Mennyire jelent problémát a légszennyezés városunkban? Nagyon

0
1176

Az oktatási intézmények véleménye

A Ne fűts hulladékkal mozgalom 2019 januárjában indult azt a célt tűzve ki célul, hogy szűnjön meg a hulladékkal fűtés Budaörsön. Szórólapokat osztottak, plakátokat helyeztek ki és összejöveteleiken az érdeklődő lakókkal közösen a különböző viselkedési és kommunikációs formákat keresték, amellyel a hulladékkal, festett fával, használt bútorokkal fűtő szomszédhoz békés úton lehet közelíteni és meggyőzni őket arról, változtassanak rossz szokásukon. Az eseményekről rendszeresen tudósított a Budaörsi Napló és más budaörsi sajtó is

A 2019-2020-as szezonban a szervezők úgy döntöttek, hogy a gyerekek által gyakran látogatott intézményekre és helyszínekre fókuszálnak, ennek érdekében pedig a budaörsi bölcsődék, óvodák és általános iskolák vezetőit kérték fel egy anoním kérdőív kitöltésére. A megkeresett 21 intézményből 16-an (76%) töltötték ki a kérdőívet, az eredménye elszomorító lett és bőven ad okot aggodalomra.

Kiderült, hogy a választ adó intézmények majdnem 2/3-ánál problémát jelent a légszennyezés, (ötödénél nagy problémát). Sokszor lehetetlen a szellőztetés, a légszennyezés miatti kevesebb a szabadtéri játék és jelentős mértékben (40%) jelölték meg, hogy a légszennyezés hatása szem, orr, torok irritációban, illetve asztma és egyéb krónikus légúti megbetegedések gyakoribb előfordulásának formájában nyilvánul meg.

A megkérdezettek a szennyezés legfőbb okaként a szilárd tüzelést, és ezen belül elsősorban a lakossági hulladékégetést jelölték meg, második helyen pedig a gépjármű-forgalom szerepelt.

A kérdőív kitért arra is, hogy mennyire értenek egyet a különböző állításokkal, melyek között lehetséges megoldásokat is felsoroltunk. Leginkább (98%) azzal értettek egyet, hogy a levegő minőségének javítása mindenki felelőssége, azonban nagy egyetértést váltott ki az is, hogy a szennyezők felelősségre vonás menetének gyorsításán, egyértelműsítésén kéne dolgoznia a hatóságoknak, illetve hogy több tájékoztató / oktató kampányt kellene folytatni a témában.

A rossz fűtéssel kapcsolatban hajlamos az ember azt gondolni, hogy ez a rászorulók és szegények miatt történik, ez azonban nem így van, melyet a Levegő Munkacsoport egyik kutatása is kimutatott. Álláspontjuk szerint „A fűtési légszennyezés több mint 70 százalékának nem a szegénység az oka, hanem az ismerethiány, a felelőtlenség, a nemtörődömség.” Fontosnak tartjuk hangsúlyozni azt is, hogy a Ne Fűts Hulladékkal mozgalom tevékenysége sem a szegények ellen irányul, illetve szükség sem volt arra, hogy tevékenységünket a rászorulók megsegítésére  fókuszáljuk, hiszen a szociális feladatokat és az ehhez kapcsolódó támogatásokat a Budaörsi Önkormányzat hiánytalanul ellátja.

A Ne fűts hulladékkal mozgalom egy éves működése során rengeteg olyan panasz érkezett, ahol az emberek arról számoltak be, hogy már évek óta kéri a szomszédját a rossz szokásának megváltoztatására, nem történt meg és a hatóság pedig gyakorlatilag magára hagyta az állampolgárokat a témában. Sok esetben a bejelentés vagy egyáltalán semmilyen következménnyel nem jár vagy hónapok múlva már késve, a tavaszi időszakban kerül csak sor a helyszíni szemlére…

A gyengébb minőségű tüzelőanyagok: faszén, tőzeg, lignit, rossz minőségű nedves fa, továbbá a hulladékok (háztartási szemét, festett ablak-keretek, ajtók, lomtalanított bútorok) égetése során jelentős mennyiségű és fajtájú káros anyag keletkezik egyrészt a tüzelésre nem alkalmas anyagok összetételből, másrészt a relatíve alacsonyabb égetési hőmérsékletből adódóan. Ezek különböző krónikus betegségek alapjai, mint légúti (asztma, tüdőrák),  szív és érrendszeri megbetegedések kiváltója. A legfiatalabb korosztály a legveszélyeztetettebb, mivel náluk a szervezetük növekedése során könnyebben alakulnak ki krónikus megbetegedések. A WHO 2018-as kutatása szerint Magyarországon az 5 év alattiak 98%-a lakik olyan helyen ahol legalább időszakosan határérték feletti légszennyezés mérhető, tegyünk azért, hogy a budaörsi gyerekek ne legyenek közöttük!

A Ne fűts hulladékkal mozgalom petíciót indított, melyben azt követelik, hogy az érintett hatóságok azonnal hatállyal kezdjék meg az egyeztetést és olyan cselekvési tervet  dolgozzanak ki, amely alapján biztosítható, hogy az óvodák, bölcsödék és általános iskolák 200 méteres körzetéből érkező bejelentések esetén 1 órán belül megtörténik a szükséges intézkedés.

A Petíció az A Hang oldalán érhető el: https://terjed.ahang.hu/campaigns/nefutshulladekkal

Írta: V. Zs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here