00-16:00-ig hétköznap a háziorvos saját rendelőjében, a területéhez vagy a praxisközösség területéhez tartozó betegek háziorvosi ellátása (pl. szűrés, vizsgálat, beutaló, receptírás),
16:00-22:00-ig, illetve hétvégén és ünnepnapon 08:00-14:00-ig a háziorvos ügyeletet lát el a járási szakrendelő területén, azon városi kórház szervezésében, amelyhez a járás területileg tartozik.
22:00-08:00-ig, illetve hétvégén 14:00-08:00-ig a háziorvosi jellegű sürgős esetekre
vonatkozó orvosi ügyeletet az Országos Mentő Szolgálat biztosítja.
– 16:00-08:00-ig, illetve hétvégén és ünnepnapon folyamatosan az OMSZ diszpécserközpontja osztályozza a feladatokat és jelzi a háziorvos számára a helyszínre vonulási igényt.
Az ügyeleti rendszer átszervezése csak egy kisebb része annak az előterjesztésnek, amit a Belügyminisztérium a kormány részére készített az egészségügyi ellátórendszer megújításáról. Abban szó van még a praxiskörzetek államosításáról, a kórházakban a látogatási szabályok megváltoztatásáról, a szabad orvosválasztás korlátozásáról, egy Nemzeti Laborhálózat kialakításáról,  az egészségügyi szűrési rendszerek felülvizsgálatáról és az egészségügyi dolgozók bérezési rendszerének az átalakításáról.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here