Ma este lesz a „Föld Órája”…

0
625

Nagyobb légszennyezettség – nagyobb fertőzésveszély

Ma este lesz a „Föld Órája” kampány, melyben 2009 óta Magyarország is részt vesz. A WWF által létrehozott esemény célja, hogy a nem létfontosságú lámpákat és elektromos berendezéseket mindenki kapcsolja le egy órára, este fél kilenc és fél tíz között, annak érdekében, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségességére. Az éghajlatváltozásnak, mely a felmelegedés irányába tart, az egyik oka a légszennyezettség, amely a mostani világjárványt is súlyosbítja, ugyanis a porszemeken a koronavírus kiválóan megtapad, így gyorsabban és messzebbre jut el, ahol a levegő szennyezettebb, a fertőzésveszély is nagyobb.

A Föld Órája a WWF (World Wildlife Foundation – Természetvédelmi Világalap) által életre hívott, minden év márciusának utolsó szombatján (vagy egy héttel előbb, ha nagyszombat arra a napra esik) megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, melyben arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le lámpáikat és áramtalanítsák elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségességére. A kezdeményezés 2006-ben indult Ausztráliából.

Az akció során számos nagyvárosban és kistelepülésen egy órára lekapcsolják a közterületek és épületek díszkivilágításait is a figyelem felkeltése céljából, hogy az emberiség tudatára ébredjen, a fenntartható jövő megteremtése és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.

„A koronavírus-járvány kellős közepén a Föld órája a szolidaritás pillanatát is jelzi a bolygó számára: a közösségek világszerte összefognak és eseményeiket digitálisan szervezik meg. Az idei Föld Óráját a WWF is az online térbe helyezi át – olvasható az MTI közleményében.

A WWF Magyarország arra kéri az embereket, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljanak ki a bolygó megóvása mellett, fogalmazzák meg, mit fognak másképp tenni az életükben a természet védelme és a fenntarthatóság érdekében, ha majd újra visszatér az élet a normál kerékvágásba. A szervezők arra kérik az embereket, hogy vállalásukat nyilvános posztként osszák meg a közösségi felületeken a #földórája2020, #earthhour2020 és #másképpfogom megjelöléssel. A kezdeményezéshez a foldoraja.hu oldalon is lehet kapcsolódni. „A vállalás lehet egy egyszerű, szöveges poszt, de lehet kreatív is: szavalhatsz verset, vehetsz fel egy videót, vagy megoszthatod színes sztoriként is a közösségi oldaladon, hogy te hogyan veszed ki a részed abból, hogy megóvjuk a természetet – és vele együtt saját magunkat is” – mondta Klacsán Csaba, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

És mivel jelenleg elsősorban mégiscsak a koronavírus járvány az első számú problémánk, nem árt tudatában lennünk annak, hogy a környezetvédelemmel, elsősorban a légszennyezés csökkentésével a fertőzés mértékét is korlátozhatjuk. Vizsgálatokkal Kínában és Olaszországban is kimutatták, hogy azokon a területeken, ahol a légszennyezettség nagyobb mértékű, ott a koronavírus fertőzés is gyorsabban terjed.

Ezzel kapcsolatban a napokban a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára, dr. Gyergyák Ferenc levélben kérte több mint 1600 TÖOSZ-tag település vezetőitől, hogy az önkormányzatok haladéktalanul hozzanak hatásos intézkedéseket a légszennyezés csökkentésére. Kérését azzal indokolta, hogy a mostani járvány időszakában különösen oda kell erre figyelni, mert a légszennyezés által legyengített szervezet kevésbé ellenálló a fertőzéssel szemben. Ráadásul, ahogy Massay-Kosubek Zoltán, az EPHA (Európai Népegészségügyi Szövetség) „Tiszta Levegőt!” kampányigazgatója fogalmazott: „a rossz levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a szívet és a keringési rendszert, valamint a légzőszerveket. Ha ilyen kettős hatás lép fel, az immunrendszer nagyobb eséllyel vall kudarcot.”

Lukács András, a Levegő Munkacsoport budaörsi elnöke kijelentette: „Bízunk abban, hogy minden önkormányzat haladéktalanul megtiltja a kerti hulladék égetését és érdemi intézkedéseket hoz az illegális és az egészségre rendkívül ártalmas lakossági hulladékégetés megszüntetésére. Hathatósan kell tájékoztatni a lakosságot, a hatóságoknak pedig szigorúan fel kell lépniük a jogsértő tevékenységekkel szemben.”

Budaörsön jelenleg a helyi rendelet értelmében kerti hulladék égetése nem végezhető közterületen és a rendszeres háztartási hulladék elszállításba bekapcsolt ingatlanokon. A fenti ingatlanok alá nem eső ingatlanon pedig kizárólag március és április, valamint október és november hónapokban, kedden és szombaton, 9 és 18 óra között lehet, ha nincs éppen valamilyen okból általános tűzgyújtási tilalom.

Az otthonmaradás egyik pozitívuma, hogy a lakosok több időt tudnak kertjeik rendezésével foglalkozni, azonban ez megnöveli az avarégetési kedvet is. Bár a BTG Nonprofit Kft. ügyfélszolgálata is bezárt a járvány miatt és jelenleg nem lehet felvenni a 10 darab zöld zsákot, melyben a zöldhulladékot elszállítják az ingatlanok elől, közleményében a BTG kijelentette, a rendkívüli helyzet ideje alatt bármilyen zsákban kitehető az avar, nyesedék, stb., a zöldjárat munkatársai azokat is elszállítják. Éljünk a lehetőséggel és ne szennyezzük tovább a levegőt kerti hulladék égetésével se!

A légszennyezéshez nagymértékben hozzájárul a szilárd tüzelésű fűtési megoldások használata is, ezen belül különösen veszélyes, ha az a szilárd tüzelőanyag hulladék. Erről már sokszor írtunk a Ne fűts hulladékkal! mozgalom révén ITT és például ITT, de nem lehet eleget hangsúlyozni.

forrás: Levegő Munkacsoport, Wikipédia, MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here