„Közösséget építünk” – vakáció a Csiki Pihenőkert táboraiban

0
1320

A Csiki-táborok már hosszú évek óta a Budaörs környékén élő családok kedvelt nyári célpontjai, hiszen minden évben színes és igencsak változatos programokkal készülnek. A Pihenőkertben lezajlott több hónapos felújításról, valamint az idei nyár táborairól beszélgettünk dr. Mester Edittel, a Csiki Pihenőkert vezetőjével.

 

A Csiki Pihenőkertben ősz óta zajlik egy nagyobb felújítás, amely a tervek szerint április végéig lezárul. Ezalatt elkészül az új gyermek vizesblokk, az utolsó hetekre pedig a területrendezés marad, így a nyári táborozókat remélhetőleg már zöld gyepszőnyeg fogadja majd. Idén megújulnak a szállások is, a jurták borítását most varrják a Régészeti Múzeumban, amely a téli időszak programjainak otthonául szolgál. Természetesen évente újabb és újabb bemutató anyagokat és eszközöket is készítenek, amelyeket meg lehet tekinteni az április elsejétől újra nyitva tartó Csiki Pihenőkertben.

A Pihenőkert egész éves programkínálatának fő alkotóelemei az erdei iskola programok és a nyári táborok, amelyek június közepén indulnak és két hónapon át, augusztus közepéig tartanak.

Minden tematikus táborunknak az a célja, hogy a természetben, a szabad levegőn és jó társaságban fejlődjenek a gyerekek valamilyen szakmai programnak a keretében. Tizenöt éve működünk, igyekszünk évről-évre fejleszteni, színesíteni a programjainkat: ma már teljesen felszerelt laborral működünk, ahol a gyerekek izgalmas kísérleteket végezhetnek, és komoly számítástechnikai eszközökkel is rendelkezünk, így az érdeklődők akár robot programozást és drón vezetést is tanulhatnak” – mondta  lapunknak Mester Edit. „Óvodásokat is fogadunk négy éves kortól, ami véleményem szerint egyedülálló a környező kínálatban, és számukra is szakmai programokat kínálunk: részt vehetnek például indián, kalóz, ősrégész, kreatív művészeti, vagy éppen Jégvarázs tematikájú programjainkban. A táborok során sok olyan plusz információt szerezhetnek a gyermekek, amelyet később a családi vagy akár az iskolai életük során is használhatnak majd. Természetesen sok szabadidős lehetőség is van: pancsolhatnak a fürdőmedencékben, mozoghatnak a sportpályákon és a játszótereken, sőt a természetbúvár táborok alkalmával a környék tanösvényeit is bejárjuk.”

A táborok hétfőtől péntekig tartanak napközis, és minden második héten bentlakásos formában is, amikor a nagyobb gyerekek megtapasztalhatják a jurtában alvás izgalmait. A 25-30 fős gyerekcsoportokat két-két szakképzett pedagógus felügyeli, az ő munkájukat pedig fiatal önkéntesek segítik. Az óvodás korosztályt a mesetáborok várják, míg az általános iskolások sport- és szabadidős, művészeti, technikai, természetbúvár, főző- és cukrásztáborok, valamint történelmi, illetve modern kalandtáborok közül választhatnak.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy közel hozzuk a gyerekekhez az adott témát, így a játékok során részletesen megismerhetik az adott kor jellegzetességeit, így például az egyiptomi fáraók vagy a római katonák életét. Ezzel mindig pluszt adunk ahhoz az oktatási tevékenységhez, ami a városban folyik. Pontosan ezért jönnek hozzánk sokan, és sok a visszatérő gyerek, akik a párhuzamosan futó táborokban látott programokat a következő évben igyekeznek kipróbálni, a régi barátokkal újra találkozni” – tette hozzá a vezető. „Egyre bővítjük a művészeti táborainkat: fazekas-, tűzzománc-, Tiffany-üveg, festő- és rajztábor is van nálunk. A gyerekek alkotásait a tábor végén egy kiállításon mutatjuk be a szülőknek, vagy a tábor épületeit díszítjük velük. A mozaiktáborunk művei már egy fél épületet beborítanak. Ez egy maradandó, évről évre fejlődő látvány, amire nagy büszkeséggel szoktunk visszatekinteni. Mindenképpen meg kell említenem a természetbúvár táborozóinkat is, akiknek az évekkel ezelőtt ültetett növényei mára szépen felcseperedtek, és a visszatérő gyerekek szüleikkel együtt lelkesen szemlélik a változást. Kiemelném még a népszerű csillagász tábort, amelyet az Utazó Planetáriummal közösen rendezünk. A programokat csillagászok tartják, az esti távcsöves csillaglesen pedig a gyerekek a szüleikkel együtt vehettek részt a tábortüzes vacsora után.

És hogy mitől egyedülálló a Csiki Pihenőkert?

Célunk, hogy megpróbálunk egy olyan közösséget építeni, amelynek a tagjai évről évre visszatérnek. Az első táborozóink már gimnazisták, ők közösségi szolgálatra térnek vissza hozzánk, és önkéntesként részt vesznek a kisebb gyerekek gondozásában és a programok lebonyolításában. Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt évek alatt az intézményünk kinevelt egy olyan generációt, egy olyan sokszínű érdeklődési körrel rendelkező közösséget, amelynek a tagjai nem csak a táborokra, de később osztálykirándulásra, születésnapra, sőt csapatépítő tréningekre is visszatérnek hozzánk” – jelentette ki Mester Edit.

A táborokra már lehet jelentkezni a www.csikipihenokert.hu honlapon a szabad helyek függvényében.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here